RIVM staat voor Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

18.03.2022, 17:18 (CET)

Het RIVM zou in 2015 een aantal geheime toekomstscenario's gemaakt hebben voor 2022, net zoals "operation Lockstep". Maar waar staan de letters in "RIVM" eigenlijk voor? Volgens een Facebookgebruiker zouden ze staan voor "Rothschild Institute Virology Medicine". Een zoektocht naar die naam levert volgens een screenshot in de post ook een aantal Laboratoria in België en Nederland op. Wat is hun connectie met de Rothschilds? 

Beoordeling

RIVM staat niet voor "Rothschild Institute Virology Medicine". De getoonde instituten hebben niets met de bankiersfamilie Rothschild te maken en de RIVM bedacht toekomstscenario's als voorbereidings voor bepaalde overheidsdiensten.

Feiten

De Letters RIVM staan alvast niet voor "Rothschild Institute Virology Medicine". Het zou niet alleen raar zijn als een Nederlandse overheidsinstelling een Engelstalige naam had; het zou bijzonder merkwaardig zijn als een Nederlandse overheidsinstelling een Engelstalige naam met grammatical fouten zou hebben. Correcter zou bijvoorbeeld zijn: "Rothschild Institute for Virology and Medicine" of "Rothschild Institute for Virological Medicine". 

RIVM staat voor Rijksinstituut voor Volksgezondheid
en Milieu. Die naam ontstaat in 1984 als het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIV), het Rijksinstituut voor Drinkwatervoorziening (RID) en het Instituut voor Afvalstoffen (IVA) fuseren. 

Rothschild

De Rothschildfamilie is een bekende bankiersfamilie, en het onderwerp van zeer vele complottheorieën. Deutsche Presse-Agentur heeft al factchecks geschreven in het Duits, Frans en Nederlands in verband met claims die over de familie de ronde doen. 

Waarom de gebruiker op Facebook de link met het RIVM legt, is niet meteen duidelijk. De Rothschilds worden in complottheorieën vaak gelinkt aan een globale elite die heimelijk de wereld bestuurt. Het doel lijkt dan ook om te doen geloven dat het RIVM deel van die elite is, en dus niet te vertrouwen.

De naam Rothschild komt op de website van het RIVM enkel voor in de bibliografieën van wetenschappelijk papers die het RIVM publiceert. Dan gaat het dus over wetenschappers die toevallig Rothschild heten - en niet per se aan de bankiersfamilie gelinkt zijn - en die hebben bijgedragen aan een wetenschappelijk onderzoek (los van het RIVM), waarnaar verwezen wordt in een bijdrage op de website van het RIVM. Er is dus geen link met de bankiersfamilie.

In de Facebookpost zit een screenshot van een zoekopdracht bij Google naar "Rothschild Institute Virology Medicine". Dpa herhaalde die zoekopdracht en kreeg gelijkaardige resultaten. In de post zijn drie instituten zichtbaar. Het Rega Institute KU Leuven, Leiden University Medical Center (LUMC) en Erasmus MC in Rotterdam. Een zoektocht naar de naam Rothschild op hun websites levert bij de eerste twee weer enkel bibliografische referenties op, en bij de derde helemaal niets.

Toekomstscenario's

"Operation Lockstep" zou een voorspellend scenario van de Rockefeller Foundation geweest zijn, dat de coronapandemie zou hebben voorspeld. De conclusie die hieruit kan getrokken worden is dan dat de pandemie gepland is. Dat dit niet klopt toonde USA Today al aan in een factcheck. Dpa heeft over een gelijkaardig scenario, Event 201, ook al een factcheck geschreven om te ontkrachten dat dit bewijst dat de pandemie gepland was.

Het RIVM heeft inderdaad in 2015 meegewerkt aan een document waarin de vier scenario's voor 2022 die in de post genoemd worden (Block Power, Bit Bang, Splitting Society en Safe Haven) voorkomen (p.5). Deze scenario's zijn echter net zomin als Operation Lockstep en Event 201 een bewijs van planning op voorhand. Zoals op pagina 7 wordt uitgelegd worden simpelweg plausibele toekomstscenario's uitgewerkt om zo de desbetreffende diensten (in dit geval in de cyberomgeving) beter te kunnen voorbereiden.

In tegenstelling tot wat in de post wordt beweerd, lijkt het hier ook niet echt om een geheim document te gaan. In de colofon, op p.4, staat namelijk: "Delen uit deze publicatie mogen worden overgenomen op voorwaarde van bronvermelding."

(Stand van zaken: 18.03.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Geschiedenis RIVM (gearchiveerd)

Complottheorieën over de Rothschilds (gearchiveerd)

dpa-factchecks Duits, Frans en Nederlands

Zoekresultaat Google (gearchiveerd)

Rega Institute (gearchiveerd)

Leiden Universitair Medisch Centrum (gearchiveerd)

Erasmus MC (gearchiveerd)

Google-zoekopdracht Rega Institute (gearchiveerd)

Google-zoekopdracht LUMC (gearchiveerd)

Google-zoekopdracht Erasmus MC (gearchiveerd)

Factcheck USA Today (gearchiveerd)

dpa-factcheck Event 201

Cyberdomein in 2022 (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com