Video toont samenraapsel van al lang ontkrachtte complottheorieën over Hitler en Obama

24.05.2022, 13:24 (CEST), laatst geüpdate: 23.01.2023, 16:31 (CET)

Adolf Hitler is hét symbool van menselijke slechtheid in de wereldgeschiedenis. Met Hitler in verband gebracht worden kan dan ook vernietigend zijn voor iemands reputatie. Een video gedeeld op sociale media doet wel erg veel moeite om te laten zien dat Barack Obama Hitlers kleinzoon zou zijn, en onder andere Angela Merkel zijn dochter. Maar de redenering die ten berde wordt gebracht is wel erg losgekoppeld van de realiteit. 

Beoordeling

Barack Obama is niet de kleinzoon van Hitler. Ook zijn Angela Merkel, Theresa May en Dalia Grybauskaite niet zijn dochters. De gedeelde video is een compilatie van ongeloofwaardige en al lang onkrachtte samenzweringstheorieën. 

Feiten

De video duurt bijna vier minuten en in deze wordt de ene wilde theorie na de andere gelanceerd, die grofweg in drie thema's uiteenvallen: a) Moderne politici (Barack Obama, Angela Merkel, Theresa May en Dalia Grybauskaite) zijn afstammelingen van Adolf Hitler, b) Hitler is deel van de Rothschildfamilie, c) Barack Obama was illegitiem als president, is homoseksueel en pedofiel. Al deze claims zijn volledig uit de lucht geplukt.

Kleinzoon van Hitler

In de video wordt op 00:30 beweerd dat Hitler geen zelfmoord gepleegd zou hebben in Berlijn in 1944, maar naar Argentinië zou zijn gevlucht met zijn vrouw, Eva Braun en een in 1942 geboren dochter. Voor de goede orde: Adolf Hitler en Eva Braun pleegden beide zelfmoord op 30 april 1945, kinderloos. De Fransman Jean-Marie Loret beweerde wel de zoon van Hitler (met een andere vrouw) te zijn. Dit is echter nooit bewezen. 

Eén van de vier vrouwen die in de video wordt aangeduid als de dochter van Hitler is in 1942 geboren: Stanley Ann Dunham, de moeder van Barack Obama. Zij werd echter geboren in Kansas, niet in Duitsland. Volgens de video zou Eva Braun naar de Verenigde Staten verhuisd zijn met haar dochter, Ann, en een nieuwe naam hebben aangenomen, Madelyne (Lee Payne) Dunham.

Helemaal achteraan de video (3:43) worden foto's getoond die zouden laten zien dat Madelyne Dunham, de grootmoeder van Obama, eigenlijk Eva Braun is. Deze compleet verzonnen roddel werd eerder al weerlegd door Duitstalige factcheckers van dpa. Madelyne Dunham werd in 1922 geboren in Kansas, en stierf in 2008Eva Braun werd in 1912 geboren in München en stierf in 1945. Braun had geen kinderen en is nooit naar de VS verhuisd.

Hitler in Argentinië

Het gerucht dat Hitler toch de Tweede Wereldoorlog zou overleefd hebben en naar Argentinië is gevlucht, ontstond al meteen na 1945. In 2018 verwezen Franse wetenschappers deze theorieën echter voor eens en voor altijd naar het rijk der fabeltjes, na een analyse van het gebit van Hitler.

Angela Merkel (°1954), Dalia Grybauskaite (°1956) en Theresa May (°1956) zijn dan ook te laat geboren om dochters van Hitler te kunnen zijn. Ook niet via kunstmatige inseminatie, want die techniek was nog niet ontwikkeld in 1945. Dit werd door dpa al aangetoond in een eerdere factcheck, specifiek over Angela Merkel.

Rothschild

De video gaat niet enkel over Hitlers' afstammelingen, maar ook zijn voorouders. Hij zou namelijk een telg van de familie Rothschild zijn. Deze joodse bankiersfamilie, en wie er wel of niet toe zou behoren, komt te pas en te onpas voor in allerlei complottheorieën. Dpa heeft dan ook al vele factchecks geschreven om geruchten omtrent deze familie te ontkrachten (hier, hier, hier en hier)

Dpa weerlegde in het verleden zelfs al specifiek de claim dat Hitler een telg van de Rothschild familie zou zijn. Toen werd beweerd dat de vader van Hitler, Alois Schicklgruber (later Hitler), van de Rothschilds zou afstammen. In deze video wordt echter beweerd dat de biologische vader van Hitler Salomon Mayer von Rothschild is. 

