Coronavaccinatie is geen uitsluitingsgrond voor uitbetaling levensverzekering

02.03.2021, 17:14 (CET)

Wie zich laat inenten met het coronavaccin, zou dekking verliezen van zijn of haar levensverzekering. De reden? Het vaccin is een experiment, en dat wordt niet gedekt. Dat beweert een Facebookgebruikster (gearchiveerd).

BEOORDELING: De bewering klopt niet. Coronavaccinatie is geen uitsluitingsgrond voor uitbetaling van een levensverzekeringspremie.

FEITEN:

Er zijn meerdere redenen waarom iemand een levensverzekering zou afsluiten, waaronder nabestaanden een kapitaal te bezorgen na de dood van de verzekeringnemer. Je laten inenten met één van de coronavaccins zal daar geen roet in het eten gooien.

Dat bevestigt Barbara Van Speybroeck, woordvoerder van Assuralia, de vereniging van verzekeringsondernemers. "Daar kan ik kort over zijn: het is fake news. Daar is echt niets van aan", vertelt ze.

Er zijn wel een aantal gewoonlijke uitsluitingen bij levensverzekeringen. Zelfmoord binnen een bepaalde periode na het aflsuiten van het contract, gevaarlijke sporten als valschermspringen of oorlog en terrorisme zijn doorgaans uitgesloten en zullen dus niet gedekt worden.

In de algemene voorwaarden meerdere verzekeraars zoals Belfius, AG Insurance en Allianz zijn die typische uitsluitingsgronden terug te vinden. Uitsluiting van 'medische experimenten' of vaccinatie is dan weer nergens te bespeuren.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/isabellelambrecht.healing/posts/2987028848183282 (gearchiveerd: http://dpaq.de/XeUlj)

Wat is eens levensverzekering: https://www.aginsurance.be/Retail/nl/sparen-en-beleggen/voor-mijn-projecten/Paginas/levensverzekering.aspx (gearchiveerd: http://dpaq.de/erDSM)

Uitsluitingen bij levensverzekeringen: https://www.assuraweb.be/nl/levensverzekering/uitsluitingen-levensverzekering (gearchiveerd: http://dpaq.de/orDYJ)

Algemene voorwaarden levensverzekering Belfius: https://www.belfius.be/common/NL/multimedia/MMDownloadableFile/GeneralConditions/belfius_life_protect.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/wXjm5)

Algemene voorwaarden levensverzekering Allianz:https://allianz.be/content/dam/onemarketing/benelu/allianz-be/nl/documenten/algemene-voorwaarden/algemene-voorwaarden-plan-for-life-plus.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/PcX6h)

Algemene voorwaarden levensverzekering AG Insurance: https://www.aginsurance.be/Retail/nl/Product%20Documents/F03720N.pdf

(gearchiveerd: http://dpaq.de/sj0eM)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com