Aan Poetin toegeschreven acties zijn onzin

25.03.2022, 17:48 (CET)

Alle ogen van de wereld zijn sinds het begin van de oorlog in Oekraïne gericht op de Russische president Poetin. Hij zou al langer een breuk met het 'globalistische' Westen in het werk aan het stellen zijn, zo klinkt het op Facebook. Al 10 jaar geleden zou hij een arrestatiebevel voor George Soros hebben uitgevaardigd, gebroken hebben met het WEF en het internationale centrale banksysteem. In 2016, aan de vooravond van de verkiezing van Donald Trump, zou hij Amerikaanse leiders satanisten hebben genoemd. En nu zou hij ook de bankiersfamilie Rotschild uit Rusland hebben gezet. Wat is daar van aan?

Beoordeling

De berichten hangen aaneen met foute claims, die vaak ook al jaren oud zijn. Zo is er geen Russisch arrestatiebevel tegen George Soros en werden er geen Rotschilds uit Rusland gezet. Tot begin maart 2022 was Rusland betrokken bij het WEF en nam Rusland ook deel aan het internationale bank- en financiënwezen.

Feiten

Er is geen bewijs dat Poetin een arrestatiebevel voor George Soros zou hebben uitgevaardigd, nu of in het verleden. Het is verre van een nieuwe claim: het circuleert al zeker sinds 2016 op het internet en in 2018 ontkende het Kremlin zulke claims. Het onderwerp werd dan ook al meermaals ontkracht door onder andere Snopes, Politifact en AP.

Op dit moment is er ook geen internationaal arrestatiebevel tegen George Soros bij Interpol, waar Rusland lid van is. Kortom, alles lijkt er op dat het net als in 2016 en 2018 gaat om desinformatie.

Rusland had tot begin maart 2022 relaties met WEF

Verder zou Poetin de "bende" van het World Economic Forum al in 2012 verlaten hebben. Ook dat klopt niet. In januari 2021 gaf Poetin nog een speech tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het WEF in Davos. In oktober van vorig jaar kondigde het WEF nog een nieuw samenwerkingsverband met Rusland aan.

Alles wijst er dus op dat Rusland tot heel recent nog actief betrokken was bij de activiteiten van het WEF. Maar daar is ondertussen wel degelijk een einde aan gekomen. Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne maakte het WEF begin maart wel bekend dat het zijn relaties met Rusland en Poetin bevriest.

Rusland nam deel aan internationaal bankwezen

Het is niet exact duidelijk wat er wordt bedoeld met "het centrale banksysteem van de wereld". Rusland heeft een centrale bank dat verschillende internationale samenwerkingsverbanden heeft, met onder andere het IMF. Ook de Wereldbank is actief in Rusland, hoewel het zijn projecten daar nu heeft stilgelegd.

Het internationaal betaalsysteem SWIFT werd tot aan het begin van de oorlog in Oekraïne ook gebruikt in Rusland. Verschillende Russische banken zijn nu geweerd uit dat systeem. Alles lijkt er dus op dat tot voor kort Rusland deelnaam aan het internationaal bank- en financiënwezen.

Geen spoor van uitspraak over satanisme met betrekking tot Obama & Co

Er is online geen spoor te vinden dat Poetin voor 2016 de Amerikaanse leiders, toen nog onder president Obama, satanisten noemde. In 2013 gaf hij wel een toespraak waarin hij de secularisering van het Westen vergelijkt met een geloof in Satan. Hij zette LGBTQ-huwelijken ook in datzelfde rijtje. Maar er is geen spoor dat hij daarmee specifiek de Amerikaanse leiders bedoelde, maar eerder de westerse samenleving in het algemeen.

Rotschild

Opnieuw is er geen enkel bewijs dat Poetin leden van de bekende bankiersfamilie Rotschild uit het land zou hebben gezet, zoals USA Today ook al schreef. En ook deze claim is al meerdere jaren oud: Lead Stories schreef er in juni 2020 ook al over.

Tot eind februari gaf het financieel adviesbureau Rotschild & Co, eigendom van de familie Rotschild, nog aan dat het een bureau in Rusland heeft. Dat lijkt ondertussen wel gesloten te zijn.

(Stand van zaken: 25/03/2022)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Voorbeelden factchecks Poetin-Soros 2016 en 2018: Politifact, Snopes, AP (hier, hier en hier gearchiveerd)

Russisch lidmaatschap bij Interpol (gearchiveerd)

Interpol arrestatiebevelen (gearchiveerd)

Speech Poetin op WEF Davos 2021 (gearchiveerd)

WEF en Rusland samenwerking (gearchiveerd)

Artikel Politico WEF beëindigde relaties met Rusland (gearchiveerd)

Centrale Bank Rusland (gearchiveerd) en internationale samenwerking (gearchiveerd)

Artikel NRC Wereldbank Rusland projecten stilgelegd (gearchiveerd)

SWIFT Rusland sancties (gearchiveerd)

Gearchiveerde speech Poetin 2013

Rotschild & Co in Rusland (gearchiveerd)

Factcheck Rotschilds in Rusland USA Today en Lead Stories (gearchiveerd hier en hier)

Contact met het factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com