Kaart van Nederland gaat over zeespiegelstijging in 2200, rode lijnen vormen (fictief) wegennet

10.02.2022, 17:16 (CET)

Een kaart van Nederland met een netwerk aan rode lijnen erop gaat rond op Facebook en Instagram. Volgens de persoon die het deelt, zijn de rode lijnen allemaal tunnels die door heel Nederland lopen. ‘Nederland is 1 groot D.U.M.B’, staat er ook bij (hier gearchiveerd).

Beoordeling:

Het is onzin dat deze kaart een netwerk aan tunnels laat zien die onder Nederland zouden lopen. Deze afbeelding is van het architectenbureau LOLA, gespecialiseerd in landschapsarchitectuur. Het was onderdeel van een project dat bekeek hoe Nederland er in 2200 uit zou kunnen zien met de stijgende zeespiegelstijging. De rode lijnen laten een fictief wegennet zien.

Feiten:

Wie de kaart in kwestie via Reverse Image Search zoekt, komt al snel bij de werkelijke context van de afbeelding uit. De afbeelding staat onder andere op de website van het VPRO-programma Tegenlicht. Zij maakten in 2019 een tv-uitzending en online platform met de titel ‘Waterlanders’, over de stijging van de zeespiegel.

De afbeelding is van LOLA Architects, geeft de VPRO aan. Op de website van LOLA is inderdaad een grote versie van de afbeelding te vinden, bij het project ‘Plan B NL 2200’. In dit project onderzocht het architectenbureau, dat gespecialiseerd is in landschapsarchitectuur, hoe we ons land zouden kunnen herinrichten tegen 2200. "Research laat zien dat het stijgende zeeniveau overmijdelijk is en ons huidige dijksysteem verhogen zal niet voldoende zijn," schrijft het bureau.

Daarom bedacht LOLA een mogelijke toekomstvisie, waarbij het water voorbij de dijken en dammen zou worden gelaten. Op het ondergelopen (blauwe) deel zouden ‘steden op heuvels’, ‘satellietdorpen op palen’ en ‘drijvende landbouw’ kunnen worden gerealiseerd. Die steden en satellietdorpen zijn ook op de kaart te zien als de donkergrijze stukken in de zee. De stedelijke gebieden rondom Rotterdam, Amsterdam en Den Haag zijn er bijvoorbeeld uit op te maken.

De rode lijnen stellen dan ook geen tunnels voor die nu al onder Nederland zouden liggen. "De kaart is een toekomstverkenning en de rode lijnen laten het mogelijke toekomstige bovengrondse wegennetwerk zien," schrijft Eric-Jan Pleijster, één van de mede-oprichters van LOLA, aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). "Soms met rechte lijnen, omdat het over het water gaat en een rechte lijn de meest efficiënte route is van A naar B. De kronkelende lijn is geen omheining, maar ook een weg. Die ‘kronkelt’ omdat de weg het landschap volgt."

Pleijster voegt hier nog aan toe dat dit geen bestaande wegen zijn. Bovendien is de kaart speculatief, en laat die geen plan of werkelijkheid zien. "Het verbeeldt een mogelijke toekomst van het jaar 2200," schrijft Pleijster. In de uitzending van VPRO Tegenlicht legt Pleijster de visie ook nog uitgebreider uit (vanaf minuut 32.30).

Tunnels

Het idee van al dan niet geheime tunnelnetwerken en D.U.M.Bs (Deep Underground Military Bases) is een onderdeel van de QAnon-complottheorie. De tunnels en bunkers zouden worden gebruikt om kinderen doorheen te smokkelen en op te sluiten. In werkelijkheid is hier geen enkel bewijs voor. Vergelijkbare geruchten over zulke bunkers deden ook de ronde tijdens de hevige overstromingen in Limburg, België en Duitsland vorige zomer. Ook toen bleek hier niets van waar.

(Stand van zaken: 10/02/2022)

Links:

Facebookbericht (gearchiveerd)

Google Reverse Image Search resultaat

'Waterlanders' van VPRO Tegenlicht (gearchiveerd)

Plan B NL 2200 (gearchiveerd)

Over QAnon (gearchiveerd)

Over tunnels (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factcheck

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com