Lijst met 91 sporters is op meerdere punten fout en misleidend

29.12.2021, 10:52 (CET)

Het platform RT Dutch verspreidt online (hier en hier) een lijst waarop topsporters zouden staan die volgens de kop van het artikel zijn overleden. Bij het artikel staat tevens een foto van een spuit die in een arm wordt gezet. Zo lijkt het platform te insinueren dat de lijst een link heeft met de recente coronavaccinaties. Ook in reacties onder het Facebookbericht leggen mensen deze link. Tijd om die lijst onder de loep te nemen.

Beoordeling:

Allereerst zijn zeker 32 personen op deze lijst niet overleden. Van het merendeel van de sporters op de lijst is geen vaccinatiestatus bekend. Ook is in veel gevallen de precieze doodsoorzaak niet publiekelijk bekend. Een link tussen die de vaccinatie en het incident is daarom bij een groot deel niet te bewijzen. Bij dertien personen op de lijst heeft hun dood of ziekte zeker niet te maken met coronavaccins.

Feiten:

Naast RT Dutch delen nog andere Facebookgebruikers dezelfde lijst van 91 personen. Ook hier wordt in de reacties onder de lijst door sommigen een verband met de vaccinaties gelegd (hier en hier).

De lijst bevat een groot aantal namen van mensen die niet zijn overleden. Ook is dit geen lijst met enkel ‘topsporters’, zoals RT Dutch beweert. Een groot deel van de personen op de lijst zijn amateursporters, coaches of scheidsrechters.

In een eerdere factcheck bekeek Deutsche Presse-Agentur (dpa) al 45 van de namen op deze lijst. Toen bleek al dat er bij een aantal van de tragische overlijdens zeker geen sprake is van een link met COVID-19 of de coronavaccins.

Zo pleegde de Nieuw-Zeelandse wielrenster Olivia Podmore zelfmoord en stierf de Amerikaanse atleet Cameron Burrell aan een schotwond in het hoofd, wat na onderzoek ook als een zelfdoding is geclassificeerd. Voetballer Okafor Kelech kwam fataal ten val op zijn hoofd.

Twee Amerikaanse voetballers, Tirrell Williams en Drake Geiger, stierven door complicaties van een zonnesteek. Een hitteberoerte of zonnesteek kan fataal zijn.

De 18-jarige voetballer uit Italië, die volgens de lijst plots flauwviel op het veld, is naar waarschijnlijkheid Pompeo Tretola. Zijn val was wel degelijk te verklaren. Hij keeg een trap in zijn gezicht, waardoor hij bewusteloos op het veld viel.

Ook bij de hartproblemen van voetballer Sergio Agüero, Jayson Kidd, Diego Ferchaud en Raphael Dwamena speelde de coronavaccinatie geen rol. Kidd overleed aan een aangeboren hartafwijking. Ook Ferchaud heeft zo’n aangeboren afwijking, maar overleefde zijn aanval. Dwamena had al voor de coronapandemie hartproblemen. Over de gezondheidsklachten van Agüero bevestigde zijn arts dat er geen link is met een coronavaccinatie. Ook hij ondervond al op jongere leeftijd dezelfde klachten.

De 13-jarige Chino Yelum Cajetan Nsofor overleed eveneens aan een probleem met zijn hart, wat het gevolg was van fysieke uitputting, zo oordeelde de lijkschouwer. Het was een natuurlijke dood.


Doodsoorzaak en/of vaccinatiestatus vaak onbekend

In het meerendeel van de gevallen (67) is er geen enkel bewijs dat een coronavaccin aan de basis van de ziekte of het overlijden lag. Vaak is de precieze doodsoorzaak en de vaccinatiestatus niet publiek bekend. Deze atleten op de lijst vermelden en insinueren dat dit wel het geval is, is dan ook misleidend.

Myocarditis en pericarditis

Bij maar vier van de 91 namen op de lijst is wel bewezen of is er een sterk vermoeden dat de klachten door het coronavaccin zijn ontstaan. Het gaat hierbij om danser Santo Giuliano, schaatser Kjeld Nuis, atleet John Stokes en wielrenner Greg Luyssen. Bij de eerste drie gaat het om myocarditis of pericarditis. Giuliano kreeg daarbij ook nog een hartaanval. Bij Luyssen zou zijn hartspier zijn aangetast; hij zegt zelf te denken dat de coronavaccinatie hiermee te maken heeft.

