Uit de lucht gegrepen

Nepnieuwssite verzint zelf WEF-uitspraken over pedofilie

11.01.2023, 13:49 (CET)

Berichten over pedofilie krijgen mensen zo snel kwaad dat kritisch denken vlug de deur uitgaat. Dat kritisch denken zou echter wel helpen een artikel over WEF en pedofilie als onwaar te ontmaskeren.

Een artikel dat de ronde doet op Facebook, beweert dat het World Economic Forum pedofilie wil decriminaliseren, want het zou de oplossing voor overpopulatie kunnen zijn. Het artikel presenteert echter geen bewijs, want dat blijkt er niet te zijn. 

Beoordeling

Het artikel is compleet uit de lucht gegrepen. Het WEF noch Klaus Schwab heeft ooit dergelijke uitspraken gedaan. 

Feiten

Het Nederlandstalig artikel van Frontnieuws blijkt een vertaling te zijn van een Engels artikel van Newspunch. Deze website is notoir voor het verspreiden van misinformatie. Dpa ontkrachtte recent nog een artikel van de website over de houding van het WEF tegenover huisdieren. Het Newspunch-artikel is ook een transcriptie van een video van the people's voice, wiens eerdere claims over het WEF en religie ook al als onzin werden ontmaskerd door dpa. 

De thumbnail van de video bevat een tweet die van het WEF afkomstig zou zijn. De originele tweet is echter niet terug te vinden en lijkt dan ook niet te bestaan. Er wordt ook niet naar verwezen in de video, wat doet vermoeden dat het enkel dient om mensen op de video te laten klikken. 

Nergens in het artikel wordt vermeld waar het WEF deze uitspraken zou hebben gedaan en ze zijn ook nergens op de site van het WEF terug te vinden. Ook van een uitspraak van Klaus Schwab over pedofilie als het "geschenk van de natuur" is geen spoor terug te vinden.

Een woordvoerder van het WEF laat aan dpa weten dat noch het World Economic Forum, noch Klaus Schwab ooit dergelijke statements over pedofilie hebben gemaakt. Het WEF heeft ook nooit een onderzoekspaper over dit onderwerp gepresenteerd. 

Rare timing

Het artikel, dat op 3 januari 2023 online kwam, doet uitschijnen dat dit recente ontwikkelingen zijn. Het spreekt echter over een onderzoekspaper (waar ook niets over is terug te vinden) die zou gepresenteerd zijn op de jaarlijkse samenkomst van het WEF in Davos. De vorige samenkomst was in mei 2022 en de volgende begint pas op 16 januari 2023

Ook met de timing van de claim dat de mainstream media naar aanleiding van de WEF-uitspraken zou zijn begonnen een bepaald narratief door te duwen, is wat mis. Deze artikels dateren namelijk al van 2014, 2012, 2011, 2012 en 2017. Ze kunnen dus moeilijk zijn geschreven omdat het WEF hen dit recent zou hebben opgedragen. 

Pedofilie en seksueel misbruik

Waarover gaan de artikels van CNN, The New York Times, Salon en de BBC, die 'het narratief van het WEF' zouden promoten? Ze ijveren alvast niet voor het decriminaliseren van pedofilie. Het hebben van pedofiele gevoelens is niet illegaal, niet in België en niet in Nederland. Dit in tegenstelling tot het plegen van seksueel kindermisbruik, wat wel degelijk illegaal is en waarmee op geen enkele manier wordt gesympathiseerd in de artikels. 

Het gaat namelijk over het verschil tussen het hebben van pedofiele gevoelens en het plegen van seksueel kindermisbruik. Het hebben van dergelijke pedofiele gevoelens is een seksuele voorkeur waarvoor iemand niet kiest, en wat ook niet strafbaar is. De artikels vragen dan ook aandacht voor mensen die deze gevoelens hebben, maar niet overgaan tot het plegen van kindermisbruik. In België zijn pedofilie.be of stopitnow.be platformen voor mensen die worstelen met pedofiele gevoelens, maar geen seksueel kindermisbruik plegen. In Nederland bestaat stopitnow.nl.

De artikels van Newspunch en Frontnieuws gebruiken pedofilie en kindermisbruik consequent als synoniemen, terwijl ze dat dus niet zijn. Het is overigens ook zo dat een deel van seksueel kindermisbruik niet gepleegd wordt door mensen met pedofiele gevoelens, maar dat er andere oorzaken aan ten grondslag liggen.

(Stand van zaken: 11.01.2023)

Links

Frontnieuwsartikel (gearchiveerd)

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel Newspunch (gearchiveerd)

Factcheck dpa I & II

Video The people's voice (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Thumbnail (gearchiveerd)

Zoekopdrachten site WEF I, II en III (gearchiveerd hier, hier en hier)

WEF-vergadering 2022 en 2023 (gearchiveerd hier en hier)

Artikels CNN I, CNN II, The New York Times, Salon en BBC (gearchiveerd hier, hier, hier, hier en hier)

Artikel Sensoa (gearchiveerd)

Artikel NPO Kennis (gearchiveerd)

Artikel Seksuologen Vlaanderen (gearchiveerd)

Pedofilie.be (gearchiveerd)

stopitnow.be (gearchiveerd)

stopitnow.nl (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.