Foute context

Nationale Garde in Los Angeles voor protesten in 2020

15.06.2023, 14:17 (CEST)

Legervoertuigen in de straten, het ziet er vaak onheilspellend uit, alsof oorlog om de hoek is. Het kan dan verhelderend werken beelden in hun juiste context te plaatsen.

Zijn Amerikaanse militairen begonnen met de overname van Los Angeles? Wel als we gebruikers op Facebook, Twitter en Telegram mogen geloven. Zij delen een video van legervoertuigen in Hollywood met de boodschap dat militairen "nu" Los Angeles binnenvallen. De video eindigt met een afscheidsgroet aan Hollywood, dat niet gemist zal worden. 

Beoordeling

De video toont de Nationale Garde die in juni 2020 werd opgeroepen naar aanleiding van de protesten rond de dood van George Floyd. Er is dan ook helemaal geen sprake van een inval in Los Angeles die 'nu' zou plaatsvinden. 

Feiten

Een reverse image search naar de beelden toont meteen aan dat de video geen inval toont die 'nu' (de posts dateren van 14 en 15 juni 2023) plaatsvindt. De video werd namelijk al op 2 juni 2020 op Twitter geplaatst door een vrouw die geshockeerd is door de aanwezigheid van zo veel militairen op straat. De stem van de vrouw in de video van 2020, is ook nog te horen in de video die nu de ronde doet, onder het nummer 'In The Air Tonight' van Phil Collins.

De locatie klopt echter wel. De beelden zijn wel degelijk opgenomen in Los Angeles, met name op Hollywood Boulevard. De gebouwen in de video zijn terug te vinden op Google Street View. De video begint hier en eindigt hier

Maar tonen de beelden dan een militaire inval in 2020? Niet echt. De militairen in beeld zijn van de Nationale Garde, wat de stem in de video ook zegt. Dit is een onderdeel van de Amerikaanse reserverstrijdkrachten, met een divisie in elke staat onder het gezag van de gouverneur. Ze kunnen ingezet worden bij rampen of noodsituaties. De video toont dus de Nationale Garde van California.

Zij werden ingezet in Los Angeles in juni 2020 naar aanleiding van de George Floyd-protesten. Floyd was een zwarte man die op 25 mei 2020 stierf terwijl hij gearresteerd werd door de politie. Zijn overlijden leidde tot protesten in heel de VS. Dat protest ging in Los Angeles ook gepaard met vandalisme en plunderingen, waarop de Nationale Garde werd ingeschakeld. Ze beveiligden ook bekende gebouwen op Hollywood Boulevard, zoals het Chinese Theatre, te zien in de video op 0:22. Geen inval dus, maar bijstand voor de politie bij protesten. 

De 'storm'

Nederlandstalige sociale mediagebruikers delen allen een versie van de video met het watermerk "@doqholliday" in de rechteronderhoek. Dit is een Twittergebruiker die de video op 14 juni online plaatste. In het bijschrift spreekt hij van de 'storm' die blijkbaar al voor Hollywood kwam.

Dit is terminologie die gebruikt wordt door aanhangers van de QAnon-complottheorie. De 'storm' verwijst naar een moment waarop Donald Trump volgens QAnon-aanhangers een schimmige elite, de 'cabal' in QAnon-termen, zou ontmaskeren met behulp van het leger.

Deze 'elite' bestaat voor QAnon uit prominente politici van de Democratische partij en bekendheden uit Hollywood. Zij worden er zonder enige vorm van bewijs van beschuldigd pedofielen te zijn die zich met kinderhandel bezighouden en het bloed van kinderen drinken. Dat zou dan de reden moeten zijn waarom Trump en het leger samenwerken om hen te arresteren.

Regelmatig duiken er in QAnon-kringen dan ook berichten op dat bepaalde mensen, zoals Anthony Fauci of Nancy Pelosi, zouden gearresteerd of geëxecuteerd zijn door het leger. Meerdere van dit soort berichten werden al door dpa gecontroleerd en telkens bleken ze nergens op gebaseerd. Net zoals de video die nu de ronde doet, niets met arrestaties in Hollywood te maken heeft. 

(Stand van zaken: 15.06.2023)

Links

Gearchiveerde video

Twitter-, Telegram- en Facebookbericht I & II (gearchiveerd hier, hier, hier en hier)

Reverse image search (gearchiveerd)

Twitterbericht 2 juni 2020 (gearchiveerd, gearchiveerde video)

In The Air Tonight (gearchiveerd)

Hollywood Boulevard (gearchiveerd)

Google Street View I & II (gearchiveerd hier en hier)

National Guard (gearchiveerd)

NOS over de Nationale Garde (gearchiveerd)

National Guard California (gearchiveerd)

Artikel Los Angeles Times en New York Times (gearchiveerd hier en hier)

Twitterbericht @doqholliday (gearchiveerd)

QAnon-artikels BBC & New York Times (gearchiveerd hier en hier)

Cabal (gearchiveerd)

Factchecks dpa I, II, III, IV, V, VI, VII en VIII

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.