Verzonnen bevel Poetin

Rusland wil 5G-netwerken juist uitbreiden

10.08.2023, 17:16 (CEST)

Supersnel mobiel surfen, het zou binnenkort geen optie meer zijn voor de Russen. Poetin zou namelijk het 5G-netwerk laten vernietigen. Dat plan blijkt echt niets meer dan een staaltje fictie te zijn.

Binnenkort zou er geen 5G meer zijn in Rusland; dat wordt beweerd op sociale media. Op bevel van de Russische president Vladimir Poetin zou het mobiele netwerk verboden worden en alle 5G-torens naar de schroothoop verwezen worden. Maar is er wel enig bewijs voor deze bewering?

Beoordeling

Dit bericht is verzonnen door websites die regelmatig desinformatie verspreiden. Russisch president Poetin gaf dit bevel niet en Rusland blijft inzetten op de installatie van 5G.

Feiten

Een zoekopdracht van de titel van het artikel via Google en de naam Michael Baxter leidt naar twee bronnen: één op de Bengaalse website Dainikbidyaloy en de Amerikaanse website Real Raw News. De twee artikels zijn identiek aan elkaar en verschenen op dezelfde dag, 5 augustus 2023.

Real Raw News omschrijft zichzelf als 'humor, parodie en satire'. In de realiteit gaat het vooral om desinformatie, zoals dpa al vele malen eerder schreef. Dainikbidyaloy omschrijft zich als "één van de meest populaire Bengaalse nieuwsportalen". Maar de website bestaat volledig uit artikels over Amerikaanse politiek, letterlijk overgenomen van Real Raw News. Naast hun eigen privacybeleid heeft de website ook het privacybeleid van The People's Voice online, nog een andere Amerikaanse website die desinformatie verspreidt.

5G in Rusland

Er is geen enkel legitiem bewijs voor de bewering. Integendeel: in een toespraak eind juni sprak de Russische premier Michail Misjoetin namens Poetin over de telecommunicatieplannen voor het land in de komende jaren.

Misjoetin spreekt over de "versnelling van de plannen om de Russische LTE- en 5G-stations te moderniseren." Dat klinkt niet als de plannen van een land dat volledig gaat stoppen met het gebruik van 5G.

Andrey Zarenin, de Russische viceminister voor digitale ontwikkeling en telecommunicatie, was op 6 augustus 2023 nog aanwezig op een BRICS-bijeenkomst. Daarin sprak hij over het belang van voortdurende samenwerking op het gebied van ICT, waaronder 5G, aldus een persbericht van zijn ministerie.

Vorig jaar was er nog berichtgeving dat de verdere ontwikkeling van het Russische 5G-netwerk hinder ondervond door de oorlog in Oekraïne en de Westerse sancties. Kortom, niets wijst er op dat er ook maar enige grond van waarheid is in de bewering dat Poetin 5G wil verbannen uit Rusland, om welke reden dan ook.

(Stand van zaken: 10.08.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Over dainikbidyaloy.com (gearchiveerd) en privacy policy (gearchiveerd)

Artikel op Dainikbidyaloy (gearchiveerd)

Zelfde artikel op Real Raw News (gearchiveerd)

Over Real Raw News (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factchecks over RRN I, II, III, IV en V

Eerdere dpa-factchecks over The People's Voice I en II

Speech Michail Misjoetin (gearchiveerd)

Persbericht aanwezigheid Andrey Zarenin BRICS-bijeenkomst (gearchiveerd)

Artikel Moscow Times (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.