Uitzending over Duitse chemtrails is satire

28.04.2022, 12:59 (CEST)

De Duitse regering zou hebben toegegeven dat het jarenlang chemtrails gesproeid heeft. Dat moet blijken uit een uitzending waarin gezegd wordt dat het chemtrailprogramma wordt beëindigd wegens oplopende kosten en weinig efficiëntie. De video wordt gedeeld op Facebook met het commentaar dat het nu ook aan Nederland is dit toe te geven. Maar had Duitsland daadwerkelijk een chemtrailprogramma? 

Beoordeling

De Duitse regering heeft niet toegegeven dat ze een chemtrailprogramma hebben. Ze besloten dan ook niet om daarmee op te houden. De video komt niet van een serieuze nieuwsuitzending, maar van een satirische website. De inhoud moet dan ook niet serieus genomen worden.

Feiten

De 'nieuwsuitzending' gaat niet rechtstreeks over het bestaan van chemtrails. Het gaat over het feit dat de Duitse regering zou hebben besloten om het chemtrailprogramma, dat al negentien jaar zou lopen, te beëindigen. Het zou een te dure en weinig efficiënte manier zijn om de Duitse bevolking onvruchtbaar te maken en te vergiftigen. De regering zou dan ook op zoek gaan naar andere manieren om deze doelen te bereiken.

De video is terug te vinden op Youtube, bij het kanaal Postillon24. Dit is het videokanaal van Der Postillon, een in Duitsland gekende satirische website. Dat geeft de website ook zelf expliciet aan. Op de website van Der Postillon is ook een geschreven versie van het 'nieuws' over het chemtrailprogramma te vinden. De inhoud van de video moet dus niet serieus genomen worden. De 'nieuwsuitzending' ziet er dan wel professioneel uit, de video is enkel met humoristische doeleinden gemaakt.

Dat de video niet serieus is, blijkt ook uit de nieuwsbanner die onderaan het scherm loopt. Daar wordt nieuws gebracht als: "Keer terug: straatveger vergeet een stukje" en "gewoon te verschillend: necrofiel beëindigt relatie met lijk".

Satire en desinformatie

In de versie die gedeeld wordt op Facebook is in de rechterbovenhoek het logo te zien van Klokkenluiders voor vrijheid. Dit telegramkanaal, dat onder meer gebruikt werd om protestacties tegen de coronamaatregelen te organiseren, verspreidt wel vaker desinformatie en complottheorieën. Video's van het kanaal zijn dan ook al meermaals onderwerp geweest van factchecks van Deutsche Presse-Agentur (dpa) (hier, hier, hier en hier).

Dat de video door dit kanaal verspreidt wordt, verbaast dus niet. Aangezien Der Postillon in Nederland niet bekend is als satire (in tegenstelling tot bijvoorbeeld De Speld), wordt de video makkelijker voor waar aangenomen. De video en het artikel zijn overigens niet recent, maar dateren al van maart 2015.

Het gebeurt wel vaker dat satire op sociale media gedeeld wordt als serieuze nieuwsberichten. Zo schreef dpa al factchecks over nieuws van de satirische websites The Onion en The Babylon Bee en een artikel van De Speld die ten onrechte voor waar werden aangenomen. 

(Stand van zaken: 28.04.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Video op Youtube (gearchiveerd)

Der Postillon (gearchiveerd)

Over Der Postillon (gearchiveerd)

Artikel Der Postillon (gearchiveerd)

Telegram Klokkenluiders voor vrijheid (gearchiveerd)

Artikel Trouw (gearchiveerd)

De Speld (gearchiveerd)

Factchecks dpa over Klokkenluiders voor vrijheid hier, hier, hier en hier

Factchecks dpa over satire hier, hier en hier

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com