Foto van Hillary Clinton met enkelband is getrukeerd

09.02.2021, 16:31 (CET)

'Mooi enkelbandje Hillary', schrijft een Facebookgebruikster bij een foto van Hillary Clinton. Daarop lijkt ze ogenschijnlijk een enkelband te dragen rond haar linkerenkel (gearchiveerd).

BEOORDELING: De foto werd getrukeerd. De originele foto dateert van augustus 2019 en verscheen in de Britse tabloid The Daily Mail. Daarop droeg ze geen enkelband.

FEITEN: De originele foto dateert van augustus 2019, zo blijkt uit een reverse image search. Toen was Hillary Clinton samen met haar echtgenoot Bill op vakantie in de stad Amagansett aan de kust van New York, ook gekend als de Hamptons.

Britse tabloid The Daily Mail deelde de foto's op haar website. Het artikel deelt meerdere foto's op dezelfde dag genomen, en in geen enkele is een enkelband zichtbaar.

De outfit van Clinton ging wel niet onopgemerkt voorbij online, en was het onderwerp van een aantal onflatterende vergelijkingen. Zo werd haar outfit vergeleken met een die Homer Simpson droeg in de carton The Simpsons.

Bewerkte foto's van beroemdheden met enkelband circuleren wel vaker online, en werden even vaak weerlegd. Het is een samenzweringstheorie van QAnon-aanhangers, de beroemdheden zouden zogezegd gearresteerd zijn vanwege kinderhandel. Hillary Clinton is een populair QAnon-doelwit, en de theorie dat ze een enkelband draagt na een arrestatie dook ook al eerder op.

---
Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/salonchanti/posts/3825768470804046 (gearchiveerd: http://dpaq.de/LhWLs)

Artikel Daily Mail: https://www.dailymail.co.uk/femail/article-7399633/Hillary-Clinton-enjoys-stroll-friend-Hamptons.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/By9ra)

Meme over de outfit van Clinton: https://imgflip.com/i/3chcdt (gearchiveerd: http://dpaq.de/29hUY)

Over QAnon: https://www.trouw.nl/cultuur-media/pizzagate-deep-state-9-11-en-corona-waarom-complottheorie-qanon-zo-populair-is~bc19b11b/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/BZJKN)

Over Hillary Clinton, een enkelband en Pizzagate: https://sports.yahoo.com/hillary-clinton-pedophilia-ankle-bracelets-194413463.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/xQ7cS)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com