Nergens in boek The Great Reset wordt gerept over 'zes fases' vol ongegronde voorspellingen

28.10.2021, 17:39 (CEST), letztes Update: 29.10.2021, 09:55 (CEST)

Een lijst met fases, ieder goed voor een aantal maanden, wordt online verspreid. Het zou volgens Facebookgebruikers uit het boek The Great Reset komen, van Klaus Schwab (hier en hier). Een staat van beleg en het dematerialiseren van geld zou nog in het verschiet liggen de komende maanden. Staat dit echt in het boek van Klaus Schwab met die titel?

Beoordeling:

Dit overzicht met fases is door iemand uit de duim gezogen. Het staat niet in het boek ‘Covid-19: The Great Reset’ of op de website van het World Economic Forum. Het schema lijkt voor het eerst op te duiken op de website van een Engelstalige anti-semitische complotdenker.

Feiten:

Het is volledig onjuist dat deze fases in het boek 'Covid-19: The Great Reset' staan. Dpa sloeg het boek, dat Klaus Schwab en Thierry Malleret schreven over de coronapandemie, erop na. Deze ‘fases’ komen er niet in voor. Ook staat er niets in over bijvoorbeeld apartheid of QR-codes.

Het boek is in werkelijkheid een blik van de twee mannen op hoe de coronapandemie gebruikt zou moeten worden als mogelijkheid om tot een ‘gezondere en eerlijkere toekomst’ te komen. Het boek werd uitgegeven in juli 2020, toen de coronapandemie al aan de gang was. Dus niet al voor de pandemie, zoals een van de Facebookgebruikers beweert.

Klaus Schwab is de oprichter en directeur van het World Economic Forum. Dit platform en zijn boek zijn onderwerp van een breedverspreide complottheorie.

Het boek is overigens nooit in het Nederlands verschenen. Een Nederlandstalige passage, zoals de Facebookgebruiker deelt, zorgt dus op zichzelf al voor vraagtekens over de authenticiteit ervan.

Schema op complotsite

Het schema met fases lijkt op 23 oktober 2021 voor het eerst op te duiken, op de website van Henry Makow. De website heeft de opvallende slagzin ‘Exposing Feminism and The New World Order’ en staat vol met antisemitische, homofobe en seksistische artikelen. De factcheckers van Snopes noemden Makow in 2017 al een ‘antisemitische complotdenker’ in een factcheck.

Andere websites, zoals het Nederlandse Frontnieuws, namen de lijst met fases over. Hier wordt het daarentegen gekoppeld aan ex-Pfizerwetenschapper Mike Yeadon, die veelvuldig misinformatie verspreidde rond de coronavaccins. Hij zou volgens Frontnieuws dit schema hebben geplaatst. De enige bronvermelding die Frontnieuws geeft is de website van Henry Makow.

In het internetarchief Wayback Machine is inderdaad een andere versie van het artikel te zien dan die op het moment van schrijven online staat (28 oktober). In een gearchiveerde versie van het artikel van 23 oktober staat de naam van Mike Yeadon voor de titel - Timetable to Tyranny. Ook prijkt een foto van de ex-Pfizermedewerker op de plek waar later een afbeelding van Anthony Fauci kwam te staan.

Waarom de referenties naar Yeadon later uit het artikel zijn gehaald is niet duidelijk. Ook is online nergens anders bewijs te vinden dat de tekst daadwerkelijk van Yeadon kwam.

Wat wel vaststaat is dat de tekst in ieder geval niet uit het boek van Klaus Schwab komt. Ook staat het nergens op de website van het World Economic Forum. De website van Henry Makow lijkt de eerste te zijn die de lijst openbaar maakte. Waar de voorspellingen in dit artikel op zijn gebaseerd is volledig onduidelijk.

Sommige dingen zijn inderdaad te voorspellen. Het toedienen van een derde dosis van het coronavaccin voor mensen die al gevaccineerd zijn is bijvoorbeeld correct. Dit wordt momenteel al gedaan.

Het overgrote deel van de punten in de nog komende fases zijn echter niets meer dan ongefundeerde voorspellingen. Voor een aankomend bankroet van de banken, een ‘Digital Wallet’ en een verbod op alle wereldwijde geneesmiddelen is geen enkele aanwijzing.

(Stand van zaken: 29/10/2021)

Links:

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Over The Great Reset (gearchiveerd)

Over The Great Reset (gearchiveerd)

Over publicatie The Great Reset (gearchiveerd)

Over complot rond Great Reset (gearchiveerd)

Artikel bij Henry Makow (gearchiveerd)

Gearchiveerde versie van 23 oktober

Artikel Frontnieuws (gearchiveerd)

Over Henry Makow (gearchiveerd)

Over boostervaccins (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com