Politie Ottawa zet juist meer agenten in om protesterende truckers het hoofd te bieden

08.02.2022, 19:51 (CET)

De helft van de politie in de Canadese hoofdstad Ottawa zou zijn opgestapt in solidariteit met de groep truckers die momenteel protesteert tegen de coronamaatregelen. Dat wordt gezegd op sociale media, op basis van een kort filmpje waarin de bewering voorkomt. "Truckers in Ottawa WINNEN", klinkt het doorgaans (hier, hier en hier).

Beoordeling

Het tegenovergestelde is waar: de politie van de Canadese hoofdstad zet juist méér mensen in om het hoofd te bieden aan de aanhoudende protesten van een groep truckers. Een woordvoerder bevestigde dat geen enkele agent zijn ontslag heeft aangeboden vanwege de protesten.

Feiten

Het protest van de Canadese truckers begon eind januari vanwege een vaccinatiemandaat voor truckers die de grens met de Verenigde Staten oversteken. Ondertussen is het in de afgelopen tien dagen uitgegroeid tot een algemeen protest tegen de coronamaatregelen in de hoofdstad Ottawa.

Er is alleen geen enkele basis voor de claim dat politieagenten massaal opstappen, zo bevestigde een woordvoerder van de politie in Ottawa aan dpa (Deutsche Presse-Agentur). "Dit is niet waar", zo klinkt het. "Er is geen enkel ontslag vanwege de demonstratie. Alle beschikbare politieagenten zijn aan het werk." Dat de andere helft van de politieagenten 'de bevelen niet uitvoert' klopt dus ook niet.

Het zelfgedoopte 'Freedom Convoy' kampeert ondertussen al ruim een week in Ottawa. Daar zorgen ze voor overlast, waardoor de burgemeester Jim Watson op 6 februari de noodtoestand afkondigde. Het hoofd van de politie wil 1.800 extra politiekrachten inzetten om de manifestanten het hoofd te bieden.

Kortom, er komt juist meer politie op de straten van Ottawa, niet minder.

(Stand van zaken: 08/02/2022)

Links

Gearchiveerde video

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Facebookpost III (gearchiveerd)

CBC.CA noodtoestand in Ottawa (gearchiveerd)

Global News Canada over protesten in Ottawa (gearchiveerd)

BBC over de protesten in Ottawa (gearchiveerd)

Dpa-factcheck over truckersprotest

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-belgium@dpa.com