Ook voor december 2019 was de wetenschap al met coronapandemieën bezig

15.10.2021, 16:21 (CEST)

Een Facebookgebruiker deelt de website van 'Event 201, A global pandemic exercise' en schrijft "hier het bewijs dat alles geplant (sic) was." "Alles" verwijst in deze context naar de coronapandemie.

Beoordeling

Het bestaan van Event 201 vormt op geen enkele manier het bewijs dat de huidige pandemie zou gepland zijn. Het was een oefening in pandemiebeheersing, zoals er al meerdere zijn geweest. 

Feiten

Event 201 is een pandemie-oefening die gehouden werd in oktober 2019. Het scenario stelde een wereldwijde uitbraak voor van een coronavirus.

De eerste gevallen van een nieuw soort longaandoening werden in december 2019 in Wuhan gemeld en op 7 januari 2020 werd een nieuw type coronavirus geïdentificeerd: SARS-CoV-2, dat verantwoordelijk is voor de ziekte die nu als COVID-19 bekend staat.

Dit is echter geen bewijs dat de pandemie zou gepland zijn, of de organisatoren op de hoogte waren van SARS-CoV-2, het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt.

Event 201

De oefening werd georganiseerd door Johns Hopkins University en werd gesteund door de Bill & Melinda Gates foundation en het WEF. Gelijkaardige oefeningen werden al meermaals georganiseerd, rond een biologische aanval met pokken (2001), bioterrorisme (2005) en een pandemie (2018). Bij deze oefeningen echter viel een gelijkaardig scenario niet enkele maanden later voor. 

Onder wetenschappers was er al voor de uitbraak van COVID-19 in december 2019 een groeiende angst voor een wereldwijde pandemie, en werd er nagedacht over manieren om voorbereid te zijn. Het is dus niet onlogisch dat er oefeningen ronde pandemiecontrole werden gehouden. Helaas was een van de conclusies van Event 201 dat de wereld niet voorbereid was op een toekomstige pandemie.

Coronavirussen

Deze angst voor een wereldwijde pandemie was het uitgangspunt van de oefening. Het feit dat het scenario een coronavirus als aanstoker van de fictieve pandemie nam, is geen bewijs van voorkennis of planning van de huidige pandemie. Het is ook niet zomaar toeval.

De term 'coronavirus' verwijst naar een soort virus eerder dan een specifiek virus. Er zijn dus meerdere coronavirussen. Ze komen relatief vaak voor en er bestaan vele varianten van het virus, de ene al gevaarlijker dan de andere.

Coronavirussen werden al langer aanzien als een aannemelijke kandidaat voor het veroorzaken van een toekomstige pandemie, omdat ze in het verleden al voor epidemieën verantwoordelijk waren. Het SARS-virus dat een epidemie veroorzaakte in 2002-2003 en het MERS-virus dat in 2012 ontdekt werd, zijn beide coronavirussen.

Theorieën

Aangezien al snel theorieën de ronde deden dat de oefening de huidige pandemie zou voorspeld hebben, publiceerde Johns Hopkins University al in januari 2020 een statement waarin ze zeiden dat Event 201 geen voorspelling was van de uitbraak van Covid-19 (daar omschreven als nCov-2019). 

Ze leggen de nadruk op het feit dat hun modellen niet overeenkomen met wat in de werkelijke pandemie gebeurt is. De oefening plaatste de oorsprong van het virus bijvoorbeeld in Brazilië, terwijl COVID-19 ontstaan is in Wuhan, China. 

De oefening houdt op na 18 fictieve maanden en met een dodental van 65 miljoen wereldwijd. COVID-19 heeft volgens cijfers van Johns Hopkins University op 14 oktober 2021 - ongeveer 22 maanden na de eerste gevallen - bijna vijf miljoen mensen het leven gekost. 

Claims dat de huidige coronapandemie zou gepland zijn en Event 201 er iets mee te maken heeft, doen al langer de ronde en zijn al meermaals ontkracht en het onderwerp geweest van factchecks door dpa (hier) en anderen (hier, hier, hier en hier).

(Stand van zaken: 15.10.2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Event 201 (gearchiveerd)

Paper coronavirus (gearchiveerd)

Dark Winter (gearchiveerd)

Atlantic Storm (gearchiveerd)

Clade X (gearchiveerd)

Artikel CNN september 2019 (gearchiveerd)

Artikel The Telegraph maart 2018 (gearchiveerd)

WHO over pan- en epidemiepreventie aprik 2014 (gearchiveerd)

Artikel The Telegraph mei 2018 (gearchiveerd)

Artikel over Event 201 (gearchiveerd)

Over Event 201 (gearchiveerd)

Sciensano over coronavirussen (gearchiveerd)

CDC over types coronavirussen (gearchiveerd)

New York Times opinie oktober 2013 (gearchiveerd)

Agentschap Zorg & gezondheid over SARS (gearchiveerd)

Agentschap Zorg & gezondheid over MERS (gearchiveerd)

Factcheck Factcheck.org (gearchiveeerd)

Statement Johns Hopkins University (gearchiveerd)

Event 201 scenario (gearchiveerd)

Cijfers COVID-19 (gearchiveerd)

Dpa-factcheck

Factcheck Vlaanderen (gearchiveerd)

Factcheck Reuters (gearchiveerd)

Factcheck Maldita.es (gearchiveerd)

Factcheck Factcheck.org (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com