Alle vier de sporters zijn nog in leven. Nuis herstelde volledig van zijn pericarditis. Van de andere drie is niet bekend hoe het nu met hen gaat.

Myocarditis en pericarditis zijn bekende, maar zeer zeldzame bijwerkingen van het Pfizer- en het Modernavaccin. Volgens de meest recente cijfers van het bijwerkingencentrum Lareb, kwamen er in Nederland tot 19 oktober van dit jaar 231 meldingen binnen van myocarditis en pericarditis (waarvan 166 keer pericarditis en 65 keer myocarditis). Op dat moment waren er 24 miljoen coronavaccinaties gegeven. Dit kan dus voorkomen, maar is erg zeldzaam.


Hartstoornissen en sporten zijn geen ongewone combinatie

Het overgrote deel van de sporters op de lijst leed aan een hartaandoening, zoals een hartaanval, infarct of beroerte. Het is belangrijk om te beseffen dat hartaandoeningen ook voor de coronacrisis al een veelvoorkomend fenomeen waren.

Een aantal cijfers op een rijtje: volgens de Hartstichting sterven er dagelijks gemiddeld 14 mensen in Nederland aan een hartinfarct. Ook worden er dagelijks zo’n 110 mensen getroffen door een beroerte en zijn er in Nederland jaarlijks zo’n 8000 reanimaties buiten het ziekenhuis. De overlevingskans bij een hartstilstand is daarbij maar 23%.

Hoewel sportieve mensen inderdaad hun risico op hartproblemen verlagen, kan het ook bij hen nog altijd voorkomen. Met de jaren neemt bovendien de kans op een probleem met het hart toe.

Er is namelijk ook een keerzijde. "Op een moment dat men intensief sport is er een groter risico op hartritmestoornissen", zo vertelt sportcardioloog Kaatje Goetschalckx (UZ Leuven) aan dpa. "De kans is ook groter dat onderliggende problemen zo aan het licht komen". Dan gaat het meestal om erfelijke of aangeboren aandoeningen, of bij ouderen om zuurtstoftekort aan de hartspier door vernauwingen op de kransslagaders.

Voetbalorganisatie FIFA houdt sinds 2014 ook in een zogenaamd 'Sudden Death Registry' bij hoeveel voetballers er jaarlijks lijden aan hartaanvallen of plotseling overlijden. Het gaat hierbij zowel om amateurvoetballers en profspelers.

Hoofdonderzoeker prof. dr. Florian Egger bevestigde eerder al dat deze data ook geen bewijs biedt voor de bewering dat er meer plotselinge overlijdens zijn onder voetballers sinds het toedienen van de coronavaccins. Dat is ook te lezen in een eerdere dpa-factcheck.

Samenvattend zette RT Dutch dus diverse mensen op een lijst met ‘overleden topsporters’ die noch zijn overleden, noch topsporter zijn. Daarbij lijken zij met hun foto te suggereren dat de mensen op de lijst overleden of ziek werden als gevolg van een vaccinatie. Dat is voor het overgrote deel van de mensen op de lijst onbewezen, en voor een deel zelfs volledig onjuist.

(Stand van zaken: 28/12/2021)

Links:


Facebookpost I (gearchiveerd)

Artikel RT Dutch (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Facebookpost III (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factcheck

Olivia Podmore (gearchiveerd)

Cameron Burrell (gearchiveerd)

Okafor Kelech (gearchiveerd)

Tirrell Williams (gearchiveerd)

Drake Geiger (gearchiveerd)

Over zonnesteek (gearchiveerd)

Pompeo Tretola (gearchiveerd)

Jayson Kidd (gearchiveerd)

Diego Ferchaud (gearchiveerd)

Raphael Dwamena (gearchiveerd)

Sergio (kun) Agüero (gearchiveerd)

Chino Yelum Cajetan Nsofor (gearchiveerd)

Santo Giuliano (gearchiveerd)

Kjeld Nuis (gearchiveerd)

John Stokes (gearchiveerd)

Greg Luyssen (gearchiveerd)

Lareb (gearchiveerd)

Hartstichting (gearchiveerd)

Over Kaatje Goetschalckx (gearchiveerd)

Over FIFA Sudden Death Registry (gearchiveerd)

Factcheck over FIFA-voetballers

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com