Twee afleveringen The Simpsons samengevoegd: serie voorspelde geen Canadees truckersprotest

01.02.2022, 18:02 (CET), letztes Update: 01.02.2022, 18:09 (CET)

Het is een berucht fenomeen dat oude afleveringen van The Simpsons de toekomst lijken te voorspellen: het presidentschap van Donald Trump is een van de beroemdste voorbeelden. Volgens een video die de ronde doet op sociale media is het nu weer raak: de tv-serie zou het truckerskonvooi in Canada dat eind januari 2022 naar Ottawa trok hebben voorspeld. Ook in Nederland gaat de video rond op sociale media (hier, hier en hier). Maar is dit een daadwerkelijke voorspelling van de scenarioschrijvers? (Video hier gearchiveerd)

Beoordeling:

Nee, The Simpsons deden dit keer geen juiste voorspelling. Twee afleveringen van de serie, uit 1999 en 2019, zijn samengevoegd om die illusie te wekken.

Feiten:

In de video die online rondgaat, rijden personages Homer en Bart in een vrachtwagen. Homer spot "the convoy", een groep vrachtwagens, in zijn zijspiegel. In het volgende beeld is een cartoonversie van premier Justin Trudeau te zien die soepel uit het raam van zijn kantoor glijdt.

Op YouTube is dezelfde video te vinden met de titel ‘The Simpsons: Justin Trudeau Hides from Convoy of Truckers’. Deze is van 29 januari 2022. In de beschrijving staat dat de familie van premier Trudeau naar een geheime locatie is verplaatst, vanwege de truckersdemonstratie in Ottawa. Dat was inderdaad in het nieuws eind januari.

In die videobeschrijving staan de twee originele Simpsons-afleveringen vernoemd waar de fragmenten uit komen: Maximum Homerdrive; Seizoen 10, aflevering 17 (1999) en D’oh Canada; Seizoen 30, aflevering 21 (2019).

Van de aflevering Maximum Homerdrive is het plot te lezen op een fanpagina voor The Simpsons. Homer gaat een eetwedstrijd aan met een vrachtwagenchauffeur. Die chauffeur gaat dood aan ‘rundvleesvergiftiging’, waarna Homer besluit om zijn laatste levering met de vrachtwagen voor hem te doen. Ook Bart gaat mee.

Onderweg ontdekken Homer en Bart, nadat Homer in slaap is gevallen achter het stuur, dat de vrachtwagen een automatisch rijsysteem heeft. Andere vrachtwagenchauffeurs zeggen dat hij dit niet mag doorvertellen. Als dit geheim door Homers toedoen toch uitlekt, komen de vrachtwagenchauffeurs boos achter hem aan. Dat is wat de vrachtwagenscenes laten zien in de gemonteerde video die nu online rondgaat.

Een langere versie van de vrachtwagenscène, waarin dit duidelijker te zien is, staat ook op YouTube. De video staat al sinds 10 juli 2021 online, en de aflevering is al 23 jaar oud. De titel van deze video is later veranderd om te passen bij de Canadese vrachtwagenprotesten. In een gearchiveerde versie van 28 januari 2022 is de titel nog 'Homer as a truck driver'.

De beelden van Justin Trudeau komen uit een veel latere aflevering, waarin de serie Canada op de hak neemt. De exacte beelden zijn te zien in een reportage van ET Canada (vanaf minuut 0.30), nadat er commotie ontstond over de aflevering. In werkelijkheid gleed de cartoonversie van Trudeau uit het raam omdat het personage Lisa hem wat wilde vragen over het SNC-Lavalin schandaal, een politiek schandaal dat in 2019 speelde.

In de gemonteerde video is overigens nog iets toegevoegd. Wanneer Trudeau langs de buitenkant van het gebouw klimt, schreeuwt iemand: "they’re coming in through the back door". Dit is acteur Will Ferrell in de film Anchorman 2 (vanaf minuut 0.20).

Dus nee, The Simpsons voorspelde de truckerkonvooi in Canada niet. Iemand heeft twee afleveringen van de serie door elkaar gemonteerd.  

(Stand van zaken: 01/02/2022)

Links:

Facebookbericht I (gearchiveerd)

Facebookbericht II (gearchiveerd)

Facebookbericht III (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Video op Youtube (gearchiveerd)

Over verplaatsing familie Trudeau (gearchiveerd)

Plot aflevering 'Maximum Homerdrive' (gearchiveerd)

Langere video The Simpsons in vrachtwagen (gearchiveerd)

Gearchiveerde versie 28 januari 2022

Reportage ET Canada (gearchiveerd)

Over het SNC-Lavalin schandaal (gearchiveerd)

Fragment Anchorman 2

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com