Arrestatie verzonnen

Nancy Pelosi gewoon op vrije voeten

08.11.2022, 16:29 (CET)

Politiek Amerika was in rep en roer door een aanval op de echtgenoot van politica Nancy Pelosi. Zij zou zelf daarna zijn gearresteerd, aldus geruchten online. Dat blijkt niets meer dan nepnieuws.

De 82-jarige Paul Pelosi, echtgenoot van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, werd in hun huis in San Francisco aangevallen op 28 oktober 2022. De indringer was op zoek naar zijn vrouw, Nancy Pelosi, maar die was niet thuis. Na dit nieuws kwam er ook in Nederland en België een wild gerucht op gang: Nancy Pelosi zou zijn gearresteerd. Een video waarin zij in een zwarte auto stapt, zou dat moeten aantonen.

Beoordeling

Deze claims zijn fout. Nancy Pelosi is niet gearresteerd. De video die dit moet bewijzen, toont alleen hoe zij haar huis in San Francisco verlaat, een paar dagen na een aanval op haar man.

Feiten

Het fragment waarin Nancy Pelosi onder begeleiding in een auto stapt, komt van de lokale nieuwszender NBC Bay Area. Het verscheen online op 30 oktober, twee dagen na de aanval. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden verlaat haar huis in San Francisco, duidelijk onder strenge beveiliging.

De mensen die in beeld te zien zijn, dragen geen herkenbare logo’s van politie of een andere overheidsdienst. De blonde vrouw links van Pelosi draagt bovendien een meeneembeker. Dat zou wat eigenaardig zijn tijdens een arrestatie.

Nancy Pelosi is ook na deze beelden van 30 oktober nog meermaals buiten verschenen. Ze verliet hetzelfde huis in San Francisco ook op 2 en 4 november. Beide keren was dit onder strenge beveiliging. Die veiligheidsmaatregelen zijn logisch, omdat de aanval waar haar man slachtoffer van werd, eigenlijk voor haar bedoeld was.

Bij CNN gaf Pelosi een interview aan de vooravond van de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten op 8 november. In de inleiding wordt hierbij bovendien gezegd dat Pelosi weer terug is in Washington, na een aantal dagen in Californië bij haar man te zijn geweest. Zij is dus nog gewoon op vrije voeten.

Het is niet de eerste keer dat er onterecht wordt beweerd dat machtige personen zijn gearresteerd. Dit is een vorm van desinformatie die vaker van stal wordt gehaald. Dpa schreef al eerder over zulke geruchten rondom de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, wetenschapper Anthony Fauci en de CEO van Disney.

(Stand van zaken: 8/11/2022)

Links


Over aanval op Paul Pelosi (gearchiveerd)

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Video NBC Bay Area (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Foto 2 november (gearchiveerd)

Foto 4 november (gearchiveerd)

Promo CNN over interview (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

CNN-interview (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Eerdere dpa-factchecks hier, hier en hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.