Arrestatie van topman Pfizer is verzinsel, website labelt het als 'satire'
10.5.2022, 15:13 (CEST)
Geruchten over de arrestatie van hooggeplaatste zakenmensen duiken keer op keer op. Pfizer CEO Albert Bourla, George Soros en Disneybaas Bob Chapek werden al het onderwerp van dit soort wilde verhalen op sociale media. Geen van allen werden daadwerkeljik opgepakt. Nu is er een nieuwe 'gearresteerde': Rady Johnson, de vice-president van farmaceut Pfizer. Hij zou volgens diverse berichten online zijn gearresteerd wegens fraude en in de nasleep van het vrijgeven van de zogenaamde 'Pfizer documents'.
Beoordeling:
Het artikel over de arrestatie van Rady Johnson is volgens de betreffende website satire. Zij voegden later een disclaimer toe aan het verhaal, om te verduidelijken dat het hier niet gaat om feitelijke informatie.
Feiten:
De gedeelde screenshots zijn een automatische vertaling van een Engelstalig artikel van de website Vancouver Times. Het werd op 6 mei 2022 gepubliceerd. In het verhaal staat dat de vice-president van Pfizer, Rady Johnson, zou zijn gearresteerd en aangeklaagd voor fraude. Dit zou volgen op de verspreiding van duizend zogenaamd onthullende documenten over de veiligheid van het coronavaccin van Pfizer.
Het verhaal moet echter vooral niet te serieus genomen worden, aldus disclaimers die Vancouver Times boven- en onderaan het artikel plaatste. "Dit is een satirisch artikel. Canadese gezondheidsautoriteiten beschouwen vaccins als veilig en effectief," is er te lezen. Ook op de 'About Us’-pagina zegt de website de 'meest betrouwbare bron van satire aan de westkust’ te zijn. Dat is echter ook een recente toevoeging. Op 6 maart 2022 spraken ze hier nog met geen woord over.
Wisselende boodschappen
Dat satirische element was daarentegen zeker niet altijd helder. In een versie van het artikel over Rady Johnson die op de ochtend van 6 mei werd gearchiveerd, staat inderdaad ook boven- en onderaan dat het gaat om satire. Die waarschuwingen zijn een paar uur later verdwenen. Dan is het label met de categorie veranderd van 'satire' naar 'Amerika'. Ook de disclaimer onderin is vervangen door de zin: "De mainstream media en big tech willen de waarheid verbergen. Versla ze in hun eigen spel en deel dit artikel".
Deze versie van het artikel, zonder indicatie van satire, blijft online tot zeker de volgende avond. Genoeg tijd dus voor het verhaal om op deze manier een eigen leven te gaan leiden en mensen ervan te overtuigen dat de vice-president écht gearresteerd is. Dit lijkt dan ook geen onschuldige vergissing te zijn.
Op de ochtend van 8 mei is het label 'satire' weer terug. Nu is er ook een tweet van factcheckorganisatie Snopes toegevoegd. "Onze vrienden van Snopes namen de tijd uit hun drukke dagen om dit overduidelijk satirische artikel te "ontkrachten". Om verwarring te voorkomen hebben we twee disclaimers toegevoegd," aldus de Vancouver Times.
Het is niet de eerste keer dat Vancouver Times dankbaar gebruik maakt van de term 'satire'. Iets vergelijkbaars gebeurde met het verhaal over de arrestatie van Disneybaas Bob Chapek, wat ook bij Vancouver Times vandaan kwam. Dpa schreef hier eerder al een factcheck over.
Er is dus geen enkel bewijs dat Rady Johnson daadwerkelijk is opgepakt wegens fraude. Zo’n gebeurtenis zou ook door andere, legitieme nieuwsorganisaties zijn opgepikt. Dat is niet het geval en deze claim werd ook al in het Frans door dpa ontkracht.
(Stand van zaken: 10/05/2022)
Links:
Dpa-factchecks over Bourla, Soros en Chapek
Dpa-factcheck (Frans) over Johnson
Facebookbericht I (gearchiveerd)
Facebookbericht II (gearchiveerd)
Facebookbericht III (gearchiveerd)
Artikel Vancouver Times (gearchiveerd)
Over Rady Johnson (gearchiveerd)
'About us'-pagina Vancouver Times (gearchiveerd)
Gearchiveerde versie 'about us'-pagina 6 maart 2022
Gearchiveerde versie artikel Vancouver Times - 6 mei 2022, 04:23 UTC
Gearchiveerde versie artikel Vancouver Times - 6 mei 2022, 17:04 UTC
Gearchiveerde versie artikel Vancouver Times - 7 mei 2022, 21:28 UTC
Gearchiveerde versie artikel Vancouver Times - 8 mei 2022, 08:32 UTC
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com