Europol heeft niet om arrestatie Klaus Schwab gevraagd

15.11.2021, 16:13 (CET)

Meerdere Facebookgebruikers (hier, hier, hier en hier gearchiveerd) delen een screenshot waarin ene Peter beweert dat Klaus Schwab, oprichter van het World Economic Forum, zou gearresteerd zijn door de Zwitserse politie en dat dit bevestigd is door bronnen binnen Europol. 

Beoordeling

Dit verhaal is onwaar. Klaus Schwab is niet recentelijk gearresteerd door de politie.

Feiten

Volgens de gedeelde screenshot zou Klaus Schwab gearresteerd zijn in zijn huis in Zwitserland. De schrijver van het bericht zou deze informatie via persoonlijke connecties bij Europol verkregen hebben. Een aantal sociale mediagebruikers stellen zich dan ook de vraag waarom de traditionele media hierover niet bericht.

Het bericht lijkt sterk op de info uit een artikel op de website 'Conservative Beaver': Schwab zou zijn aangeklaagd voor fraude en gearresteerd op vraag van Europol. Diezelfde website kwam begin november ook al met het foute bericht dat Albert Bourla, de CEO van farmaceut Pfizer, gearresteerd zou zijn.

Een woordvoerder van Klaus Schwab en het World Economic Forum laat desgevraagd aan het Duits persbureau dpa (Deutsche Presse-Agentur) weten dat dit verhaal nergens op gebaseerd is. Ook een woordvoerder van Europol bevestigt aan dpa dat het verhaal onwaar is en Europol niet om de arrestatie van Klaus Schwab heeft gevraagd. 

Op het moment van schrijven, 15 november 2021, zit Klaus Schwab niet in de gevangenis. Mediaorganisaties houden dit verhaal dan ook niet geheim door hier niet over te berichten. Ze berichten er niet over omdat het niet is gebeurd.

Klaus Schwab is de oprichter van het World Economic Forum (WEF), een jaarlijkse bijeenkomst van wereldleiders, intellectuelen, CEO's en anderen in Davos, Zwitserland. Klaus Schwab en het World Economic Forum zijn wel vaker het onderwerp van complottheorieën, waar dpa al verschillende factchecks over geschreven heeft. (hier, hier en hier)

(Stand van zaken: 15.11.2021)

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Facebookpost 3 (gearchiveerd)

Facebookpost 4 (gearchiveerd)

Artikel Conservative Beaver (gearchiveerd)

dpa-factchecks (hier, hier en hier)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com