Kristallen in vaccins zijn zout, geen microtechnologie

11.01.2022, 17:08 (CET)

"Vreemde, vierkantige vormen met circuits daarbinnen" zouden te zien zijn als je het coronavaccin van farmaceut Pfizer onder de microscoop legt. Microtechnologie, aldus Frontnieuws en Het Andere Nieuws. Als bron verwijzen zij naar een video van de Spaanse website "La Quinta Columna" van Ricardo Delgado Martin.

Beoordeling

De vierkantige vorm is een alledaags zoutkristal en geen microtechnologie. Het coronavaccin van Pfizer bevat natriumchloride om de oplossing liquide te houden en de pH-waarden te stabiliseren. Het is onschadelijk in de aanwezige hoeveelheid.

Feiten

Wie de beelden naast foto's van zoutkristallen onder een microscoop legt, ziet het gelijk: dit is helemaal geen microtechnologie, maar zout. Gegranuleerd zout is haast altijd kubusvormig. Hoe het kristal van vorm verandert terwijl het kristaliseert, is in deze video goed te zien. In de video van La Quinta Columna wordt er geen precieze methodologie besproken, maar Martin zegt dat hij het monster van het Pfizervaccin laat opdrogen. Dat is ook te lezen in het transcript van Frontnieuws.

Dat de kubussen zout zijn en geen microtechnologie bevestigt ook vaccinoloog aan de Rijksuniversiteit Groningen Anke Huckriede aan de Deutsche Presse-Agentur (dpa). "Als dit inderdaad opgedroogd vaccin is zou het heel goed kunnen dat het om zoutkristallen gaat die er altijd vrij geordend eruit zien en bij langzame verdamping van water steeds groter kunnen worden", zegt ze.

Het is evenmin opmerkelijk dat er zout aanwezig is in het Pfizervaccin: natriumchloride, hetzelfde als keukenzout, staat op de lijst als één van de ingrediënten. Het dient als stabilisator en om het vaccin liquide te maken en houden. Een zoutoplossing is eveneens een veelgebruikt placebo bij klinische tests. Er is geen enkel bewijs dat het Pfizervaccin naast zout ook nog effectief microtechnologie bevat.

De bron van deze desinformatie is geen onbekende. La Quinta Columna verspreidt wel vaker desinformatie omtrent de (corona)vaccins, aldus de Spaanse factcheckers van Maldita. Zij waren ook betrokken bij de (foute) theorie dat de coronavaccins grafeenoxide bevatten, waarover dpa reeds in de zomer van 2021 schreef.

(Stand van zaken: 11/01/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Frontnieuws (gearchiveerd)

Het Andere Nieuws (gearchiveerd)

Zoutkristallen onder de microscoop (gearchiveerd)

Video - zoutkristallen onder miscroscoop

Prof. dr. Huckriede (gearchiveerd)

EMA Pfizervaccin productinformatie (gearchiveerd)

Placebo's bij ontwikkeling coronavaccins (gearchiveerd)

Waarom er zout in vaccins zit (gearchiveerd)

Geen enkel bewijs voor microchips (gearchiveerd)

Vaccins bevatten geen microchips (gearchiveerd)

Maldita over La Quinta Columna (gearchiveerd)

Dpa-factcheck grafeenoxide

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com