CEO van Pfizer nog op vrije voeten, bericht over zijn arrestatie is een hoax

09.11.2021, 15:54 (CET)

Online gaat het gerucht rond dat Albert Bourla, de CEO van farmaceut Pfizer, zou zijn gearresteerd wegens fraude. Hij zou vrijdagochtend door de FBI zijn aangehouden in zijn woning in de staat New York. Het bericht wordt door meerdere Facebookgebruikers in Nederland gedeeld (hier, hier en hier)

Beoordeling:

De berichten zijn onjuist. Albert Bourla is niet gearresteerd op vrijdag 5 november 2021. Er is nergens bewijs of beeldmateriaal te vinden van deze vermeende arrestatie of huiszoeking. Daarnaast verscheen Bourla op de dag van zijn vermeende arrestatie live in verschillende televisieprogramma’s.

Feiten:

Het gerucht lijkt afkomstig van de Canadese website Conservative Beaver. Deze website plaatste het bericht op vrijdag 5 november als een "Beaver Exclusive".

Volgens de website zou Bourla op diezelfde ochtend in zijn huis in Scarsdale, New York zijn gearresteerd door de FBI. De vermeende reden voor zijn arrestatie: meerdere aanklachten van fraude vanwege "zijn rol in het misleiden van klanten over de effectiviteit van het COVID-19 'vaccin'", aldus de website.

Er is geen enkel bewijs dat Bourla die vrijdag werd opgepakt. Conservative Beaver geeft als enige bron aan een anonieme FBI-agent te hebben gesproken. Wie deze persoon zou zijn en hoe diegene betrokken is bij een vermeend onderzoek, wordt niet duidelijk. Ook wordt er geen enkel ander bewijs geleverd.

Televisieoptredens

Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat Albert Bourla op vrijdagochtend werd opgepakt. Hij was diezelfde ochtend nog in twee live nieuwsprogramma’s te zien. Hij was rond half 8 die ochtend te gast bij CNN, en ook tussen 6.00 en 9.00 bij CNBC.

Sterker nog, Bourla verscheen op 5 november ook nog iets over twee uur ’s middags live in het programma Bloomberg Markets: The Close (vanaf minuut 11.00). Hij kan die ochtend dus niet zijn opgepakt, om vervolgens ’s middags weer in een interview te verschijnen.

Pfizer bevestigde op 6 november aan de Franse nieuwszender LCI dat het hier gaat om "fake news".

Commotie

Er ontstond begin november wel commotie rondom farmaceut Pfizer. Online werd veelvuldig gesproken over "Pfizergate". Dit gebeurde nadat het British Medical Journal op 2 november een artikel publiceerde waarin een klokkenluider aan het woord komt. De klokkenluider doet hierin uitspraken over vermeende fouten bij het fase-3-onderzoek van het Pfizervaccin tegen COVID-19, bij één van de partners van de farmaceut: Ventavia.

De claims van de klokkenluider zijn voorlopig alleen nog aantijgingen, geen bewezen feiten. Zo schrijft ook de Vlaamse VRT in een factcheck over het fenomeen "Pfizergate".

Eén ding staat in ieder geval vast: CEO Albert Bourla werd niet door de FBI gearresteerd voor fraude op 5 november 2021.

Bourla was al vaker het onderwerp van nepnieuws. Zo werd in de zomer van 2021 onterecht beweerd dat hij nog niet gevaccineerd was tegen COVID-19. Het Duitse persbureau dpa (Deutsche Presse-Agentur) schreef hierover al een factcheck.

(Stand van zaken: 09/11/2021)

Links:


Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Facebookpost 3 (gearchiveerd)

Artikel Conservative Beaver (gearchiveerd)

CNN-fragment 5 november (gearchiveerd)

CNBC-fragment 5 november (gearchiveerd)

Uitzending Bloomberg Markets: The Close 5 november (fragment gearchiveerd)

Artikel LCI (gearchiveerd)

Artikel BMJ (gearchiveerd)

Factcheck VRT (gearchiveerd)

Factcheck dpa

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com