Italiaanse vrachtwagens zijn onderweg naar een feest, in plaats van een protestactie

02.02.2022, 17:53 (CET)

In Canada is een konvooi van vrachtwagens naar de hoofdstad Ottawa getrokken uit protest tegen bepaalde coronamaatregelen. In Europa probeert men een gelijkaardig konvooi op poten te zetten. Volgens gebruikers op Twitter (hier en hier) en Facebook (hier, hier en hier) is het konvooi met Italiaanse truckers al vertrokken. Maar zijn de beelden die ze tonen inderdaad van een recent protestkonvooi?

Beoordeling

De beelden dateren van september 2021 en de vrachtwagenstoet daar kan dus geen reactie zijn op het Canadese konvooi van januari 2022. Ook in september ging het niet om een proteststoet, maar om een stoet voor een volksfeest.

Feiten

In januari besloot de Canadese regering dat alle vrachtwagenchauffeurs die uit de Verenigde Staten het land binnenkwamen ofwel gevaccineerd moesten zij ofwel twee weken in quarantaine moesten. Het protest tegen deze maatregel nam de vorm aan van een konvooi van vrachtwagens richting Ottawa, de hoofdstad van Canada.

Het konvooi en de daarop volgende protesten in Ottawa blijkt ook buiten Canada voor inspiratie te zorgen onder mensen die tegen de huidige coronamaatregelen zijn. Zo proberen sociale mediagebruikers een gelijkaardig konvooi in Europa te organiseren. 

Er doen zelfs beelden de ronde van een konvooi van Italiaanse vrachtwagenchauffeurs dat al onderweg zou zijn naar Brussel. Maar is dat wat er op die beelden te zien is?

De gedeelde foto's zijn momentopnames uit de gedeelde video, namelijk op 0:00, 0:18 en 0:34, en tonen inderdaad een kolonne vrachtwagens die traag rijden. Dat het om Italië gaat valt onder meer op te maken uit het plakaat dat zichtbaar is op 0:37.

Dat deze video niets te maken kan hebben met het Canadese vrachtwagenkonvooi, wordt meteen duidelijk omdat een versie van de video al sinds 26 september 2021 op Youtube staat. In het bijschrift staat dat het hier om een protest tegen de Italiaanse coronapas en vaccinatie. Maar ook dit blijkt niet waar te zijn.  

De vrachtwagens rijden door de Italiaanse gemeente Carmagnola. Niet om te protesteren, maar ter ere van het lokale feest van San Michele. Dit feest voorziet ook jaarlijks in een vrachtwagenstoet, die in 2021 op 25 september was. 

De gemeente Carmagnola bevestigde in september al aan de Italiaanse factcheckers van Facta dat het in deze beelden om de vrachtwagenstoet ging en niet om een protest. Diezelfde factcheckers schreven ook al een artikel om aan te tonen dat deze beelden dus ook niets hebben met de oproep tot een Europees konvooi. 

(Stand van zaken: 02.02.2022)

Links

Tweet 1 (gearchiveerd)

Tweet 2 (gearchiveerd)

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Facebookpost 3 (gearchiveerd)

gearchiveerde video

Artikel BBC (gearchiveerd)

Artikel NOS (gearchiveerd)

Youtube-video (gearchiveerd)

Green Pass (gearchiveerd)

Locatie vrachtwagenstoet (gearchiveerd)

Festa San Michele (gearchiveerd)

Programma (gearchiveerd)

Factcheck Facta 1 (gearchiveerd)

Factcheck Facta 2 (gearchiveerd )

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com