Chinese kinderen verkleed als astronauten voor sportdag op school

01.02.2022, 10:58 (CET)

Een video toont een groep kinderen van kop tot teen uitgedost in witte pakjes. In nette rijen gaan ze al waggelend een gebouw binnen. De scène zou zich afspelen in een Chinese kleuterschool, waar kinderen die pakjes verplicht moeten dragen voor hun "gezondheid", aldus Nederlandse Facebookgebruikers (o.a. hier en hier). Maar hoe zit de vork nu precies in de steel?

Beoordeling

De kinderen waren verkleed als austronauten om de sportdag van hun basisschool te vieren. De video heeft niets te maken met enige verplichting of coronamaatregel in Chinese kleuterscholen.

Feiten

Via een reverse image search van de video op de zoekmachine Baidu, het Chinese equivalent van Google, wordt de ware context duidelijk. En die heeft helemaal niets te maken met gezondheids- of coronamaatregelen.

De kinderen waren verkleed als austronauten, of taikonauten zoals men zegt in China, in de oostelijke stad Shangrao. De aanleiding? De sportdag op school met bijhorende parade begin december 2021. Dat blijkt uit meerdere Chinese artikels die via Baidu te vinden zijn. In een andere video wordt duidelijk dat de kleine austronauten verwijzen naar de recente Chineese ruimtemissie, Shenzhou-13.

Nochtans reizen de kleine taikonauten de wereld rond, vergezeld van foute claims dat ze gedwongen worden zulke pakken te dragen als coronamaatregel. Zo schreven onder andere USA Today en France 24 al over de video. Ook dichter bij huis, in China zelf, leidde de video tot verwarring en misleidende claims. Op een Chinees internetforum is dezelfde video te zien als in de Nederlandse Facebookposts, maar deze keer met de correcte context.

(Stand van zaken: 1/02/2022)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Chinees artikel over de sportdag (gearchiveerd)

Chinees artikel II over de sportdag (gearchiveerd) met video

Over de Shenhzou-13 ruimtemissie (gearchiveerd)

Factcheck USA Today (gearchiveerd)

Factcheck France 24 (gearchiveerd)

Chinese factcheck (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com