CEO van Pfizer is sinds maart 2021 volledig gevaccineerd tegen COVID-19

05.07.2021, 16:54 (CEST)

"Pfizer baas Albert Bourla is 59 jaar en in goede gezondheid, daarom hoeft hij geen prikje", schrijft een vrouw op Facebook bij een video van een interview met Bourla. In het interview vertelt Bourla dat hij zijn vaccinatie nog niet heeft gekregen. Een andere Facebookgebruiker deelt de link naar een CNN-video met de Pfizer CEO. "Luister naar de getallen over de vaciens en meneer is nog altijd niet gevacineerd (sic)", schrijft deze persoon. (Posts hier en hier gearchiveerd)

Beoordeling:

De facebookposts zijn onjuist. De bestuursvoorzitter van Pfizer is wel degelijk gevaccineerd. Hij deelde op 10 maart 2021 een foto van zijn tweede prik op Twitter. De interviews die op Facebook worden aangehaald zijn niet recent, maar dateren allebei van 14 december 2020. Dit was de eerste dag dat mensen in de Verenigde Staten werden gevaccineerd tegen COVID-19. Bourla was toen volgens de opgestelde vaccinatievolgorde nog niet aan de beurt.

Feiten:

De gedeelde video’s zijn interviews met de Pfizer CEO van de Amerikaanse zenders CNBC en CNN. Beide interviews werden op 14 december 2020 gepubliceerd op YouTube. Het is waarschijnlijk dat de interviews ook op dezelfde dag werden gedaan. De kleding en de achtergrond van Albert Bourla zijn in de video’s hetzelfde.

De interviews met Bourla zijn van de dag waarop de eerste personen in de Verenigde Staten hun coronavaccin kregen, nadat op 11 december 2020 het Pfizer/BioNTech vaccin werd goedgekeurd door de Amerikaanse gezondheidsinstantie FDA. De eerste prikken gingen naar zorgmedewerkers door het hele land, bijvoorbeeld in New York en Florida.

De journalisten van CNBC en CNN vragen allebei aan Bourla of hij zelf de prik al heeft ontvangen op dat moment. Hij legt uit dat hij hem niet heeft gehad. Maar zodra het kan, zal hij het doen, zegt Bourla bij CNBC (minuut 1.56). In beide interviews legt hij uit dat hij inderdaad 59 jaar en gezond is, maar niet in de 'frontlinies' werkt. Daarom was hij op 14 december 2020 simpelweg nog niet aan de beurt.

Bij CNN legt Bourla uit dat er bij Pfizer destijds een ethische commissie keek naar de vraag of het bestuur van de farmaceut al moest worden gevaccineerd. "Maar omdat er hele strikte regels zijn aan wie de vaccins als eerste krijgt, zijn we erg voorzichtig en willen we niet voordringen in de rij," zegt hij (vanaf minuut 0.23). Hij zegt daarna wel te verwachten dat de ethische commissie zal aanbevelen om hem eerder te laten vaccineren, omdat het vertrouwen in het vaccin uitstraalt als de CEO de prik heeft gehad.

Een paar maanden na de interviews, op 10 maart 2021, meldde Albert Bourla op Twitter dat hij zijn tweede dosis Pfizer/BioNTech had ontvangen. Hij kreeg dus waarschijnlijk in februari zijn eerste dosis. In de VS is de aanbeveling dat er drie weken tussen de eerste en tweede dosis van het Pfizervaccin zit. De CEO van Pfizer is dus inmiddels al een aantal maanden volledig gevaccineerd. De interviews uit december nu nog delen, zonder aan te geven uit welke tijd deze komen, is dus erg misleidend. Stellen dat Bourla nog altijd niet is gevaccineerd, is simpelweg onjuist.

Links:


Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Interview CNBC (gearchiveerd)

Interview CNN (gearchiveerd)

Autorisatie Pfizervaccin (gearchiveerd)

Eerste vaccinaties New York (gearchiveerd)

Eerste vaccinaties Florida (gearchiveerd)

Tweet Albert Bourla (gearchiveerd)

CDC richtlijn voor timing tweede dosis (maart 2021)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com