Voor een referendum, tegen aanslagen en separatisme: er is meer om voor de straat op te gaan dan corona

16.11.2021, 17:18 (CET)

De Facebookpagina "Nederland in Verzet" deelt foto's van protesten in Italië, Nederland, Spanje, Engeland en Frankrijk. Het bijschrift bij de foto's leest "NO GREAT RESET!!", waardoor het lijkt dat dit hetgene is waartegen al deze protesten zijn. 

Beoordeling

De beelden zijn misleidend zonder de juiste context. De foto's worden gepresenteerd alsof ze protesten tegen 'The Great Reset' tonen, maar slechts twee van de vijf heeft überhaupt iets met de coronapandemie te maken. 

Feiten

In de foto's zijn protesten te zien uit verschillende Europese landen: Italië, Nederland, Spanje, Engeland en Frankrijk. De Facebookpagina "Nederland in Verzet" deelt hoofdzakelijk kritische berichten die betrekking hebben op de coronamaatregelen en het protest daartegen in Nederland. 

"The Great Reset" uit het bijschrift verwijst naar een boek van Klaus Schwab, oprichter van het World Economic Forum en Thierry Malleret uit juli 2020. In dit boek doen de auteurs voorstellen over hoe de coronapandemie gebruikt zou moeten worden om een een transitie naar een gezondere en eerlijkere economie te krijgen.   

Deze term is sinds het uitkomen van het boek het onderwerp van veel onjuiste complottheoriëen, met als rode draad het - vaak ontkrachte - idee dat de coronacrisis is gepland om mensen van hun vrijheid te beroven. Dpa (Deutsche Presse-Agentur) heeft al meerdere factchecks gewijd aan het ontkrachten van theorieën rond Klaus Schwab en "The Great Reset". (hier, hier en hier)

Foto's

De foto's in de Facebookposts lijken dus op het eerste zicht van protesten tegen deze Great Reset - of toch minstens tegen de coronamaatregelen - te zijn. Daarover gaat ook het merendeel van de commentaren bij het bericht. Dit klopt echter niet.

De Italiaanse foto is inderdaad van een protest tegen coronamaatregelen op 9 oktober 2021 en de Nederlandse foto is van een protest tegen de coronamaatregelen in Den Haag op 7 oktober 2021.

De Spaanse foto dateert echter al van 20 oktober 2019 en toont aanhangers van de eenheid van Spanje in Barcelona. De Engelse foto dateert van 20 oktober 2018 en toont demonstranten in Londen die een referendum over de Brexitdeal willen. De Franse foto toont een mars in Parijs op 11 januari 2015, naar aanleiding van een reeks terroristische aanslagen in Parijs. 

Drie van de vijf foto's hebben dus niets met de coronamaatregelen of The Great Reset te maken, aangezien ze van voor de uitbraak van de coronapandemie dateren. 

Recent nog publiceerde factcheckers van het Belgische magazine Knack een onderzoek. Hieruit blijkt dat coronasceptici vaak beelden van massabijeenkomsten die niets met corona te maken hebben, delen alsof ze coronaprotesten zijn. De hier besproken Facebookpost is hier een goed voorbeeld van. 

(Stand van zaken: 16.11.2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Facebookpagina Nederland in Verzet (gearchiveerd)

Covid-19: the great Reset (gearchiveerd)

WEF The Great Reset (gearchiveerd)

De BBC over The Great Reset (gearchiveerd)

Italiaanse foto (gearchiveerd)

AP photo (gearchiveerd)

Nederlandse foto (gearchiveerd)

Artikel ad.nl (gearchiveerd)

Spaanse foto (gearchiveerd)

Reuters photo (gearchiveerd)

Engelse foto (gearchiveerd)

EPA photo (gearchiveerd)

Franse foto (gearchiveerd)

AP photo (gearchiveerd)

Artikel Knack (gearchiveerd)

dpa factchecks (hier, hier, hier en hier)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com