Lijst met valse bewijzen voor een geplande pandemie gaat rond op Facebook

07.10.2020, 14:33 (CEST)

Op Facebook gaat een lijst rond met bewijzen die moeten aantonen dat de pandemie gepland werd. Zo waren er op voorhand verschillende signalen waaruit je dat kon afleiden. "Drie maanden voor de uitbraak, verklaarde het GPMB (het Global Preparedness Monitoring Board, red.) dat de wereld zich moest voorbereiden op een globale coronavirus epidemie", valt er onder meer in de lijst te lezen. Het bericht zou afkomstig zijn van de website 'StopWorldControl.com', die zich verzet tegen de 'wereldwijde dictatuur door de rijke elite'. Maar kloppen de bewijzen?

BEOORDELING: De lijst staat vol met desinformatie, misleidende feiten en oude hoaxen die in het verleden al werden ontkracht. De beweringen vormen geen bewijs dat de pandemie gepland zou zijn.

FEITEN: Volgens het eerste punt in de tekst verklaarde de GPMB drie maanden voor de uitbraak dat de wereld zich moest voorbereiden op een globale coronavirusepidemie. Die stelling is niet helemaal waarheidsgetrouw. In september 2019 publiceerde het GPMB hun jaarrapport, waarin ze waarschuwden voor een toenemende dreiging van pandemieën die de globale economie zouden kunnen beschadigen en miljoenen slachtoffers zouden kunnen maken. Over het nieuwe coronavirus, dat pas in december 2019 uitbrak in Wuhan, was toen nog geen sprake.

Het klopt evenmin dat er in 2017 en 2018 al Covid-19 test kits werden uitgedeeld. Dat toonde dpa aan in een vorige factcheck. De verwarring ontstond toen er op sociale media foto's circuleerden waarin reeds bestaande goederen werden verhandeld, die nu ook worden gebruikt bij de bestrijding van de coronapandemie, verklaarde de Wereldbank op 8 september 2020. 

Het derde puntje bevat enige vorm van waarheid, maar is vooral misleidend. Het Amerikaanse Institute for Disease Modelling (IDM) voorspelde de pandemie niet, maar ontwikkelde - in samenwerking met Bill Gates - in 2018 een computersimulatie van hoe een toekomstig dodelijk griepvirus zich over de wereld zou kunnen verspreiden en het leven zou kunnen eisen van 33 miljoen mensen. Gates benadrukt in zijn artikel in de New England Journal of Medicine (NEJM) dat de geschiedenis duidelijke signalen toont van een nieuwe, aankomende pandemie. Daarvoor geeft hij echter geen specifieke tijdsaanduiding of voorspelling.

Het model valt enigzins te vergelijken met de verspreiding van Spaanse griep van 1918. In de simulatie is te zien dat het virus zich eerst aan de Zuid-Oost Aziatische kust verspreidt, later pas in de buurt van Wuhan. Kortom, de bewering is misleidend en mist de nodige context.

Vervolgens schrijft de auteur van de post dat de Amerikaanse immunoloog en directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIH) Anthony Fauci de uitbraak van een epidemie garandeerde tijdens de eerste termijn van Amerikaans president Trump. Verschillende factcheck-instellingen toonden in het verleden aan dat deze bewering klopt, al ontbreekt er in dit geval context.

Dr. Fauci waarschuwde in januari 2017 niet letterlijk dat er gegarandeerd een dodelijke pandemie zou toeslaan tijdens de eerste termijn van Trump. Hij sprak vooral uit ervaring over een "surprise outbreak", aangezien er ook tijdens het ambtstermijn van voorgaand president Obama verschillende virussen uitbraken, zoals de varkensgriep (H1N1) in 2009, het Zika-virus in 2015 - 2016 en het Ebolavirus in 2014 - 2016.

Het klopt dat Bill Gates in oktober 2019 een pandemie-oefening uitvoerde. Verschillende factcheckers toonden reeds aan dat die helemaal niets te maken heeft met het nieuwe coronavirus. Er is geen enkel bewijs dat die preventieve oefening, genaamd 'Event 201', bedoeld was om de huidige SARS-CoV-2-pandemie op te zetten. Het evenement werd georganiseerd door de Johns Hopkins Center for Health Security, het World Economic Forum en de Bill & Melinda Gates Foundation. Het scenario dat werd gebruikt, was puur fictief.

