Satirisch artikel over coronapas in de horeca wordt online voor waarheid aangenomen

23.09.2021, 17:51 (CEST)

Diverse sociale mediagebruikers delen een artikel van De Volkskrant met de kop "Kabinet komt ongevaccineerden tegemoet: ‘Je kunt nog wel in horeca werken’". Een Facebookpagina deelt een screenshot van het artikel. "Je mag niet eten in de horeca. (...) Maar je mag wel werken in de horeca. Wat een pannenkoek is die Hugo de Jong toch…," staat erbij (hier gearchiveerd).

Beoordeling:

Dit artikel is van de satirische krantenrubriek De Speld. Bij De Volkskrant staat dit ook aangegeven in het kopje boven de titel, maar die is er in het screenshot afgeknipt. Dit is dus geen echt nieuwsbericht.

Feiten:

De Speld is een satirisch online platform dat inhaakt op actueel nieuws. De korte artikelen worden ook gepubliceerd in De Volkskrant en op de website van deze krant.

Het online verspreide artikel is van 14 september 2021. Het werd geschreven naar aanleiding van de beslissing van het demissionaire kabinet om de coronapas in te voeren om de horeca te kunnen bezoeken. Boven de kop staat 'De Speld - Satire'. Wie de auteurs online opzoekt, ziet ook gelijk dat Matthijs van Rumpt redacteur bij De Speld is. Jochem van den Berg is mede-oprichter en hoofdredacteur van het platform.

Doordat het kopje 'De Speld - Satire' in het gedeelde screenshot is weggelaten, wordt het artikel online onterecht voor waarheid aangenomen.

(Stand van zaken 23/09/2021)

Links:


Facebookpost (gearchiveerd)

De Speld bij De Volkskrant

Het artikel van 14 september (gearchiveerd)

Over Matthijs van Rumpt en Jochem van den Berg

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com