Stamboom Merkel volledig vrij van Hitler

03.05.2022, 14:19 (CEST)

Is Angela Merkel de biologische dochter van Adolf Hitler? Dat wordt in ieder geval beweerd in een Facebookpost die verder Merkel en Emmanuel Macron afschildert als satanisten en handpoppen van de "New World Order". Daartegenover zouden Donald Trump en Vladimir Poetin leden zijn van een anti-satanistische alliantie. Hoe zit dit allemaal?

Beoordeling

Angela Merkel is niet de dochter van Adolf Hitler. Er is geen enkele aanwijzing voor én het blijkt fysiek onmogelijk. De claim kadert binnen de complottheorie van QAnon, die wereldleiders als deel van een satanistische elite afschildert.

Feiten

De Facebookpost deelt een foto en een video. In de video zien we hoe Vladimir Poetin ogenschijnlijk Angela Merkel en Emmanuel Macron negeert om vervolgens Donald Trump hartelijk te begroeten. De foto toont deze vier, waarbij Trump en Poetin worden beschreven als lid van een antisatanistische alliantie en Merkel en Macron als satanisten. Ook wordt beweerd dat Merkel de biologische dochter van Hitler zou zijn. 

Angela Merkel, dochter van Horst Kasner

Een eerste probleem dat opduikt bij de theorie dat Merkel Hitlers dochter zou zijn, is dat er zo'n negen jaar zit tussen het overlijden van Hitler, op 30 april 1945 en de geboorte van Merkel, op 17 juli 1954. De enige manier waarop het toch kan, is als Hitler langer heeft geleefd dan aangenomen of dat zijn sperma voor zijn dood is ingevroren. 

Over het lot van Hitler doen al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog complottheorieën de ronde, zoals dat hij naar Argentinië gevlucht zou zijn. Hij pleegde echter samen met Eva Braun zelfmoord in zijn bunker in Berlijn op het moment dat Sovjettroepen de stad aan het innemen waren. Deze versie van de feiten werd bevestigd in 2018 door Franse wetenschappers die het gebit van Hitler onderzochten.

Hoewel de eerste geboorte met ingevroren sperma een jaar voor de geboorte van Merkel plaatsvond, was de technologie om sperma in te vriezen pas in 1949 beschikbaar. Dat is vier jaar na het overlijden van Hitler. Dus ook dat is een doodlopend spoor. 

Het gerucht dat Angela Merkel de dochter zou zijn van Adolf Hitler is dus op niets tastbaars gebaseerd. De enige aantoonbare link tussen de twee is dat ze beidne op een bepaald moment leider van Duitsland waren. De echte stamboom van Merkel is overigens behoorlijk goed gekend en er is dus geen aanwijzing om te vermoeden dat Hitler een tak aan die boom zou zijn. De vader van Merkel heet Horst Kasner.

Het is niet de eerste keer dat complottheorieën opduiken die Angela Merkel als familie van Adolf Hitler proberen voor te stellen. In Duitsland is de theorie zo berucht dat een boek gewijd aan complottheorieën de titel 'Angela Merkel is Hitlers dochter' draagt. Deutsche Presse-Agentur (dpa) heeft dan ook al vaker factchecks geschreven over claims die Merkel als dochter of kleindochter van Hitler voorstellen. 

QAnon

De in de post gebruikte beelden zijn afkomstig van de viering van honderd jaar wapenstilstand aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Dit werd gevierd in Parijs op 11 november 2018, toen Trump en Merkel nog respectievelijk president en kanselier waren. 

Uit de gedeelde video zou kunnen blijken dat Poetin enkel Trump begroet en Merkel en Macron negeert. Dat zou dan wijzen op een alliantie tussen de Russische en Amerikaanse president tegen de andere twee wereldleiders. De originele beelden van die dag tonen echter aan dat Poetin alle drie begroette.

In de gedeelde foto wordt Trump voorgesteld als "Q+". Dit wijst er op dat de oorsprong van deze claim moet gezocht worden bij QAnon. Aanhangers van deze verregaande en gevaarlijke complottheorie geloven dat de wereldleiders tot een satanische elite behoren en dat Donald Trump degene is die hun ondergang zal bewerkstelligen. 

Vele QAnon-aanhangers geloven ook dat Poetin zou samenwerken met Trump om deze elite te bestrijden. De theorieën van QAnon zijn echter los zand, gebaseerd op een mythische figuur, "Q", die als een orakel via cryptische boodschappen met de aanhangers communiceert. Deutsche Presse-Agentur (dpa) publiceert dan ook vaker factchecks die populaire theorieën van QAnon-aanhangers ontkracht (hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier en hier).

(Stand van zaken: 03.05.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerde foto en video)

De dood van Hitler (gearchiveerd)

Over Angela Merkel (gearchiveerd)

Complottheorieën dood Hitler (gearchiveerd)

Artikel Independent (gearchiveerd)

Paper over invriezen sperma (gearchiveerd)

Spermabewaring in Duitsland (gearchiveerd)

Artikel Irish Times (gearchiveerd)

Originele beelen (gearchiveerd)

Dpa factchecks in het Duits hier en hier

Artikel The Atlantic (gearchiveerd)

Artikel Independent 2 (gearchiveerd)

Artikel New York Times (gearchiveerd)

Dpa factchecks in het Nederlands hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier en hier

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com