Geen dreigementen geuit

von der Leyen sprak op G20-top over digitale transitie

21.9.2023, 14:21 (CEST)

Het doel van een titel is om mensen naar een artikel te lokken. Daardoor bestaat het risico dat die af en toe te sensationeel worden. Soms staat de titel echter helemaal los van de inhoud.

De website Dissident.one komt met alarmerend nieuws: Ursula von der Leyen zou gezegd hebben dat eenieder die een digitale identiteit van het World Economic Forum (WEF) weigert, uitgesloten zal worden uit de samenleving. Het artikel vindt vlot de weg naar Facebook, maar ook via andere kanalen komt het nieuws op sociale media terecht. Is er wat van aan? 

Beoordeling

Nee, Ursula von der Leyen heeft dergelijke dreigementen niet geuit. Het gerucht is afkomstig van een website die bekendstaat als een notoire verspreider van nepnieuws. 

Feiten

Zowel Dissident.one als 'Wahrheit siegt' halen het verhaal bij dezelfde bron, een artikel van The People's Voice. Deze website, voorheen Newspunch, staat er om bekend nepnieuws te verspreiden; specifiek door verzonnen uitspraken of statements toe te schrijven aan internationale organisaties zoals de VN of aan het WEF en zijn oprichter Klaus Schwab.

In de titel en de inleiding van het artikel van The People's Voice wordt er gesproken over uitsluiting uit de maatschappij. In de rest van het artikel komt deze term, waar de titel om draait, echter niet meer terug. Het stuk verwijst naar uitspraken die von der Leyen over de toekomst zou hebben gedaan tijdens een sessie van de G20-top in India, begin september.

Digitale infrastructuur & privacy

Tijdens deze sessie, genaamd 'One Future', sprak von der Leyen over de visie van de EU over de digitale transitie. Ze had het eerst over de mogelijkheden en gevaren van artificiële intelligentie. Het tweede deel van haar speech ging over digitale publieke infrastructuur, waar het digitaal EU-covidcertificaat een voorbeeld van is. Over uitsluiting of de gevolgen voor wie niet meestapt in die digitale infrastructuur sprak ze niet. 

Het klopt dus dat von der Leyen verklaarde dat de toekomst digitaal is. Maar in tegenstelling tot wat The People's Voice beweert, werd er niet gesproken over "organisaties zoals het WEF" die deze digitale toekomst zouden beheersen. 

Een link die dit moet aantonen leidt naar een nieuwsbrief over de gevaren van dergelijke infrastructuur, die al sinds juni 2023 online staat, drie maanden voor de G20-top. De brief gaat over een oproep aan de EU van privacyorganisaties die vrezen dat digitale publieke infrastructuur in de EU de privacy van Europese burgers in gevaar brengt. 

De vrees van de initiatiefnemers is dat zo'n infrastructuur de gegevens van Europese burgers overlevert aan technologiebedrijven. Verder roepen ze de EU-leiders ook op om te waarborgen dat dergelijke infrastructuur vrijwillig blijft en geen grote negatieve gevolgen heeft voor wie het niet wil of kan gebruiken. 

The People's Voice legt in de titel en inleiding von der Leyen dus woorden in de mond, die de angsten van de initiatiefnemers van de oproep realiteit zouden maken. Hoewel ze er niets mee te maken hebben, wordt het WEF er ook nog bijgehaald. Zoals Deutsche Presse-Agentur al eerder schreef, doet The People's Voice dit blijkbaar omdat het vermelden van het WEF telkens goed scoort online bij complotdenkers. 

(Stand van zaken: 21.09.2023)

Links

Artikel Dissident.one (gearchiveerd)

Artikel Warheit siegt (gearchiveerd)

Facebookbericht I & II (gearchiveerd hier en hier)

Artikel The People's Voice (gearchiveerd)

Over Newspunch (gearchiveerd)

Factchecks dpa I, II, III, IV, V en VI

G20-top New Delhi (gearchiveerd)

Europese Raad over G20-top (gearchiveerd)

Transcriptie statement von der Leyen (gearchiveerd)

Digitaal EU-covidcertificaat (gearchiveerd)

Bericht von der Leyen op X (gearchiveerd)

Nieuwsbrief Reclaim the Net (gearchiveerd juni 2023)

Oproep aan EU-leiders (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.