Executie verzonnen

Liz Cheney leeft, geruchten ten spijt

27.04.2023, 13:51 (CEST)

Een satirische website grossiert in berichten over verzonnen executies van bekende personen. Dit keer is het wat vergezocht: in de VS worden al decennia geen mensen meer opgehangen.

De Republikeinse politica Liz Cheney zou ter dood veroordeeld zijn door het Amerikaanse leger, nadat ze schuldig was bevonden aan verraad. Dit beweert een Facebookgebruiker, op basis van een artikel dat wordt gedeeld in diens post. Volgens het vermeende vonnis zou Cheney op 24 april al moeten zijn opgehangen.

Beoordeling

De claim is vals. Liz Cheney is niet gearresteerd, niet veroordeeld en niet geëxecuteerd. Het bericht is afkomstig van een satirische website.

Feiten

De Facebookpost is een gedeeltelijke vertaling van een artikel van de website Real Raw News. Deze website grossiert in desinformatie en satirisch bedoelde artikelen. Op die website staat onder het kopje "over ons" de disclaimer: "Deze website bevat humor, parodie en satire." Artikelen van Real Raw News moeten dus niet zomaar voor waar worden aangenomen.

Het artikel over Liz Cheneys berechting en executie bevat meerdere onjuistheden. Zo zou ook haar vader, voormalig vicepresident Dick Cheney, op 29 januari 2022 zijn opgehangen. Toch nam hij in augustus 2022 nog een campagnespotje op om zijn dochter te ondersteunen in haar poging herkozen te worden tot vertegenwoordiger van de staat Wyoming in het Huis van Afgevaardigden. Dick Cheney is nog altijd in leven.

Liz Cheney is een Republikeinse politica, die binnen haar eigen partij onder vuur ligt, omdat ze zich afkeerde van de vroegere president Donald Trump na de Capitoolbestorming van januari 2021 en Trumps onbewezen claims dat de Presidentsverkiezingen van 2020 oneerlijk zouden zijn verlopen.

Cheneys houding tegenover Trump lijkt de basis van de vage en verzonnen aanklachten tegen haar te zijn in het satirische artikel van Real Raw News.

Geen executie Cheney

Volgens het artikel van Real Raw News zou Cheney door een jury ter dood zijn veroordeeld door middel van ophanging. Er zijn verschillende manieren om aan te tonen dat dit niet kan kloppen.

Ten eerste was Liz Cheney op 24 april, de dag waarop ze geëxecuteerd had moeten worden, laat in de namiddag nog actief op Twitter.

Ten tweede staat ze niet op de lijsten van mensen die dit jaar geëxecuteerd zijn of nog zullen worden in de VS. In 2023 hebben de VS tot nu toe tien mensen geëxecuteerd, maar Liz Cheney zat daar niet tussen. Voor de rest van het jaar staan er elke maand nog een aantal executies op het programma, maar ook onder deze veroordeelden bevindt Cheney zich niet.

Ten derde blijkt uit de lijsten dat iedereen die in 2023 in de VS wordt geëxecuteerd, met een dodelijke injectie om het leven wordt gebracht. Executie door ophanging is in de VS sinds Billy Baily in 1996 niet meer voorgekomen.

Ten vierde beweert het artikel dat Cheney ter dood is veroordeeld door het Amerikaanse leger. Ook dat is in principe onmogelijk, omdat de militaire rechtbank alleen militairen berecht. Liz Cheney is geen militair.

Ten slotte zou een veroordeling en executie van een prominent politica als Liz Cheney groot nieuws zijn geweest in de VS. Toch bericht geen enkele geloofwaardige krant of nieuwsorganisatie over het voorval.

Deutsche Presse-Agentur ontkracht met enige regelmaat beweringen die voortkomen uit onterecht serieus genomen artikelen van Real Raw News. Vaak gaat het daarbij om verzonnen arrestaties of executies van bekende personen, zoals hier, hier, hier, hier, hier, hier en hier.

(Stand van zaken: 27.04.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel RRN (gearchiveerd)

Homepage RRN (gearchiveerd)

About us RRN (gearchiveerd)

Liz Cheney (gearchiveerd)

Dick Cheney (gearchiveerd)

Campagnespotje (gearchiveerd)

CNN (gearchiveerd)

Capitoolbestorming (gearchiveerd)

Reuters (gearchiveerd)

Tweet Cheney (gearchiveerd)

Executies VS I (gearchiveerd)

Executies VS II (gearchiveerd)

Billy Baily (gearchiveerd)

Militair recht VS (gearchiveerd)

Factchecks dpa I, II, III, IV, V, VI en VII

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.