Geruchten over arrestatie Anthony Fauci zijn uit de lucht gegrepen

28.04.2022, 10:49 (CEST)

Op Facebook circuleert een artikel waarin beweerd wordt dat dr. Anthony Fauci gearresteerd zou zijn "wegens vele medische aanklachten en pedofilie". Volgens het artikel van 'De Binnenlandse Bataafsche Courant', verschenen op 10 april, is Fauci 'vermoedelijk juridisch gepakt op pedofilie'. Hij zou voor een militair tribunaal verschijnen op maandag 18 april 2022. Is dat ondertussen gebeurd? 

Beoordeling

Er is geen enkele aanwijzing dat Anthony Fauci gearresteerd zou zijn. Sinds de publicatie van het artikel dat deze claim maakt is Fauci nog meerdere keren in de media geweest. 

Feiten

Volgens het artikel dat op 10 april gepubliceerd is, zou Anthony Fauci al gearresteerd zijn en in een update staat dat hij op 18 april voor een militair tribunaal zou verschijnen. Hier valt geen enkele verifieerbare informatie over te vinden bij betrouwbare media zoals de New York Times, de Washington Post of Reuters. Het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), waar Fauci directeur is, houdt ook een lijst van mediaoptredens van hem bij. Meerdere zijn recenter dan 10 april. Hij werd ook nog geïnterviewd door CBS News op 21 april en op 26 april met PBS.

Bron

In het artikel van de Binnenlandse Bataafsche Courant wordt geen enkele bron aangegeven waarop het nieuws van de arrestatie van Fauci zou gebasseerd zijn. Er wordt slechts vermeld dat hij door een militair aanklager zou gearresteerd zijn. Buiten omschrijvingen van feiten waarvoor Fauci aangeklaagd zou worden ("land- en volksverraad, massaal en repeterend medisch wangedrag, opruiende samenzwering en criminele doodslag") valt er geen concrete informatie, noch bron te vinden. 

Checkyourfact.org heeft echter ook een recente factcheck gewijd aan de zogezegde arrestatie van Fauci. Hier wordt de oorsprong van het gerucht herleid tot een artikel van 'Real Raw News'. In dit artikel komen een aantal details terug die ook bij de Binnenlandse Bataafse Courant te vinden zijn, zoals de klok waarop 4 augustus 2023 te lezen zou zijn. Dat is een sterke aanwijzing dat Real Raw News de bron is, of dat beide artikels dezelfde bron hebben. 

Real Raw News maakt dezelfde claim als de Binnenlandse Bataafsche Courant. Maar de website lijkt niet meteen een betrouwbare bron van informatie. Hoewel de website onder het artikel schrijft dat ze vechten voor waarheid en persvrijheid, bevestigt de website 'voor legale redenen' dat die humor, parodieën en satire bevat. De Binnenlandse Bataafsche Courant zelf brengt ook vaker onbetrouwbaar nieuws. Zo schreef Deutsche Press-Agentur in het verleden ook al factchecks over artikels van deze website (hier en hier).

De Binnenlandse Bataafsche Courant brengt tien dagen later een artikel waaruit zou blijken dat Fauci na zijn arrestatie ter dood veroordeeld is. Ook hier is Real Raw News de bron. Maar ook dit verhaal is ontkracht door Checkyourfact.

Echte satire

De beweringen van de arrestatie van Fauci zijn dus nergens op gebasseerd. Het artikel wordt begeleid door een foto van een gearresteerde Fauci. Deze foto is bewerkt. Ze is afkomstig van een artikel van de satirische website The Onion. Dpa schreef eerder al een factcheck over een video van The Onion die voor waar werd aanzien. 

Dr. Fauci is in de Verenigde Staten het gezicht van de coronamaatregelen. In die hoedanigheid is hij dan ook wel vaker het onderwerp van desinformatie. Dpa schreef in het verleden dan ook al vaker Factchecks waarin hij een rol speelt (hier en hier). 

(stand van zaken: 28.04.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel de Bataafsche Courant (gearchiveerd)

New York Times (gearchiveerd)

Washington Post (gearchiveerd)

Reuters (gearchiveerd)

Lijst NIAID (gearchiveerd)

CBS News (gearchiveerd)

PBS (gearchiveerd)

Check Your Fact 1 (gearchiveerd)

Artikel Real Raw News 1 (gearchiveerd)

Disclaimer Real Raw News (gearchiveerd)

Factchecks dpa hier, hier, hier, hier en hier

Artikel 2 Bataafsche Courant (gearchiveerd)

Artikel 2 Real Raw News (gearchiveerd)

Check Your Fact 2 (gearchiveerd)

Artikel The Onion (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com