Alex Apolinario overleed in januari 2021

19.01.2022, 16:54 (CET)

De naam van de voetballer Alex Apolinario gaat rond op internet. De 24-jarige profvoetballer zou recent zijn overleden. Diverse Facebookgebruikers in Nederland en België insinueren met emoji’s van spuiten en teksten als “Next..” en “Weer een..” dat het coronavaccin hier iets mee te maken zou hebben. Overlijdens van topsporters koppelen aan het coronavaccin is een recent veelgemaakte en hardnekkige bewering. Ook de website Frontnieuws presenteert het overlijden van Apolinario als recent.

Beoordeling:

Het klopt niet dat Apolinario recent overleed. Dit was al in januari 2021, na een hartstilstand op het veld. De geruchten die zijn dood aan het vaccin linken zijn daarmee ook onzin. Ten tijde van zijn overlijden kwam Apolinario nog niet in aanmerking voor zo’n prik.

Feiten:

Eén van de Facebookgebruikers deelt zelf het antwoord al in haar bericht, in de vorm van een artikel van CNN. De Braziliaan Alex Apolinario overleed op 7 januari 2021, nadat hij hersendood was verklaard. Hij zakte de zondag daarvoor in elkaar op het voetbalveld na een hartstilstand. Dat bevestigde de Portugese club FC Alverca, waarvoor hij speelde.

De berichten die stellen dat hij in 2022 overleed, zijn daarmee onjuist. Ook berichten die een link leggen tussen zijn overlijden en een coronavaccinatie, verspreiden enkel geruchten.

Apolinario voetbalde en verbleef ook in Portugal. Hier werd de eerste coronaprik op 27 december 2020 gezet. De groepen die in januari 2021 in aanmerking kwamen voor de eerste vaccins waren mensen boven de 50 jaar met ernstig onderliggend lijden, zorgmedewerkers en inwoners van verzorgingshuizen. Pas rond de zomer kwamen jongere groepen aan de beurt.

Gezondheidsproblemen en plotseling overlijden wordt al langer en vaak onterecht of zonder bewijs gekoppeld aan de coronavaccins. Deutsche Presse-Agentur (dpa) schreef hier al meerdere factchecks over (hier, hier en hier)

(Stand van zaken: 19/01/2022)

Links:


Facebookbericht I (gearchiveerd)

Facebookbericht II (gearchiveerd)

Facebookbericht III (gearchiveerd)

Frontnieuws artikel (gearchiveerd)

CNN artikel (gearchiveerd)

Twitter statement FC Alverca (gearchiveerd)

Eerste coronavaccinatie in Portugal (gearchiveerd)

Vaccinatievolgorde Portugal (gearchiveerd)

Jongeren in de zomer (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factchecks hier, hier en hier

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com