Verzekeraars noch rechters stellen overlijden na vaccinatie gelijk aan zelfmoord

21.1.2022, 09:20 (CET), letztes Update: 25.1.2022, 13:19 (CET)

Vele Facebookgebruikers (hier, hier en hier) delen het verhaal dat een Franse verzekeraar geen levensverzekering zou uitkeren aan mensen die gevaccineerd zijn, omdat dit voor hen gelijk staat aan zelfmoord plegen. Dit zou gebaseerd zijn op de uitspraak van een rechtbank in Frankrijk. Ze baseren zich op twee artikels met ongeveer dezelfde inhoud.

Beoordeling

Verzekeraars zien een coronavaccinatie niet als uitsluitingsgrond voor het uitbetalen van een levensverzekering, noch in Frankrijk, noch in België. Het verhaal van de rechtszaak lijkt verzonnen.

Feiten

De artikels die op Facebook gedeeld worden, komen van Frontnieuws en Dissident.One. Dit zijn beide Nederlandstalige nieuwssites die regelmatig valse informatie verspreiden en wiens berichtgeving dan ook al vaker het onderwerp was van een factcheck van dpa (hier, hier, hier en hier).

Beide artikels hebben quasi dezelfde tekst (hoewel Frontnieuws een disclaimer toevoegt) en het verhaal is in beide artikels dan ook hetzelfde: Een oude rijke Franse zakenman uit Versailles sterft aan de gevolgen van een coronavaccinatie. De verzekeraar wil de levensverzekering niet uitkeren omdat de man met de vaccinatie - die expermimenteel zou zijn - een risico nam. 

De familie stapt naar de rechter, maar die geeft de verzekaar gelijk omdat de vaccinatie in Frankrijk vrijwillig is en dus "is zijn dood in wezen zelfmoord". In heel Frankrijk zouden nu dus verzekeringspolissen niet uitbetaald worden met dit argument.

Vage bronnen

De bron van dit verhaal is een Duitstalig artikel, waarvan de artikels van Frontnieuws en Dissident.One letterlijke vertalingen zijn. Hier wordt beweerd dat het artikel is gebaseerd op uitspraken van de advocaat van de familie op sociale media en van uitspraken van Nicole Delépine, een gepensioneerde arts. 

De uitspraken van deze laatste dateren al van maart 2021. Zij claimt dat verzekeraars een levensverzekering niet uitbetalen aan mensen die overlijden door coronavaccinatie, omdat het experimenteel zou zijn en het overlijden dus "vergelijkbaar is met zelfmoord". In de meeste levensverzekeringen is zelfmoord binnen het jaar na afsluiten van de polis een grond om niet uit te betalen. Het is echter aan de verzekeraar om aan te tonen dat het om zelfmoord gaat.

De uitspraken van Nicole Delépine waren het onderwerp van verschillende Franse factchecks (hier, hier, hier en hier), die allen haar uitspraken ontkrachtten. Ook dpa heeft al in meerdere factchecks aangetoond dat de coronavaccins niet experimenteel zijn en noch in België, noch in Nederland een uitsluitingsgrond voor uitbetaling van een levensverzekering zijn. 

Een blogpost van 6 januari over het verhaal, die onder Franstaligen veel gedeeld wordt, schuift dezelfde advocaat, Carlo Alberto Brusa, naar voor als bron. De vroegst te vinden Franstalige versie dateert van 2 januari, maar de auteur van deze post "vindt de bron zelf niet terug".

Carlo Alberto Brusa is een advocaat die in Frankrijk bekend staat om zijn felle afkeer van de coronamaatregelen. Op zijn sociale media is het verhaal over de levensverzekeringen echter niet terug te vinden. Ook wordt er nergens vermeld dat hij de (al dan niet bestaande) familie zou representeren. Het advocatenkantoor van Brusa laat aan dpa in een e-mail weten dat hij niets met deze zaak te maken heeft en dus ook niet kan bevestigen of ontkennen of deze informatie waar is.

Rechtszaak onbestaande

Een officiële versie van de eventuele rechterlijke uitspraak of verwijzing naar de rechtszaak valt niet terug te vinden. Een woordvoerder van de Franse vereniging van verzekeraars bevestigt ook aan dpa dat ze geen weten hebben van dit verhaal. 

Volgens de woordvoerder kan een overlijden na vaccinatie niet als uitsluitingsgrond gelden voor het uitbetalen van een levensverzekering en beschouwen verzekeraars overlijden na coronavaccinatie niet als zelfmoord. Dit werd ook bevestigd aan 20 minutes, die over een vidéo met hetzelfde verhaal een factcheck schreven. 

Een woordvoerder van Assuralia, de Beroepsvereniging van Belgische Verzekeringondernemingen, bevestigt aan dpa dat dit ook in België het geval is. 

(Stand van zaken: 20.01.2022)

(update: De reactie van het kantoor van Carlo Alberto Brusa werd op 25.01.2022 toegevoegd)

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Facebookpost 3 (gearchiveerd)

Artikel Frontnieuws (gearchiveerd)

Artikel Dissident.one (gearchiveerd)

Dpa-factcheck Frontnieuws hier en hier

Dpa-factcheck Dissident.One hier en hier

Artikel Unser Mitteleuropa (gearchiveerd)

Artikel Riposte Laïque (gearchiveerd)

NN Verzekeringen zelfmoord en levensverzekering (gearchiveerd)

Factcheck AFP (gearchiveerd)

Factcheck Libération (gearchiveerd)

Factcheck RTL (gearchiveerd)

Factcheck Le Dauphiné (gearchiveerd)

Factchecks dpa (hier, hier en hier)

Blogpost Page Gaulliste de réinformation (gearchiveerd)

Carlos Alberto Brusa (gearchiveerd)

Post VK (gearchiveerd)

Artikel over Carlo Alberto Brusa (gearchiveerd)

France Assureurs (gearchiveerd)

Factcheck 20 minutes (gearchiveerd)

Assuralia (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com