Verzonnen citaat

Marine Le Pen krijgt woorden in de mond gelegd

18.07.2023, 12:22 (CEST)

Het is niet meer dan logisch dat Marine Le Pen zich uitliet over de recente rellen in Frankrijk. Sommigen hoorden in haar woorden echter eerder wat ze wilden horen, dan wat ze werkelijk zei.

Als voormalig en waarschijnlijk ook toekomstig presidentskandidaat van Rassemblement National had Marine Le Pen wel wat te zeggen over de rellen die Frankrijk eind juni in de ban hielden. Sociale mediagebruikers juichen toe dat ze van plan zou zijn de "nieuwe wereldorde" een halt toe te roepen en president Macron op te sluiten. Is Le Pen dat echt van plan of gaat het eerder om een wensdroom van sommigen online? 

Beoordeling

Er is geen enkele reden om aan te nemen dat Le Pen deze woorden gebruikt heeft. In de video die wordt aangedragen als bewijs zijn de citaten, noch de betekenis in andere woorden te vinden.

Feiten

De rellen naar aanleiding van de dood van de zeventienjarige Nahel hielden Frankrijk eind juni en begin juli 2023 in zijn greep. Marine Le Pen reageerde, volledig in lijn met haar politieke ideeën, met een video tegen anarchie en migratie en voor meer veiligheid en bestraffing.

Dat ze de 'nieuwe wereldorde' een halt zou willen toeroepen of president Macron zou arresteren, zegt ze echter helemaal niet. Die citaten komen uit de koker van The People’s Voice, die naar dezelfde video van Le Pen verwijzen, waar deze zaken helemaal niet ter sprake komen. Ook een online zoektocht in het Frans en het Engels naar de vermeende uitspraken levert niets op.

The People's Voice, voorheen Newspunch, is een website die bekendstaat om het verspreiden van nepnieuws dat geen enkele wortel in de realiteit heeft, maar perfect inspeelt op de gevoeligheden van complotdenkers. De term 'nieuwe wereldorde' of 'New World Order' is zo'n klassieker bij mensen, die geloven dat een schimmige globale elite achter de schermen alle touwtjes in handen heeft en duistere plannen uitvoert.

Deutsche Presse-Agentur schreef dan ook al regelmatig factchecks die artikelen van de website ontkrachtten. Deze artikelen gaan bijna altijd over verzonnen uitspraken die in de mond worden gelegd van Klaus Schwab, Yuval Noah Harari, het WEF, de VN of andere typische onderwerpen van online complotdenkers. Telkens verzint de website gewoonweg citaten en initiatieven die mooi inspelen op gevoeligheden en thema's die populair zijn in bepaalde kringen online. 

(Stand van zaken: 18.07.2023)

Links

Twitterbericht I & II (gearchiveerd hier en hier)

Facebookbericht (gearchiveerd)

Artikel RTL Nieuws (gearchiveerd)

Twitterbericht Marine Le Pen (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Artikel The People's Voice (gearchiveerd)

Google-zoektocht in het Frans en het Engels (gearchiveerd hier en hier)

Yournewswire/Newspunch/The People's Voice (gearchiveerd)

Over de 'New World Order'-theorie (gearchiveerd)

Factchecks dpa I, II, III, IV & V

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.