Ook de bewering over het lied 'Pandemic' van DR Sweep is correct. Het lied werd in 2013 op YouTube geplaatst en bevat op 1:07 de uitspraak "Coronavirus combined with 2020, bodies are stacking". In de songtekst worden ook andere virussen en infecties besproken (Influenza, smallpox, avian influenza). Ook bestonden er in 2013 al verschillende soorten coronavirussen. Het nummer vormt dus geen bewijs dat de heersende pandemie gepland was.

Ten slotte beweert de post onterecht dat het 'Scenario voor de Toekomst' een coronavirus pandemie beschreef met als doel de vestiging van totalitaire controle. Ook dat werd enkele maanden geleden gecontroleerd door factcheckers van Snopes. In 2010 financierde de Amerikaanse Rockefeller Foundation een oefening genaamd 'Scenarios for the Future of Technologie and International Development'. Dat document bevat echter geenszins een soort handleiding van hoe je een globale pandemie kan opzetten. Bovendien verwijst het rapport naar de griep, niet naar het coronavirus.

Kortom, de auteur van het bericht gebruikt een reeks misleidende en foutieve claims om aan te tonen dat de heersende pandemie gepland zou zijn. Het merendeel van deze claims werd in het verleden ontkracht door aparte fact checks.

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/photo/?fbid=3121899164603491&set=a.288669364593166 (gearchiveerd: http://dpaq.de/2g0Vh)

Global Preparedness Monitoring Board: https://apps.who.int/gpmb/about.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/1YCkU)

Jaarrapport GPMB: https://apps.who.int/gpmb/assets/annual_report/GPMB_annualreport_2019.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/JKO4I)

dpa factcheck https://dpa-factchecking.com/netherlands/200909-99-492875/

Verklaring wereldbank: https://www.worldbank.org/en/news/statement/2020/09/08/statement-on-trade-data-related-to-covid-19-related-medical-supplies (gearchiveerd: http://dpaq.de/I4AEG)

Website IDM: https://idmod.org/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/32GTi)

Gates artikel NEJM: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp1806283?fbclid=IwAR2JZk7_8fnUBgbEzQO64PkXsZnFomK5048gwcf9TQFMn-BZ_R09Al-OQog (gearchiveerd: http://dpaq.de/5mmKs)

Website NIH: https://www.niaid.nih.gov/

Varkensgriep CDC: https://www.cdc.gov/flu/pandemic-resources/2009-h1n1-pandemic.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/vTKtt)

Varkensgriep historisch verloop CDC: https://www.cdc.gov/flu/about/qa/1918flupandemic.htm (gearchiveerd: http://dpaq.de/nopBs)

Zika virus CDC: https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/65/wr/mm6503e1.htm (gearchiveerd: http://dpaq.de/9kJo1)

Ebolavirus CDC: https://www.cdc.gov/vhf/ebola/history/2014-2016-outbreak/index.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/mKHOY)

Factcheck fullfact.org: https://fullfact.org/health/event-201-coronavirus-pandemic/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/RBSEh)

Factcheck USA Today: https://eu.usatoday.com/story/news/factcheck/2020/03/26/fact-check-bill-gates-backed-pandemic-exercise-didnt-predict-covid-19/5081854002/ gearchiveerd: http://dpaq.de/xiEmS)

Rockefeller Scenarios for the Future of Technology and International Development: https://issuu.com/dueprocesstv/docs/scenario-for_the-future (gearchiveerd: http://dpaq.de/nsACU)

Snopes Rockefeller factcheck: https://www.snopes.com/fact-check/rockefeller-operation-lockstep/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/QIBLP)

Factcheck Fauci USA Today: https://eu.usatoday.com/story/news/factcheck/2020/07/29/fact-check-2017-anthony-fauci-warned-potential-outbreak/5494601002/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/6cFC8)

Factcheck Fauci Snopes: https://www.snopes.com/fact-check/fauci-warn-surprise-outbreak/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/mk2It)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com