Passsage onterecht toegeschreven aan boek van Klaus Schwab

09.07.2021, 14:22 (CEST)

Een afbeelding waarin een boekcitaat is omcirkeld gaat rond op sociale media. "Ten minste 4 miljard 'nutteloze eters' zullen worden geëlimineerd voor 2050 door middel van beperkte oorlogen, georganiseerde epidemieën en hongersnood". Volgens een Engelse tekst boven de foto is dit te lezen in het boek 'Covid-19: The Great Reset' van Klaus Schwab, oprichter van het World Economic Forum. Ook in Nederland wordt de afbeelding gedeeld en beweren mensen dat dit in het boek van Schwab te lezen is (gearchiveerd hier en hier).

Beoordeling:

Het citaat is niet van Klaus Schwab en staat niet in zijn boek. De passage komt in werkelijkheid uit een boek van Dr. John Coleman uit 1992.

Feiten:

De boekpassage komt niet uit 'Covid-19: The Great Reset', een boek van Klaus Schwab en Thierry Malleret uit 2020. Het is daarentegen terug te leiden naar een boek uit 1992: 'Conspirators' Hierarchy: The story of the committee of 300', door Dr. John Coleman. In een online beschikbare pdf-versie van het boek is de passage te zien op pagina 105. Het boek van Coleman gaat over zijn ideeën rondom het bestaan van een 'comité van 300', een machtige internationale groep die boven alle wetten staat en de touwtjes in handen heeft. Zo beweert Coleman onder andere dat The Beatles onderdeel waren van het complot en naar de Verenigde Staten waren gebracht om het Amerikaanse volk te hersenspoelen (zie pagina 57).

De online beweringen dat de gedeelde passage "geen complottheorie is, maar echt een pagina uit het boek van Schwab", zijn dus compleet onjuist. Schwab deed de uitspraak over het elimineren van miljarden mensen niet en schreef ze ook niet in zijn boek.

De gedeelde afbeelding dook ook al op in andere delen van de wereld en belandde zo bijvoorbeeld al op de bureaus van de Britse factcheckers van Fullfact en het Australische persbureau AAP.

Links:

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

The Great Reset (gearchiveerd)

Boek John Coleman (gearchiveerd)

Factcheck Fullfact (gearchiveerd)

Factcheck AAP (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com