Verzonnen bevel Poetin

Rusland vaccineert nog steeds tegen COVID-19

10.03.2023, 14:05 (CET)

Gaan alle Russische coronavaccins in de vuilnisbak na een bevel van Poetin? Een drastische ommezwaai van de Russische vaccinatiecampagne, of uit de duim gezogen? Het blijkt dat laatste te zijn.

Alle coronavaccins op de vuilnishoop: dat zou het bevel zijn van Russisch president Poetin. De actie zou er komen twee dagen nadat de wetenschapper die het Russische coronavaccin maakte dood werd aangetroffen. Alleen blijkt het omgekeerde waar te zijn.

Beoordeling

Het verhaal is fout. Het is afkomstig van een Amerikaanse 'satirische' website die vaker desinformatie verspreidt. Russen kunnen nog steeds ingeënt worden met een coronavaccin, en dat wordt ook aanbevolen door het Russisch ministerie van Volksgezondheid.

Feiten

De bewering is afkomstig van de Amerikaanse website Real Raw News. Ondanks het gebruik van het woord nieuws in de naam biedt de website allesbehalve dat. Je kan er 'humor, parodie en satire' vinden, aldus Real Raw News zelf. In de realiteit gaat het vaak om nepnieuws, zoals dpa al eerder schreef.

Dat blijkt opnieuw het geval te zijn. Er is namelijk geen enkel bewijs om de beweringen te ondersteunen. Evenmin is er enige aankondiging van de Russische overheid en het Russische ministerie van Volksgezondheid op dat gebied.

Meer nog, alles lijkt er op te wijzen dat Russen zich nog steeds kunnen laten inenten met een coronavaccin. Op de officiële Russische website met informatie rond de coronapandemie is er een artikel te vinden, gedateerd 6 maart 2023. Daarin staat dat bij alle vaccinatiepunten in Moskou de vaccins aanwezig zijn en dat iedereen zich zonder afspraak kan laten inenten.

Een dag eerder postte het ministerie van Volksgezondheid op hun officiële Telegramkanaal dat leveringen van de coronavaccins verdeeld werden in Moskou en andere regio's. Het zegt ook nog dat het Sputnik V-vaccin beschermt tegen een ernstig verloop van COVID-19 en overlijden, zeker voor zestigplussers of chronische zieken.

Kortom, alles wijst erop dat Rusland nog steeds vaccineert tegen COVID-19 en dat het zogenaamde bevel van Poetin pure fictie is.

Mysterieuze overlijdens

Wat wel klopt is dat een viroloog die meewerkte aan de ontwikkeling van het Russische coronavaccin recent overleed. Andrey Botikov werd begin maart dood aangetroffen in zijn huis, gewurgd met een riem.

Botikov is een recent voorbeeld van prominente Russen die op een mysterieuze wijze overleden.

(Stand van zaken: 09.03.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Real Raw News (gearchiveerd)

Over Real Raw News (gearchiveerd)

Dpa-factcheck Real Raw News

Nieuwsberichten Russische overheid (gearchiveerd)

Telegram ministerie van Volksgezondheid (gearchiveerd)

Nieuwsbericht 6 maart 2023 vaccinatiepunten Moskou (gearchiveerd)

Telegrambericht ministerie van Volksgezondheid 5 maart 2023 (gearchiveerd)

De Telegraaf over overlijden Andrey Botikov (gearchiveerd)

HCSS over mysterieuze overlijdens (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.