Arrestatie verzonnen

US Space Force-baas op vrije voeten

25.04.2023, 20:24 (CEST)

De website Real Raw News heeft patent op het verzinnen van arrestaties en executies. Een nieuwe aanvulling op de collectie: US Space Force generaal Chance Saltzman.

Generaal Chance Saltzman, de hoogste baas van de Space Force van de Verenigde Staten, zou op 16 april zijn gearresteerd op beschuldiging van verraad. Dit wordt beweerd op Facebook. Klopt er iets van dit gerucht?

Beoordeling

Nee, generaal Saltzman is op vrije voeten. Het bericht van zijn arrestatie is afkomstig van een website met zogenaamde satirische artikelen. Noch de US Space Force, noch enig serieus medium bericht over Saltzmans arrestatie. De generaal verscheen kort na zijn vermeende arrestatie meermaals in het openbaar.

Feiten

De bewering dat generaal Saltzman gearresteerd zou zijn is afkomstig uit een artikel op de website Real Raw News. Dat is al een eerste indicatie dat het hier om desinformatie gaat - of gewoon een flauwe grap. Op de website van Real Raw News staat onder het kopje 'over ons' namelijk: "Deze website bevat humor, parodie en satire."

Daar komt bij dat de arrestatie van de Chief of Space Operations, de hoogste baas van de Space Force van de Verenigde Staten, groot nieuws zou zijn - als het daadwerkelijk had plaatsgevonden. Toch bericht geen enkele geloofwaardige Amerikaanse krant of mediaorganisatie over zo'n voorval.

De US Space Force is de jongste tak van de Amerikaanse strijdkrachten en werd op 20 december 2019 in het leven geroepen door toenmalig president Donald Trump. De Space Force is verantwoordelijk voor militaire operaties en het "bereiken van de nationale doelen" van de VS in de ruimte.

Saltzman nog in functie

Ook op de officiële website van de Space Force is niets te vinden over de arrestatie van de baas. Integendeel, op die website staat een persbericht over de toespraak die Saltzman op 19 april - dus drie dagen na zijn vermeende arrestatie - gaf in Colorado Springs op het Space Symposium van de Space Foundation.

Ook andere media (hier en hier) berichten over Saltzmans bijdrage aan het Space Symposium. Op de foto’s bij de artikelen is te zien dat hij daar inderdaad aanwezig was. Nergens gaat het over zijn vermeende arrestatie van een paar dagen daarvoor.

Op 21 april verwelkomde Saltzman militaire ruimtevaartvertegenwoordigers van bevriende naties op het International Space Chiefs Forum in de VS. Saltzman tweette zelf een foto waarop hij prominent op de voorgrond staat. De foto werd ook gedeeld op het Twitteraccount van de Poolse strijdkrachten. Het is dus duidelijk dat Saltzman niet in hechtenis wordt gehouden.

Desinformatie van Real Raw News

Het artikel van Real Raw News bevat meer onjuistheden die erop wijzen dat het hier niet om serieuze journalistiek gaat. Zo wordt er gerefereerd aan de vermeende arrestatie en executie van Bridget Brink, de ambassadeur van de VS in Oekraïne. Deutsche Presse-Agentur (dpa) toonde al eerder aan dat dat gerucht vals was. Brink is nog altijd springlevend - en nog altijd ambassadeur in Oekraïne.

Inmiddels heeft dpa een hele collectie van bewezen onzin, verspreid door Real Raw News. Erg origineel is de website niet: in bijna alle gevallen (hier, hier, hier, hier, hier) gaat het om een verzonnen arrestatie of executie van een bekend persoon.

(Stand van zaken: 25.04.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd) (gearchiveerd)

Chance Saltzman (gearchiveerd)

Artikel Real Raw News (gearchiveerd)

RRN About us (gearchiveerd)

USSF oprichting (gearchiveerd)

USSF missie (gearchiveerd)

USSF homepage (gearchiveerd)

Saltzman 19 april (gearchiveerd)

Space Symposium (gearchiveerd)

Gazette (gearchiveerd)

Spacenews (gearchiveerd)

Tweet Saltzman (gearchiveerd)

Tweet Polen (gearchiveerd)

Factcheck dpa I, II, III, IV, V, VI, VII

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.