Loze geruchten

Stafchef Witte Huis treedt naar verwachting terug

25.01.2023, 21:50 (CET), laatst geüpdate: 26.01.2023, 09:16 (CET)

Slecht nieuws voor president Biden: zijn stafchef zou gearresteerd zijn door militairen. Het goede nieuws voor Biden? De bron van dit verhaal is onbetrouwbaar en verspreidt vaak nepnieuws.

Na de vondst van meerdere geclassificeerde documenten in zijn privéwoning mag president Biden zich opmaken voor een volgend schandaal: zijn stafchef zou gearresteerd zijn. Dit schandaal lijkt echter uit te blijven in de pers, en wel om een goede reden: er is niets van aan. 

Beoordeling

Dit verhaal is nergens op gebaseerd. Stafchef Ron Klain is op vrije voeten. 

Feiten

De enige bron van het verhaal lijkt een artikel van Real Raw News te zijn, dat op sociale media de ronde doet. Het verhaal wordt nergens anders bevestigd. Volgens het artikel zou stafchef Ron Klain op 21 januari gearresteerd zijn. Echter, na die datum bleef Klain nog twitteren

Ook was hij aanwezig op een vergadering van leiders van de Democratische Partij die plaatsvond op 24 januari. Dat is te zien in een persfoto, tweets van een journalist en videobeelden van de vergadering. Het verhaal lijkt dan ook onzin. 

Real Raw News

Artikels van Real Raw News zijn al vaker ontkracht door Deutsche Presse-Agentur (dpa). Telkens wordt er beweerd dat een hooggeplaatst persoon zou zijn gearresteerd of geëxecuteerd (zoals Bill Gates, Chelsea Clinton, Anthony Fauci, Susan Rice of de Amerikaanse ambassadrice in Oekraïne). Telkens weer blijkt het volledig uit de lucht gegrepen. 

Deze arrestaties zouden steeds uitgevoerd zijn door zogenaamde "white hats". Deze term is afkomstig van de QAnon-complottheorie, die onterecht gelooft dat Donald Trump nog steeds de legitieme president van de VS is en dat een gevaarlijke elite (de 'deep state') de verkiezingen gestolen heeft voor Joe Biden. Deze "White Hats" zouden, in de gedachte van QAnon-aanhangers, mensen binnen de overheid en het leger zijn, die stiekem aan de kant van QAnon staan en het systeem van binnenuit bestrijden. Acties die aan hen worden toegeschreven blijken toch vaak, net als deze arrestaties, fictie.  

De artikels van Real Raw News zijn naar eigen zeggen "informatief, educatief en entertainment". Ook staat vernoemd dat de website "humor, parodie en satire bevat", maar dit wordt gelijk gevolgd door een opmerking dat die disclaimer er alleen is "op advies van de jurist". Dit lijkt dus vooral op een excuus om nepnieuws te kunnen plaatsen.

Stafchef van het Witte Huis

De positie van stafchef van het Witte Huis is niet heel bekend; daarom doet de naam van huidig stafchef Ron Klain bij veel mensen niet meteen een belletje rinkelen. Het is echter wel een zeer machtige politieke positie, aangezien de positie van stafchef rechtstreeks onder de president valt. Een arrestatie van een stafchef zou dan ook bijzonder explosief zijn.

Volgens Real Raw News zou Klain gearresteerd zijn nadat hij had aangekondigd af te treden als stafchef. Dit ontslag kwam er, aldus Real Raw News, omdat Klain wist dat hij gearresteerd ging worden en wilde vluchten. 

Hoewel meerdere media inderdaad berichtten dat Klain van plan is op testappen als stafchef, is dit niet op basis van uitspraken van Klain zelf, maar van wat ingewijden zeggen. Klain heeft zijn ontslag nog niet officieel aangekondigd. Het is overigens niet vreemd dat een stafchef vroeger stopt dan de president die de stafchef dient, en Klain deed het al bijzonder lang.

Opmerking: In der kop en in de teaser zijn vervolgens spelfouten gecorrigeerd.

(Stand van zaken: 25.01.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Real Raw News (gearchiveerd)

Tweet Ron Klain (gearchiveerd)

Persfoto, tweet journalist, video van vergadering (gearchiveerd hier, hier, en hier, gearchiveerde video)

Factchecks dpa hier, hier, hier, hier en hier

Over QAnon (gearchiveerd)

Over Real Raw News (gearchiveerd)

Wat doet een stafchef van het Witte Huis? (gearchiveerd)

Artikels Politico en New York Times over Ron Klain (gearchiveerd hier en hier)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.