Klaus Schwab stamt niet af van familie Rothschild

26.07.2021, 12:40 (CEST)

Op Facebook wordt een foto (hier gearchiveerd) met daarop een vermeend "stukje stamboom" van Klaus Schwab veelvuldig gedeeld. Schwab wordt hier als een afstammeling van de befaamde familie Rothschild weggezet.

Beoordeling

Het bericht klopt niet. De ouders van Klaus Schwab heten Eugen Wilhelm Schwab en Erika Epprecht. Er is geen enkel bewijs dat de Fred Schwab en Marianne Rothschild uit de vermeende stamboom online aan Klaus verwant zijn.

Feiten

De familie Rothschild is één van de meest invloedrijke families uit de Europese geschiedenis. Door hun Joodse afkomst en grote welvaart worden de Rothschilds sinds jaar en dag aan talloze antisemitische complottheorieën onderworpen. Klaus Schwab is op zijn beurt oprichter en directeur van het World Economic Forum (WEF). Ook schreef hij het boek The Great Reset, wat ook weer onderwerp is van veel samenzweringstheorieën.

Volgens het vooraanstaande Duitstalige Munzinger Archief werd Schwab in 1938 in Ravensburg (Duitsland) geboren. Op dezelfde pagina staat dat zijn ouders uit Zwitserland komen. Maar wie op de ouders van Schwab zoekt, kan er weinig over vinden. Desalniettemin hebben de Duitstalige factcheckers bij dpa op handige manier achterhaald hoe ze heten: Schwab verwijst ernaar in het dankwoord van één van zijn boeken. Eugen Wilhelm Schwab en Erika Epprecht – beiden zijn inmiddels overleden – waren naar Schwabs eigen schrijven zijn ouders.

Dat komt niet overeen met de stamboom die op Facebook rondgaat. Daar staat in dat ene Fred Schwab en Marianne Schwab, waarvan laatstgenoemde van de Rothschilds zou afstammen, de ouders van Klaus zouden zijn. Dat lijkt hoogst onwaarschijnlijk, daar Fred Schwab al in 1935, in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, Duitsland verliet. Drie jaar voordat Klaus Schwab werd geboren. Marianne stamt inderdaad af van de familie Rothschild en vluchtte in 1939 naar de Verenigde Staten. Daar trouwde ze later met Fred.

Er is geen enkele aanwijzing dat Marianne Schwab toentertijd al een zoon had. Bovendien lijkt het voor een vrouw uit een prominent orthodox-joodse familie uiterst ongepast om voor het huwelijk al een kind te krijgen. Klaus Schwab laat desgevraagd aan de redactie van dpa weten Marianne Schwab dan ook niet te kennen. "Ze is geen lid van onze familie," aldus Schwab. Hij geeft daarbij nog aan dat zijn vader voordat die Klaus Schwabs moeder leerde kennen met een andere vrouw getrouwd was. Met haar kreeg hij eveneens een zoon, maar ook hier is geen enkele relatie met de Rothschilds.

Kortom, de stamboom die zoveel gedeeld wordt, klopt niet. Er is inderdaad zo’n tachtig jaar geleden een Fred Schwab met een afstammeling van de Rothschilds getrouwd, maar die zijn niet verwant aan WEF-directeur Klaus Schwab.

(Stand van zaken: 26/07/2021)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com