Klara Pölzl, de moeder van Hitler, zou als dienstmeid in het huishouden van Salomon Mayer von Rothschild gewerkt hebben. In die tijd zou ze zwanger geworden zijn van von Rothschild. Er is echter een behoorlijk groot probleem met deze theorie. Toen Hitler in 1889 geboren werd, was von Rothschild al 44 jaar dood. Sterker nog, hij was ook al vijf jaar dood toen Klara Pölzl (°1860) werd geboren. Er is ook geen enkele aanleiding om te denken dat Pölzl in dienst van andere leden van de familie Rothschild is geweest. 

Dat de makers van deze video geen idee hebben waarover ze spreken blijkt ook wel uit het feit dat ze stellen dat Pölzl naar Duitsland zou "terugkeren" om te bevallen (2:22). Klara was een Oostenrijkse en ook Hitler is geboren in Oostenrijk en heeft daar zijn jeugd doorgebracht. Pas later kreeg hij de Duitse nationaliteit.

Obama

De video eindigt met drie claims over Obama: dat hij een illegitieme president zou zijn, homoseksueel én een pedofiel. Illegitiem het presidentschap claimen en pedofiele daden stellen is strafbaar in de Verenigde Staten. Homoseksualiteit is dat niet.

Op 1:54 wordt in de video quasi achteloos gezegd dat Ann Dunham in Kenia beviel van haar zoon. Dit past volledig binnen een amalgaam aan complottheorieën die stellen dat Obama een illegitieme president is omdat hij buiten de Verenigde Staten zou zijn geboren. Om de niet aflatende stroom aan valse geruchten hieromtrent het zwijgen op te leggen, gaf Obama in 2011 zijn geboorteakte vrij, die aantoonde dat hij wel degelijk op Hawaii, in de Verenigde Staten, geboren was. 

Globo toonde in 2020 dat de foto van Obama die David Cameron kust (3:27 in de video) gefabriceerd is. De foto die de claim van pedofilie begeleid (3:31 in de video) is niet alleen uit de context getrokken, ze is zelfs een screenshot van een factcheck van Colombiacheck, specifiek over een claim dat Obama een pedofiel zou zijn, waarin wordt aangetoond dat deze foto uit de context is getrokken. Rechtsbovenaan is het woord 'falso' nog te lezen. 

Nazi-wetenschappers

Eén claim in de video houdt inderdaad steek. De Amerikaanse overheid heeft aan het einde van de Tweede Wereldoorlog actief Duitse wetenschappers geronseld. Dit deden ze onder andere om te voorkomen dat deze in Russische handen zouden vallen. Deze operatie heette 'Operation Paperclip'. De bekendste Duitse wetenschapper die na de oorlog voor de Verenigde Staten ging werken is Wernher von Braun, de man die de raket voor de maanlanding ontwierp.

Opmerking: In de titel van de derde alinea is later een tikfout gecorrigeerd.

(Stand van zaken: 24.05.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Barack Obama (gearchiveerd)

Angela Merkel (gearchiveerd)

Theresa May (gearchiveerd)

Dalia Grybauskaite (gearchiveerd)

Over de zelfmoord van Hitler (gearchiveerd)

Jean-Marie Loret (gearchiveerd)

Stanley Ann Dunham (gearchiveerd)

Over Madelyn Dunham (gearchiveerd)

Overlijden Madelyn Dunham (gearchiveerd)

Over Eva Braun (gearchiveerd)

Complottheorieën over Hitler (gearchiveerd)

Bevestiging dood Hitler (gearchiveerd)

Salomon Mayer von Rothschild (gearchiveerd)

Klara Pölzl (gearchiveerd)

Over Spital (gearchiveerd)

Vita Adolf Hitler (gearchiveerd)

Staatsburgerschap Hitler (gearchiveerd)

Complottheorieën over geboorteakte Obama (gearchiveerd)

Voorwaarden voor het presidentschap (gearchiveerd)

Artikel BBC (gearchiveerd)

Geboorteakte Barack Obama (gearchiveerd)

Factcheck Globo (gearchiveerd)

Obama met nichtje (gearchiveerd)

Factcheck Colombiacheck (gearchiveerd)

Operation Paperclip (gearchiveerd)

Wernher von Braun (gearchiveerd)

LGBTQ+ rechten in de VS (gearchiveerd)

Dpa factchecks hier, hier, hier, hier, hier, hier en hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.