Levensverzekering keert ook na Covid-19 vaccinatie uit

03.03.2021, 16:30 (CET)

"Je bent je levensverzekering kwijt wanneer jij je laat inspuiten tegen C-19." Die claim gaat rond op sociale media. "Je neemt immers deel aan een experiment. Dus als je overlijdt na die spuit, dan hebben je nabestaanden geen been om op te staan," schrijft een man in een Facebookbericht dat al meer dan tweehonderd keer werd gedeeld. (hier gearchiveerd)

BEOORDELING: De claim is onjuist. Wanneer je overlijdt nadat je een vaccinatie hebt ontvangen, wordt de levensverzekering gewoon uitgekeerd als je verder aan de voorwaarden voldoet.

FEITEN:

De term ‘levensverzekering’ is een overkoepelende naam voor alle verzekeringen die te maken hebben met het leven of de dood. Binnen deze categorie vallen verzekeringen die uitkeren als de verzekerde overlijdt, maar ook verzekeringen die uitkeren als de persoon nog in leven is op een bepaalde datum of een combinatie van beide. Voorbeelden van verzekeringen die uitkeren bij overlijden zijn de overlijdensrisicoverzekering en de uitvaartverzekering.

Het nemen van het coronavaccin zal er niet voor zorgen dat je nabestaanden geen geld krijgen via je levensverzekeringen. Dat bevestigt ook het Verbond van Verzekeraars. "Dat is aperte onzin," schrijft een woordvoerder van het Verbond aan dpa.

Verzekeringsmaatschappijen kunnen in hun voorwaarden wel uitzonderingen opnemen waarin het verzekeringsgeld niet wordt uitgekeerd. Hieronder valt bijvoorbeeld zelfmoord binnen een bepaalde periode na afsluiting van de verzekering of overlijden door oorlogshandelen buiten Nederland. Ook als degene die het geld ontvangt schuld heeft in de dood van de verzekerde, keert de verzekeringsmaatschappij niet aan hen uit.

De verzekeringsmaatschappijen zijn op dit gebeid redelijk eensgezind. Er zijn onderling maar kleine verschillen in wanneer ze wel of niet uitkeren. Zo staan bovengenoemde uitzonderingen in de voorwaarden van Nationale Nederlanden, Interpolis en Dela. Bij geen van de verzekeringsmaatschappijen staat in de voorwaarden dat het verzekeringsgeld niet wordt uitgekeerd bij ‘deelname aan een medisch experiment’.

---
Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/john.hogenes.58/posts/1879406312218393
(gearchiveerd: https://archive.vn/pIWWJ )

Over levensverzekeringen: https://www.nhp.nl/overlijdensrisicoverzekering/informatie/soorten/soorten-levensverzekeringen
(gearchiveerd: https://archive.vn/VkX0X )

Over Verbond van Verzekeraars: https://www.verzekeraars.nl/over-het-verbond
(gearchiveerd: https://archive.vn/aeXe1 )

Voorwaarden overlijdensrisicoverzekering:

Nationale Nederlanden: http://dpaq.de/GUB2I
(gearchiveerd: https://archive.vn/phqgI )

Interpolis: https://www.interpolis.nl/verzekeren/overlijdensrisicoverzekering/voorwaarden
(gearchiveerd: https://archive.vn/jTRWw# )

Dela: https://www.dela.nl/verzekeringen/overlijdensrisicoverzekering/veelgestelde-vragen
(gearchiveerd: https://archive.vn/z0Lr0 )

---
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com