Voetballer Christian Eriksen kreeg noch COVID-19, noch coronavaccin

14.06.2021, 17:55 (CEST)

Vrijwel onmiddellijk nadat de Deense voetballer Christian Eriksen met een hartaanval ineenstorte op het veld tijdens de EK-wedstrijd Denemarken-Finland ging de online geruchtenmolen op volle toeren draaien. Eriksen zou 12 dagen voor de match, op 31 mei 2021, ingeënt zijn met het coronavaccin van Pfizer. Dat zou de hartaanval veroorzaakt hebben. Dat viel te lezen op sociale media, waaronder op Twitter en op Facebook (voorbeeld hier gearchiveerd).

Beoordeling

De bewering is fout. Eriksen ontving geen coronavaccin voor de start van het EK, noch heeft hij COVID-19 gehad. Dat bevestigde de directeur van Inter Milan, de club waar Eriksen speelt, aan het Italiaanse RAI Sport.

Feiten

Het gerucht dat een coronavaccin aan de basis van Eriksen's hartaanval zou liggen onstond op Twitter. De tweets verschenen quasi direct nadat de voetballer op zaterdag 12 juni 2021 ineenzakte tijdens de wedstrijd Denemarken-Finland in Kopenhagen.

In één van die tweets stond dat het nieuws bevestigd zou zijn door de teamdokter van Inter Milan aan het Italiaanse radiostation Radio Sportiva. Zij ontkenden dat en de bewuste tweet met de foute claim is ondertussen verwijderd. Maar het kwaad was reeds geschied en het gerucht ging de wereld rond, zoals wordt weergegeven in een factcheck van het Italiaanse online medium giornalettismo.net.

In een interview met RAI Sport bevestigde Giuseppe Marotta, de CEO van Eriksen's club Inter Milan, dat Eriksen niet gevaccineerd werd tegen COVID-19. Hij heeft ook geen COVID-19 gehad. Hij gaf het interview in een uitzending (vanaf 04"24) van het voetbalprogramma 'Notti Europee' dat werd uitgezonden op Rai 1 op dezelfde dag als het incident. Het nieuws werd opgepikt door verschillende internationale media.

Ondertussen blijft Eriksen gehospitaliseerd in Kopenhagen om verder te herstellen en voor verder onderzoek naar de werkelijke oorzaak van zijn hartaanval.

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel op Voetbal International (gearchiveerd)

Tweet Radio Sportiva (gearchiveerd)

Italiaanse factcheck van Giornalettismo (gearchiveerd)

Nieuwsblad update gezondheidstoestand Eriksen (gearchiveerd)

EK-wedstrijd Denemarken-Finland (gearchiveerd)

Uitzending Notti Europee 12 juni 2021 op Rai 1

Artikel Football Italia (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com