Duitse politie: berichten over 600 aangespoelde kinderen zijn 'fake news'

04.08.2021, 15:38 (CEST)

Op sociale media doet het verhaal de ronde dat bij de overstromingen in de Duitse gemeente Bad Neuenahr-Ahrweiler afgelopen maand 600 overleden kinderen aanspoelden. Sociale mediagebruikers speculeren dat ze 'uit de tunnels zijn gespoeld' (hier gearchiveerd). "De berichten dat er in Duitsland, o.a in woningen, kinder lijkjes voorbij drijven die vermoedelijk uit massagraven of uit DUMBS omhoog spoelen door de heftige overstromingen kunnen niet langer zondermeer als onwaar worden beschouwd," schrijft een facebookgebruiker bij een verzameling afbeeldingen die als bewijs moeten dienen (hier gearchiveerd).

Beoordeling:

Er zijn niet 600 dode kinderen aangetroffen na de overstromingen in de Duitse regio. De Duitse politie heeft dit nepnieuws dan ook ontkracht. Er zijn wel verhalen van enkele slachtoffers van de overstromingen die kinderen waren. Voor de bewering dat slachtoffers uit massagraven of geheime tunnels aanspoelden is daarentegen geen enkel bewijs.

Feiten:

De gemeente Bad Neuenahr-Ahrweiler ligt in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Deze deelstaat werd in juli 2021 hard getroffen door de watersnood die ook in Limburg en delen van België veel overlast veroorzaakte en tot slachtoffers leidde.

Florian Stadtfeld, van het politie-hoofdbureau in de nabijgelegen stad Koblenz, bestempelde de geruchten over de 600 kinderlijken al als 'Fake News' tijdens een persconferentie over de overstromingen (vanaf minuut 11.10). Hij riep daarbij op om enkel serieuze bronnen te vertrouwen en geen ondoordachte berichten op sociale media te delen.

Het aantal dodelijke slachtoffers van de watersnood in Rijnland-Palts stond op donderdag 29 juli op 134, volgens de politie. Daarvan waren er destijds 80 geïdentificeerd. Hoewel ieder aantal slachtoffers tragisch is, ligt dit getal dus in werkelijkheid wel veel lager dan de online berichten over de 600 kinderen doen geloven. Over de leeftijden van de slachtoffers wil de politie van Koblenz niets vrijgeven.

Maar waar komt dit verhaal over 600 kinderen dan vandaan? Het gerucht lijkt te zijn gestart na een nieuwsuitzending van de zender n-tv. Een verslaggever staat voor een berg puin en vertelt over de situatie in het gebied. Ook in een van de Nederlandse facebookposts is de video te zien. In de video vertelt de verslaggever: "Ze hebben traumatische dingen beleeft. We hebben met bewoners gesproken die kinderlichamen in hun huizen gevonden hebben, die waren aangespoeld van ergens verderop. En aan de andere kant is de vraag: zullen er nog meer overstromingen zijn?". Dit is maar een kort fragmentje uit een langer verslag. Het volledige verslag is niet online te zien.

Dit verslag is wel echt. Er is dus wel degelijk berichtgeving geweest over de dood van enkele kinderen bij de overstromingen. De Duitse nieuwszender Deutsche Welle (DW) sprak hierover ook met tv-zender n-tv. Zij lieten weten dat deze verslaggever een aantal mensen had gesproken die vertelden over overleden kinderen. "Eén ervan was een bewoner van Altenburg die haar ervaringen uit die nacht van de overstroming aan onze verslaggever vertelde, en haar beschrijvingen zijn in het verslag gebruikt." Over honderden wordt daarentegen nooit gesproken.

Het getal '600' lijkt dan ook compleet uit de lucht gegrepen. Ook in het Duitse nieuwsverslag wordt dit getal niet genoemd. Er is ook nergens anders een verslag te vinden wat dit zou bewijzen. Volgens sommige sociale mediaberichten zouden er ooggetuigen zijn die de vermeende kinderlijkjes in een 'gymnasium' hebben zien liggen. Ook hiervoor is absoluut geen enkel bewijs.

Bunker

Bij de suggestie dat de vermeende overleden kinderen afkomstig zouden zijn uit massagraven of 'DUMBs' (Deep Underground Military Bases) wordt door één van de Facebookgebruikers een link gelegd met een regeringsbunker in het Ahrdal. Geheime militaire tunnels die gebruikt zouden worden voor het smokkelen van en experimenteren op kinderen zijn een onderdeel van de QAnon-complottheorie.

Deze regeringsbunker is echter al jaren niet meer geheim. De zogenaamde Dokumentationsstätte Regierungsbunker werd tussen 1950 en 1971 gebouwd en was inderdaad wel lange tijd geheim. De bunker diende als schuilplek voor de regering ten tijde van nucleaire spanningen. Na 2001 werd het project ontmanteld. Een gedeelte is overgebleven en is sinds 2008 als museum te bezoeken. Er is geen enkel bewijs van een connectie tussen de bunker en het bergen van overleden kinderen.

Brandweer 'mag het gebied niet in'

Tenslotte wordt in een aantal van de gedeelde afbeeldingen nog gezegd dat brandweer en hulpverleners 'het gebied niet in mogen'. In Duitsland ontstonden deze geruchten al eerder, maar de beweringen zijn fout. Er is geen situatie bekend waarin hulpverleners werden geblokkeerd of niet een getroffen gebied in mochten. Dpa schreef hier in het Duits al meerdere factchecks over (hier en hier)

Links:

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Persconferentie politie (gearchiveerd)

Over aantal slachtoffers (gearchiveerd)

Factcheck DW (gearchiveerd)

Gearchiveerd fragment nieuwsverslag

Over tunnels en QAnon (gearchiveerd)

Over Der Regierungsbunker (gearchiveerd)

Dpa-factcheck over hulpverleners 1

Dpa-factcheck over hulpverleners 2

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com