Ademhalingsproblemen tennissers hadden geen relatie met coronavaccinatie

17.01.2022, 17:55 (CET)

Op het eerste grandslamtoernooi van het tennisseizoen, de Australian Open, wordt de komende twee weken weer gestreden om de overwinning. Niet door Novak Djokovic, wiens visa voor Australië werd ingetrokken omdat zijn recente coronabesmetting niet voldoende bleek voor een medische vrijstelling voor vaccinatie. Maar drie 'volledig gevaccineerde' tennissers zouden volgens een bericht op Facebook ook niet deelnemen aan het toernooi, vanwege "chest issues". Een andere Facebookgebruiker deelt een video van een tennisster die dubbelklapt tijdens een wedstrijd. "Australian Open.. mensen in topvorm", staat erbij geschreven, gepaard met een emoji van een spuit. De insinuaties lijken te zijn dat de sporters last hebben van hun coronavaccinatie.

Beoordeling:

De vrouw in de video wordt ook genoemd in het andere bericht. Het gaat om Dalila Jakupovic. Het beeld en het nieuws van haar terugtrekking uit de Australian Open is daarentegen al uit 2020. Dit heeft dan ook niets met het coronavaccin te maken. Ze kreeg geen lucht omdat ze te veel rook van de destijds woedende bosbranden had ingeademd. Ook voor Nick Kyrgios, die een wedstrijd liet schieten, is geen link met een vaccinatie. Hij bleek positief getest op COVID-19. De reden dat Nikoloz Basilashvili benauwd werd, is niet volledig duidelijk. Ook hij zou een paar weken voor zijn incident een coronabesmetting hebben doorgemaakt. Beide mannen doen wel degelijk mee aan de Australian Open van 2022.

Feiten:

Het artikel waar één van de twee Facebookberichten de informatie uit haalt, is van de website Free West Media. Het verscheen op 10 januari 2022. Volgens het bericht zijn alle tennisspelers die deelnemen aan de Australian Open volledig gevaccineerd.

Dat is al niet helemaal correct. Het toernooi vroeg van alle spelers en medewerkers om volledige vaccinatie óf een goedgekeurde medische uitzondering, gegeven door een onafhankelijk expertpanel. De bestuursvoorzitter van de Australische tennisbond, Craig Tiley, bevestigde dat zesentwintig atleten die uitzondering hadden aangevraagd en "een handvol" deze ook heeft gekregen. Niet iedere speler is dus gevaccineerd tegen COVID-19.

Free West Media noemt drie tennisspelers die niet mee zouden doen aan het toernooi vanwege problemen met ademhalen. Tijd om de situatie per speler te bekijken.

Dalila Jakupovic

De Sloveense tennisster Dalila Jakupovic staat dit jaar niet op de Australian Open (AO). Zij staat ook niet op de lijst met namen van tennissters die zich hebben gekwalificeerd. Het citaat dat van haar wordt gebruikt, waarin ze zegt bang was om in te storten, komt uit 2020. De beelden die door de andere Facebookgebruiker worden gedeeld, zijn ook van dit moment. Jakupovic moest opgeven tijdens de AO van 2020 omdat zij benauwd werd door de rook die in Melbourne hing. Dit was ten tijde van de extreme bosbranden in Australië.

Haar citaat, dat door Free West Media en het Facebookbericht als nieuw wordt gepresenteerd, is terug te vinden in berichtgeving rondom haar terugtrekking in 2020. Het is dus volledig onzin om dit aan een coronavaccin te linken, gezien die in januari 2020 nog helemaal niet bestonden.

Nick Kyrgios

Een tweede naam die wordt genoemd is die van de Australische Nick Kyrgios. Hij staat wel op de lijst gekwalificeerde tennissers voor de AO van dit jaar. Hij zou volgens het bericht ademhalingsproblemen hebben gehad en zich daarom zes uur voor een wedstrijd hebben teruggetrokken. Dit is correct. Het heeft echter niet te maken met een vaccinatie.

Kyrgios trok zich op het laatste moment terug uit de Melbourne Summer Set, een 'opwarmingswedstrijd' voor de AO. Dit was omdat zijn astma opspeelde. Een paar dagen later bleek dat hij ook positief was getest op COVID-19. Gezien dit ook een luchtwegvirus is, kan dat ook hebben meegespeeld in het opspelen van de astma.

Kyrgios is afgereisd naar Melbourne en zal volgens de planning dinsdag 18 januari zijn eerste wedstrijd daar ook gewoon spelen. Dat hij zich heeft teruggetrokken uit de AO is dus niet waar. Hij bevestigde wel zelf op Twitter dat hij is gevaccineerd tegen COVID-19.

Nikoloz Basilashvili

De Georgische tennisser in het bericht moest inderdaad de handdoek in de ring gooien bij een ATP wedstrijd. Hij gaf hierbij aan dat hij bij iedere slag buiten adem zou zijn en werd nagekeken door het medische team. Wat er exact aan de hand was is niet door hem zelf bevestigd. De Georgische krant Ambebi informeerde bij de moeder van Basilashvili hoe het nu met hem gaat. Zij zou hebben gezegd dat de speler een paar weken voor het incident COVID-19 had opgelopen. De kortademigheid tijdens de wedstrijd zou daar volgens de moeder een overgebleven symptoom van zijn. "Maar het gaat nu beter," verzekerde zij.

Basilashvili stond een week later gewoon weer op het tennisveld, tegenover de Schot Andy Murray. Ook dinsdag 18 januari staan de twee weer tegenover elkaar, op de Australian Open. Ook Basilashvili gaf zijn plek op de AO dus niet op vanwege gezondheidsklachten en ook bij hem kan hier dus geen link met het coronavaccin worden ontdekt.

Sporters

De insinuatie dat sporters overlijden of gezondheidsproblemen krijgen door het coronavaccin is breedverspreid. In veel van de gevallen is deze link onterecht of niet bewezen, zo toonde Deutsche Presse-Agentur (dpa) al vaker aan in factchecks (hier en hier).

(Stand van zaken: 17/01/2022)

Links:

Facebookbericht I (gearchiveerd)

Facebookbericht II (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Artikel Free West Media (gearchiveerd)

Uitspraak Tiley over Australian Open (gearchiveerd)

Lijst gekwalificeerde deelnemers AO (gearchiveerd)

Over Jakupovic in 2020 (gearchiveerd)

Citaat Jakupovic (gearchiveerd)

Spelerslijst AO (gearchiveerd)

Kyrgios annuleert wedstrijd (gearchiveerd)

Kyrgios test postitief op corona (gearchiveerd)

Kyrgios naar AO (gearchiveerd)

Kyrgios over vaccinatie (gearchiveerd)

Basilashivili stopt tijdens wedstrijd (gearchiveerd)

Artikel Ambebi (gearchiveerd)

Basilashivili tijdens AO (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factchecks hier en hier

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com