Sommige Canadese vrachtwagenchauffeurs protesteren, maar geen sprake van 'nationale staking’

25.01.2022, 18:22 (CET)

De vrachtwagenchauffeurs in Canada zouden in een "volledige nationale staking" zitten, vanaf 23 januari. Deze zou volgens zowel Nederlandse (hier en hier) als Belgische (hier en hier) Facebookgebruikers duren totdat alle vaccinatiecertificaten of mandaten zijn verwijderd. De Nederlandse Facebookberichten delen daarbij een foto van een chaotische, maar lege winkel.

Beoordeling:

Er is in Canada inderdaad een protest van vrachtwagenchauffeurs gaande. Hier is daarentegen geen sprake van een nationale staking. Een gedeelte van de sector protesteert tegen de vaccinatieplicht voor chauffeurs die de grens met de Verenigde Staten oversteken. De Canadese truckersbond staat niet achter de actie. Bovendien is de gedeelde foto in de Facebookposts verouderd en laat die geen lege schappen zien die door het protest van de vrachtwagenchauffeurs ontstonden.

Feiten:

Een groep Canadese vrachtwagenchauffeurs voert inderdaad actie vanwege het vaccinatiemandaat. Er rijdt een stoet van vrachtwagenchauffeurs met de naam 'freedom convoy' vanuit de westelijke provincie British Columbia naar de hoofdstad aan de andere kant van het land: Ottowa. Onderweg zullen meer vrachtwagenchauffeurs zich hierbij aansluiten.

De Facebookberichten dateren van voor de start van die actie, op 23 januari. Maar ook toen werd er niet gesproken over een "volledige nationale staking". Bovendien sprak de Canadese alliantie van vrachtwagenchauffeurs zich voor de start van de actie, op 22 januari, hier al tegen uit. "De Canadian Trucking Alliance (CTA) keurt protesten op de publieke wegen, snelwegen en bruggen ten zeerste af en ondersteunt dit niet," schreven zij in een statement.

De planning is dat de stoet met vrachtwagens op 29 januari aankomt in Ottowa en dat de chauffeurs daar voor de regeringsgebouwen een protest houden. Er is geen sprake van een staking die duurt 'tot alle vaccinatiecertificaten zijn verwijderd'.  

De vaccinatieverplichting waar de vrachtwagenchauffeurs tegen demonstreren heeft alleen betrekking op de chauffeurs die de grens oversteken naar de Verenigde Staten. Als zij Canada inreizen, moeten buitenlandse chauffeurs sinds 15 januari 2022 een bewijs van een coronavaccinatie laten zien. Ongevaccineerde Canadese vrachtwagenchauffeurs kan de toegang tot hun land niet worden ontzegd. Zij zouden bij het oversteken van de grens wel in quarantaine moeten en moeten testen, wat natuurlijk erg onpraktisch is.

Het "overgrote deel" van de Canadese vrachtwagenchauffeurs is wel gevaccineerd, laat de CTA weten. "De vaccinatiegraad in de sector komt nauw overeen met die in de samenleving," aldus de organisatie. In Canada is 77,4% van de totale bevolking (dus ook kinderen onder de 5 jaar meegerekend) volledig gevaccineerd.

De CTA geeft bovendien aan dat de regel over vaccinaties niet zal veranderen. "Dus als een sector moeten we ons aanpassen en voldoen aan dit mandaat," aldus CTA-directeur Stephen Laskowski.

Desalniettemin zou zo’n 20 procent van de Canadese en Amerikaanse chauffeurs die de grens oversteken door het mandaat aan de zijlijn worden gezet. Dit kan wel zorgen voor leveringsproblemen en prijsstijgingen.

Lege supermarkten

Hoewel de verwachting dus inderdaad is dat de supermarkten wat zullen merken van de protesten van de vrachtwagenchauffeurs en van de uitval van een deel van de vrachtwagenchauffeurs, zijn volledig lege schappen erg onwaarschijnlijk. Volgens de Canadese nieuwszender CTV News is er in sommige supermarkten wel een afname in producten te zien die in andere landen zijn geproduceerd. "Maar experts zeggen dat voedselvoorziening niet volledig zal opdrogen en dat omikron's snelle verspreiding de grootste boosdoener is in de tekorten," schrijft CTV.

De foto van de lege schappen die in de Nederlandse Facebookberichten staat, is sowieso niet recent. Deutsche Presse-Agentur (dpa) heeft de exacte oorsprong van de foto niet kunnen achterhalen, maar deze dook tenminste in 2009 al op in een blog en op een forum.

Hoewel er dus wel degelijk protesten van vrachtwagenchauffeurs zijn in Canada, blazen de Facebookberichten wat hoog van de toren. Er is geen sprake van een volledige nationale staking, hoewel er volgens media wel duizenden vrachtwagenchauffeurs meedoen aan de protestactie. De vaccinatieplicht geldt niet voor binnenlandse chauffeurs en volledig lege supermarkten lijken uitgesloten.

In de Belgische berichten wordt er ook nog gesproken over "vaccins die eigenlijk gentherapie zijn en het DNA van een persoon veranderen." Dit is niet waar. Dpa bewees dit eerder al in een factcheck.

(Stand van zaken: 25/01/2022)

Links:


Facebookbericht I (gearchiveerd)

Facebookbericht II (gearchiveerd)

Facebookbericht III (gearchiveerd)

Facebookbericht IV (gearchiveerd)

Artikel Reuters (gearchiveerd)

Statement CTA (gearchiveerd)

Artikel CTV News Ottawa (gearchiveerd)

Over vaccinatieverplichting (gearchiveerd)

Vaccinatiegraad Canada (gearchiveerd)

Foto in 2019 op blog en forum (hier en hier gearchiveerd)

Artikel CTV News Windsor (gearchiveerd)

Dpa-factcheck gentherapie

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com