Disney kweekt geen sterren in een lab, talkshowfragment is satire

08.03.2022, 14:36 (CET)

Een Facebookgebruiker deelt een fragment uit de talkshow "Today Now!". De presentatoren praten met een wetenschapper uit het "Disney genetic engineering lab", waar verschillende Disneysterren zouden worden gekweekt. Heeft Disney zo'n lab? 

Beoordeling

Het fragment is niet serieus. Het komt van de gekende satirische website The Onion.

Feiten

De originele video is terug te vinden op Youtube. De talkshowhosts praten zogezegd met een wetenschapper uit het 'Disney genetic engineering lab'. Het gesprek gaat over verschillende Disneysterren die in het lab gekweekt zouden zijn, zoals Miley Cyrus, Hillary Duff en Zac Efron (die volgens de wetenschapper toch niet zo goed gelukt is).

De video komt van het Kanaal "The Onion". Het is al een oudere video; de uploaddatum is 16 september 2008. The Onion is echter geen serieuze nieuwswebsite. Het is satire en humoristisch bedoeld. Dat geeft de organisatie zelf ook toe bij de 'Frequently Asked Questions' op de website.

The Onion is ook terug te vinden op het webarchief van het Amerikaanse Library of Congress. Hier staat de de organisatie ook gecategoriseerd als satire.

De fictieve talkshow 'Today Now!' is een persiflage op ochtendtalkshows. Een overzicht van clips van de talkshow op de website laat zien dat de onderwerpen die behandeld worden allemaal ongeloofwaardig zijn, zoals hier en hier. Het is ook niet de eerste keer dat nieuws van The Onion voor waar wordt aangenomen, zoals deze factcheck van Reuters laat zien.

(Stand van zaken: 08.03.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Video op Youtube (gearchiveerd)

The Onion (gearchiveerd)

Frequently Asked Questions The Onion (gearchiveerd)

Library of Congress (gearchiveerd)

Today Now! (gearchiveerd)

Segment Today Now! hier en hier (gearchiveerd hier en hier)

Factcheck Reuters (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com