Valse verklaringen over de gezondheid van topatleten

10.02.2022, 18:25 (CET)

Een compilatievideo toont een twintigtal atleten die allemaal in de periode van december 2020 tot januari 2022 op het veld een gezondheidscrisis kregen en ineenzakten. Een Nederlandse Facebookgebruiker deelt de video, verwijst naar een prik en noemt de sporters vervolgens "klimaat-patiënten". Door de "verandering van het klimaat" zouden reeds honderden topsporters overleden zijn of andere gezondheidsproblemen gekregen hebben.

Beoordeling

In het meerendeel van de gevallen hebben de gezondheidsproblemen geen link met een coronavaccinatie of COVID-19. In een handvol gevallen is geen oorzaak en/of vaccinatiestatus bekend.

Feiten

De video wordt gedeeld met een bijschrift die de atleten wegzet als "klimaatslachtoffers", terwijl het ook eerst verwijzing maakt naar een "prik" en een "cokeverslaafde basisschoolleraar". Dat laatste is een verwijzing naar voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, rond wie al eens geruchten van een drugprobleem cirkelden. In een vorig leven was hij ook leerkracht. Hij was ook de bevoegde minister bij de introductie van de vaccinatiecampagne begin 2021.

Het is niet de eerste keer dat sociale mediagebruikers via het gebruik van codewoorden of verkeerde spelling proberen te ontsnappen aan moderatie. Een voorbeeld is corona spellen als "cojona", "vleugels voor een prikkie" of een emoji van een spuit met teksten als "weer een..". Deze stonden al bij eerdere claims over atleten die overleden zouden zijn als gevolg van een coronavaccin. Dat samen met het gebruik van aanhalingstekens duidt er op dat ook hier eigenlijk over vermeende nadelige gevolgen van een coronaprik wordt gepraat.

Overgrote meerendeel geen link met coronavaccins

Hoe dan ook is de claim ongegrond. Drie van de atleten in de video maakten al eerder het onderwerp uit van een dpa-factcheck. Hun gezondheidsproblemen of overlijden had niets te maken met de coronavaccins.

Dat is het geval voor Christian Eriksen en Alex Apolinario, zij kregen respectievelijk een hartaanval of overleden voor ze gevaccineerd werden. Apolinario is het einige fatale voorval in de lijst. Nikoloz Basilashvili had dan weer ademhalingsproblemen vanwege een paar resterende symptomen na een coronabesmetting.

In het meerendeel van de gevallen is er dan ook helemaal geen sprake van een dodelijke afloop of een link met een coronavaccin. Zo vielen zowel Moussa Dembele als Martin Terrier simpelweg flauw na een plotse bloeddrukval. Victor Lindelof werd onwel na een botsing met een andere speler op het veld.

Tennisser Jack Draper en scheidsrechter Charles Bulu hadden een zonneslag. In beide gevallen speelde hitte zeker een rol, maar noch Draper noch Bulu stierven. En er is geen bewijs van een verband met vaccinatie.

Een link tussen de hartaanval van Ousmane Coulibaly en een prik werd eveneens uitgesloten. Ook Keyontae Johnson werd gediagnoseerd met een hartaandoening voor de coronavaccins breed beschikbaar waren in de VS.

Voor sommige andere atleten is er geen oorzaak bekendgemaakt, of is hun vaccinatiestatus niet geweten. Maar hoe dan ook is voor geen enkele persoon in de video een vastgestelde link tussen hun episode en een coronavaccin.

Hartproblemen komen vaker voor bij topsporters

Het is een steeds vaker gehoord refrein: sporters zouden als bosje neervallen als gevolg van een inenting met een coronavaccin. Zoals dpa al meermaals schreef, is er vaak geen bewijs voor deze insinuaties. Twee vam die lijsten werden al onder de loep genomen, en ook eenmaal specifiek voor een zogezegde toename in hartaanvallen bij voetballers. Het is wel zo, los van de coronapandemie, dat hartstoornissen bij duursporters niet ongehoord zijn.

(Stand van zaken: 10/02/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

dpa-factchecks: Alex Apolinario, Christian Eriksen lijst met atleten I en II, FIFA-voetballers, tennissers

Politifact over codewoorden bij desinformatie (gearchiveerd)

AD geruchten druggebruik De Jonge (gearchiveerd)

Loopbaan Hugo de Jonge (gearchiveerd)

Moussa Dembele (gearchiveerd)

Martin Terrier (gearchiveerd)

Victor Lindelof (gearchiveerd)

Jack Draper (gearchiveerd)

Charles Bulu (gearchiveerd)

Ousmane Coulibaly (gearchiveerd)

Keyontae Johnson (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com