Foto van Russische tank met letter Q is bewerkt

04.04.2022, 17:31 (CEST)

De Russische invasietroepen in Oekraïne hebben verschillende letters op hun voertuigen, waarvan de originele betekenis niet altijd duidelijk is. Volgens een Facebookgebruiker zouden er ook Russische tanks de letter "Q" opgeschilderd hebben, een verwijzing naar de complottheorie QAnon. Maar is "Q" wel een van de letters die de Russen gebruiken? 

Beoordeling

De foto is bewerkt. Op de originele foto stond de vaakgebruikte letter "Z" op de Russische tank. 

Feiten

Sinds de invasie van Oekraïne door Rusland is er veel speculatie over de verschillende tekens die op de Russische legervoertuigen te zien zijn. Hoewel het niet helemaal duidelijk is wat ze betekenen, is de letter "Z" - die het vaakst voorkomt op de voertuigen - een symbool voor steun voor de Russische troepen geworden. 

Maar is de "Q" ook een van de symbolen die het Russisch leger gebruikt? In de commentaarsectie onder de Facebookpost, lijken de meeste mensen alvast overtuigd en worden beelden gedeeld die verwijzen naar de QAnon-complottheorie. Ook gebruikers die het bericht delen (hier en hier), lijken overtuigd van de echtheid. Aanhangers van deze theorie geloven dat Poetin Oekraïne zou zijn binnengevallen om de - in hun ogen - pedofiele elite ter plekke te vernietigen. 

Bewerkte foto

De gedeelde foto is bewerkt. De originele foto is terug te vinden bij Alamy Images, die ze van het Russische persbureau Tass heeft. Het toont een Russische tank op 24 februari - de eerste dag van de invasie - op de Krim. Hier is duidelijk te zien dat er origineel een "Z" op de tank staat, geen "Q". Op de zijkant van de tank is nog een "Z" te zien, ook in de gemanipuleerde versie. Helemaal onderaan de foto wordt ook gewoon toegegeven dat het een getrukeerde afbeelding is. 

Deze foto is overigens nog het onderwerp van beeldmanipulatie geweest. Een Oekraïense website voegde het logo van Coca-cola toe, om te hekelen dat het frisdrankbedrijf actief bleef in Rusland. Hier is de "Z" op de voorkant echter onaangeroerd gebleven. 

Origineel bericht

De foto van de tank is deel van een screenshot van een bericht, dat van 31 maart dateert. Het lijkt te komen van "anonup", een alternatief socialemediakanaal. In de Facebookpost (en de commentaren) wordt er vanuit gegaan dat de "Q" echt op de tank staat, maar in de screenshot is sprake van het Engelse 'imagine' ("stel je voor"). 

Het lijkt er dus op dat het originele bericht meer een wens uitdrukte dat deze letter op de Russische tanks zou staan, dan dat het een realiteit impliceerde. Er is voorts geen enkele aanwijzing te vinden dat de "Q" een van de symbolen is die op Russische legervoertuigen terug te vinden is. 

(Stand van zaken: 04.04.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel The Independent (gearchiveerd)

Artikel BBC over "Z" (gearchiveerd)

Artikel BBC over QAnon (gearchiveerd)

Gedeelde post (gearchiveerd)

Gedeelde post 2 (gearchiveerd)

Artikel Politico (gearchiveerd)

Originele foto (gearchiveerd)

Artikel Obozrevatel (gearchiveerd)

anonup (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com