Video toont boze winkeliers en advocaat bij protest over parkeerplaatsen in Braziliaanse stad

04.01.2022, 18:08 (CET)

De Nederlandse website Frontnieuws publiceert op 3 januari 2022 een artikel met de kop 'Brazilianen schoppen lokale burgemeester in elkaar wegens vaccinpassen'. Het stuk draait om een video waarin een man inderdaad wordt aangevallen door een groep mensen. Verschillende Facebookgebruikers namen dit bericht over (hier en hier) of deelden een andere versie van de video (hier). Maar is dit inderdaad een burgemeester die vaccinpassen en vaccinaties voor kinderen verplichtte?

Beoordeling:

Het verhaal dat online over deze video rondgaat is onzin. De beelden laten een uit de hand gelopen protest zien, dat ontstond vanwege veranderingen in de parkeergelegenheid bij een winkelcentrum in het Braziliaanse Toritama. De aangevallen man in de video is niet de burgemeester, bevestigt ook de gemeente.

Feiten:

Volgens het Nederlandse artikel is de man in het witte overhemd burgemeester Edilson Tavares da Silva van de stad Toritama. Hij zou "licht bebloed en behoorlijk toegetakeld" zijn. De reden voor de aanval zou volgens de website geweest zijn dat Tavares het gebruik van vaccinpassen verplicht stelde in restaurants en winkels. Ook zou er een verplichte vaccinatie komen voor kinderen. 

"Dit is hoe de zaken elders misschien ook moeten worden aangepakt," oppert Frontnieuws over het geweld in de video. De website verspreidt vaker berichten die niet blijken te kloppen.

Ook hier is dat het geval. Het verhaal in kwestie is namelijk volledig verzonnen. In het artikel wordt de bron gegeven voor deze claim: een Engelstalige tweet van 1 januari 2022. Het enige dat klopt aan de bewering bij de video is dat deze werd gemaakt in Toritama, een stad in het oosten van Brazilië.

Wie de video online opzoekt, stuit op twee Braziliaanse factchecks (van Lupa en Aos Fatos) over dezelfde beelden. In de claims die zij natrokken, wordt beweerd dat de man in de video afgevaardigde Eduardo Bolsonaro is, een zoon van president Jair Bolsonaro.

De beelden zijn in werkelijkheid van een opstandje op 3 november 2021, bij het Parque das Feiras winkelcentrum in Toritama. Volgens verschillende nieuwsartikelen (hier, hier en hier) van die dag protesteerden winkeliers tegen veranderingen aan het parkeerterrein bij het winkelcentrum. Zij haalden tenten en dekzeilen neer en vielen de advocaat van het winkelcentrum aan. Dit is ook te zien in een bericht dat he het winkelcentrum op Instagram plaatste.

De gemeente Toritama liet op 5 november 2021 in een statement weten dat de man die in de video wordt aangevallen niet burgemeester Edilson Tavares is, maar de advocaat van het winkelcentrum. Volgens de gemeente was de burgemeester op geen enkel moment bij dit protest aanwezig.

Op de website van de gemeente Toritama is bovendien niets te vinden over een vaccinatieplicht of vaccinatiepas. Ook in de COVID-informatie van de staat Pernambuco, waarbinnen Toritama valt, is niets te vinden over zulke maatregelen. Zo'n vaccinatiepaspoort lijkt in Brazilië op dit moment alleen in de wereldsteden Rio de Janeiro en Sao Paulo van kracht te zijn.

(Stand van zaken: 04/01/2022)

Links:

Artikel Frontnieuws (gearchiveerd)

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Facebookpost III (gearchiveerd)

Engelse tweet (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Factcheck Lupa (gearchiveerd)

Factcheck Aos Fatos (gearchiveerd)

Artikel Agreste Notícia (gearchiveerd)

Artikel Polo (gearchiveerd)

Artikel Ney Lima (gearchiveerd)

Winkelcentrum op Instagram (gearchiveerd)

Statement gemeente Toritama (gearchiveerd)

Gemeente Toritama over corona (gearchiveerd)

Staat Pernambuco over corona (gearchiveerd)

Over vaccinatiepassen in Brazilië (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com