Duits boerenprotest was tegen landbouwregels, geen antwoord op Canadese truckers

03.02.2022, 16:27 (CET)

Nadat beelden van een Canadees protest van truckers tegen coronaregels in dat land de wereld rond gingen, volgen nu volgens Facebookgebruikers andere landen hun voorbeeld. Een voorbeeld hiervan zouden lokale boeren in Schwerin, Duitsland zijn. Een video van een lange stoet tractoren moeten daarvoor het bewijs zijn (hier, hier en hier).

Beoordeling:

In de video is geen protest tegen coronamaatregelen of een reactie op het Canadese truckersprotest te zien. Dit is een boerenprotest tegen onder andere een verordening over kunstmest.

Feiten:

De beelden zijn inderdaad gemaakt op een weg nabij de Schwerin, de hoofdstad van deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Het lokale tijdschrift hauspost plaatste een video op hun Facebookpagina waarin de stoet tractors op dezelfde weg te zien is. Volgens het lokale medium was de demonstratie op vrijdag 28 januari 2022. Meer foto's van de demonstratie op dezelfde weg zijn hier te zien.

Ook de nieuwsdienst van Deutsche Presse-Agentur (dpa) berichtte over het boerenprotest. Dat werd onder meer overgenomen door het weekblad Die Zeit. Meerdere honderden boeren protesteerden tegen het ontwerp voor een bemestingsverordening. "We willen een verordening die het water echt beschermt en niet alleen sancties oplegt aan de boeren," zei Detlef Kurreck, de president van de boerenorganisaties in Mecklenburg-Voor-Pommeren. Volgens een politiewoordvoerder was er een colonne van acht kilometer lang, met meer dan 350 tractoren.

Ook op de Facebookpagina van het boerenverbond wordt de reden van het protest duidelijk aangegeven: "campagne voeren voor duurzame landbouw". Ook hier wordt nergens de link gelegd met de protesten in Canada, noch wordt er onvrede over coronaregels geuit.

Het truckersprotest in Canada spreekt online erg tot de verbeelding. Het leidde alleen ook al tot nepnieuws, zoals over truckers in Italië en een aflevering van The Simpsons.

(Stand van zaken: 03/02/2022)

Links:


Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Facebookpost III (gearchiveerd)

Video hauspost (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Hauspost over protest (gearchiveerd)

Foto's van protest (gearchiveerd)

Artikel Die Zeit (gearchiveerd)

Facebookpost boerenverbond (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factchecks hier en hier

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com