Executie verzonnen

Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne is levend en wel

27.10.2022, 17:25 (CEST)

Amerikaanse militairen zouden de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne ter dood veroordeeld hebben en meteen geëxecuteerd. Was het waar, het zou explosief nieuws zijn. Maar dat is het niet.

Een Nederlandse blogwebsite komt met het onthutsende verhaal over de terdoodveroordeling en daaropvolgende executie van de Amerikaanse ambassadeur Bridget Brink in Oekraïne. Het artikel vindt ook vlot de weg naar Facebook (hier en hier). Het verhaal mist echter elke grondslag in de realiteit. 

Beoordeling

Ambassadeur Bridget Brink zit nog steeds op haar post in Oekraïne. Berichten over haar executie zijn verzonnen.

Feiten

Het artikel blijkt een vertaling te zijn van een Engelstalig artikel van de website Real Raw News. Op 14 oktober controleerde Deutsche Presse Agentur (dpa) al een artikel van Real Raw News over ambassadeur Brink, waarin beweerd werd dat ze door militairen gearresteerd was. Zoals de factcheck van dpa liet zien, was dit compleet uit de lucht gegrepen en is Brink nog gewoon haar functie aan het vervullen in Oekraïne. 

Artikel Real Raw News

Het artikel dat nu gedeeld wordt gaat over het proces en de executie van Brink, volgend op haar arrestatie (die nooit heeft plaatsgevonden). Ze wordt in het artikel zelfs benoemd als voormalig ambassadeur, hoewel ze nog steeds de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne is. Net zoals er geen enkele aanwijzing was dat Brink gearresteerd was, is er geen enkele reden om het verhaal van haar executie aan te nemen. 

Het artikel van Real Raw News is gepubliceerd op 17 oktober, en er wordt gezegd dat Brink op vrijdagvoormiddag veroordeeld en geëxecuteerd was. Dat zou dus over 14 oktober moeten gaan. Die dag plaatste Brink trouwens een video van zichzelf op Twitter. De man die de hoorzitting op Guantanamo Bay zou geleid hebben volgens het artikel, is vice-admiraal Darse E. Crandall van the US Navy Judge Advocate General’s Corps.

Op twee plaatsen tegelijk

Dat lijkt dan toch een bijzondere dag te zijn geweest voor de vice-admiraal. Hij was die dag namelijk ook als spreker aanwezig op een ceremonie, die plaatsvond in dit park in Washington D.C. In een livevideo van die ceremonie, waar Crandall op 40:30 het woord neemt, zijn meerdere gebouwen te zien die ook herkenbaar zijn op de 3D-weergave van het park op Google Maps. 

Uit deze foto en de livevideo valt aan de hand van de schaduwen af te leiden dat de zon ongeveer in het zuidoosten staat, wat ongeveer overeen komt met 10u 's ochtends. De ceremonie werd gelivestreamd op Facebook om 15u53 Nederlandse tijd, wat overeenkomt met 9u52 in Washington D.C. 

Crandall zou dus enerzijds een hoorzitting geleid hebben die om 9u 's ochtends op Guantanamo Bay begon en 52 minuten na het begin van deze hoorzitting aanwezig zijn op een ceremonie zo'n 2000 kilometer verderop. Dat lijkt onwaarschijnlijk, om niet te zeggen onmogelijk. Er is dan ook geen reden om aan te nemen dat deze hoorzitting die Brink zou veroordeeld hebben, zoals Real Raw News ze beschrijft, ooit heeft plaatsgevonden.

Zelfde verhaal, andere personages

Het is niet de eerste keer dat Real Raw News berichten naar buiten brengt over arrestaties of executies van bekende personen, zoals Anthony Fauci, Susan Rice, Chelsea Clinton en Bill Gates. Telkens blijkt het weer om nonsens te gaan. Dat is niet zo vreemd aangezien Real Raw News zelf stelt dat de website 'humor, parodie en satire bevat'. Die disclaimer is er echter alleen 'op advies van de jurist'. Het lijkt dus vooral op een excuus om nepnieuws te kunnen plaatsen.

(Stand van zaken: 27.10.2022)

Links

Artikel blogsite (gearchiveerd)

Facebookpost I en II (gearchiveerd hier en hier)

Artikel Real Raw News (gearchiveerd)

Amerikaanse ambassade in Oekraïne (gearchiveerd)

Tweet ambassadeur Brink (gearchiveerd)

Vice Admiral Darse E. "Del" Crandall Jr. (gearchiveerd)

Artikel over ceremonie (gearchiveerd)

Locatie ceremonie, 3D-weergave (gearchiveerd)

Facebook livevideo (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Foto ceremonie (gearchiveerd)

Schaduwen tijdens ceremonie (gearchiveerd)

Tijdsverschil Washington-Nederland (gearchiveerd)

Factchecks dpa hier, hier, hier en hier

Over Real Raw News (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.