Verhaal over arrestatie Disney-CEO is verzonnen

21.03.2022, 14:58 (CET), letztes Update: 23.03.2022, 16:47 (CET)

Is de CEO van Disney, Bob Chapek, gearresteerd door de politie? Wel volgens meerdere Facebookgebruikers die dit bericht delen (hier, hier en hier). Hij zou gearresteerd zijn voor mensensmokkel, net als vier medewerkers van zijn bedrijf. Maar komt dit nieuws wel van een betrouwbare bron?

Beoordeling

Dit nieuws komt van een website die zichzelf en het verhaal momenteel omschrijft als 'satire'. Of dit altijd de bedoeling was, is niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat er geen waarheid in dit verhaal zit. 

Feiten

Op 16 maart kondigde de politie van Polk County in Florida aan dat ze tijdens een undercoveroperatie naar mensensmokkel 108 mensen had gearresteerd. Daaronder waren vermoedelijke kinderverkrachters en prostitutieklanten, wat illegaal is in Florida. Onder de gearresteerden waren vier medewerkers van Disney. Nu zou blijken dat ook de CEO van Disney, Bob Chapek, gearresteerd zou zijn voor gelijkaardige beschuldigingen. 

Artikel Vancouver Times

Althans, dat is wat een artikel van de website "Vancouver Times" zegt. Dat lijkt de bron van dit verhaal. Het artikel van de Vancouver Times moet echter niet ernstig genomen worden. In een van de gedeelde screenshots is "satire" zelfs leesbaar boven de titel. Onderaan het artikel staat een waarschuwing die duidelijk uitlegt dat het hier om satire gaat, omdat het artikel al onderwerp was van factchecks

Momenteel staat bovenaan het artikel duidelijk aangegeven dat het hier satire betreft, maar het is te begrijpen dat dit niet altijd voor iedereen duidelijk was. Een versie van het artikel, gearchiveerd op 17 maart, laat zien dat er oorspronkelijk nergens expliciet werd vermeld dat het om satire ging. Waar momenteel de waarschuwing van satire staat, stond toen nog een oproep om het bericht zo veel mogelijk te delen omdat "de mainstream media en big tech de waarheid verborgen willen houden".

De website geeft nu zelf aan een satirische nieuwsbron te zijn. Op 6 maart vermeldde de website echter nog niet dat ze satirische stukken schrijven. Op 16 maart, een dag voor het artikel over Bob Chapek verschijnt, omschrijft de website zichzelf al wel als satirisch. Het is dus verre van zeker of dit artikel altijd al bedoeld was als satire. Eens factcheckers het verhaal ontkracht hadden, gaf de website in ieder geval aan dat het om satire ging. 

De slotsom blijft dat de informatie in het artikel fout is: de CEO van Disney werd niet gearresteerd op verdenking van mensensmokkel. Een zoektocht naar het verhaal levert ook enkel factchecks op die het verhaal ontkrachten en nieuws over de politieoperatie. Geen betrouwbare nieuwskanalen brengen het verhaal van een gearresteerde CEO.

Disney in Florida

Het artikel legt ook de link met de politieactie en met het statement van Disney en Chapek tegen de voorgestelde 'Parental Rights in Education'-wet in Florida, eerder deze maand. Deze wet zou discussies over seksuele geaardheid en genderidentiteit in scholen verbieden tot negen jaar.

Disney is een van de grootste werkgevers in Florida, voornamelijk door Disney World in Orlando. Het bedrijf zegt zelf ongeveer 77.000 werknemers in de staat te hebben. Het bedrijf heeft dus wel wat politiek gewicht en haar statement aangaande de voorgestelde wet ging niet ongemerkt voorbij.

Het feit dat zo veel mensen voor Disney werken in Florida, plaatst het nieuws over de vier gearresteerde werknemers ook in perspectief. Deze vier waren een badmeester, een restaurantmedewerker, een softwareontwikkelaar en iemand van het IT-departement. Het gaat dus niet om de top van het bedrijf.

(Stand van zaken: 21.03.2022)

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Facebookpost 3 (gearchiveerd)

Over politieoperatie Florida (gearchiveerd)

Prostitutiewetgeving Florida (gearchiveerd)

Artikel Vancouver Times (gearchiveerd 21.03)

Factcheck Snopes (gearchiveerd)

Artikel Vancouver Times gearchiveerd op 17.03

Over Vancouver Times (gearchiveerd op 21.03)

Over Vancouver Times gearchiveerd op 6.03

Over Vancouver Times gearchiveerd op 16.03

Googlezoektocht (gearchiveerd)

BBC-artikel (gearchiveerd)

Gearchiveerde fact sheet Disney

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com